Frps helsepolitiske talsperson, Åshild Bruun-Gundersen, mener Vinmonopolet bær være forliktet til å selge lokalproduserte varer. Foto: Arne Ingmar Eggen

Frp mener Vinmonopolet må ta inn lokale produkter

– Vinmonopolet bør være forpliktet til å ta inn lokalproduserte drikkevarer. Dessuten bør produkter kunne merkes med utmerkelser og priser, mener stortingsrepresentant Åshild Bruun-Gundersen (Frp).

– Norske produsenter leverer kvalitet i verdensklassen, men blir nektet adgang til å selge produktene sine i Norge. Det må ryddes opp i. Alle vinmonopol i Agder bør ha produkter fra Det norske Brenneri og Nøgne Ø i sine hyller, sier Frps helsepolitiske talsperson Åshild Bruun-Gundersen fra Arendal til Agderposten.

Fremskrittspartiet har fremmet et forslag i Stortinget som bygger på en modell fra det svenske Systembolaget hvor lokalproduserte produkter skal tilbys.

Vinmonopolet er ikke påkrevd å ta inn lokale varer, slik Systembolaget i Sverige er.

- I Norge finner kundene få kortreiste, lokale eller norske produkter i hyllene på Vinmonopolet, til tross for at vi her til lands har en rekke prisbelønte bryggerier og destillerier, sier Bruun-Gundersen.

Vil sikre lokale bryggerier hylleplass

- Her i Grimstad har vi en tradisjon helt tilbake til 1800-tallet, hvor lokal fruktvin og eplemost ble produsert. Da var det under Fuhr og senere Puntervold, som nå er en del av Det norske bryggeri. Det gir jo ingen mening at det Norske Brenneri ikke kan selge eplecider, fordi eplene ikke kommer fra tradisjonell landbruk, mener Lene Langemyr (Frp), varaordfører i Grimstad.

Hun peker på at det også er mange småskalabryggerier på Sørlandet.

- Homborsund bryggeri og Nøgne Ø, for eksempel. Det hadde vært flott om disse også ble sikret hylleplass på Vinmonopolet så våre innbyggere hadde fått tilgang og kjennskap til vår lokalproduserte øl, sier Langemyr.

– Må få lov til å opplyse om utmerkelser

I tillegg ønsker partiet en lovendring for å tillate merking på emballasjen. I dag er det ikke tillatt for produsenter å opplyse om priser eller utmerkelser, og de kan heller ikke kontakte Vinmonopolet direkte for å sikre seg hylleplass på deres utsalgssteder.

- Det Norske Brenneri har vunnet internasjonale utmerkelser som dagens regelverk ikke lar dem fortelle kundene om. De får knapt orientere kundene sine om nye produkter i sosiale medier, og de får ikke lov til å ta direkte kontakt med Vinmonopolet for å stille ut varene der, sier Bruun-Gundersen.

- Sørlendinger er patriotiske og jeg er sikker på at enda flere hadde valgt Harahorn Gin eller Arvesølvet akevitt hvis de lokalproduserte drikkevarene hadde fått hylleplass, legger hun til.

Forslaget behandles i Stortingets helse- og omsorgskomité 2. februar.

(©NTB)