HØYDE SOM SMITTEFAKTOR: Forskning, der blant annet Universitetet i Agder deltar, viser at det er lettere å bli smittet dersom man er høy. Foto: NTB Scanpix

Forsker ved UiA: - Doblet sjanse for koronasmitte hvis du er over 1,82 meter høy

Er du høy, har du lettere for å bli smittet av koronaviruset. Det er i hvert fall konklusjonen i ny forskning der Universitetet i Agder har deltatt.

Torsdag ble det publisert en ny forskningsrapport på hjemmesiden til Universitetet i Agder (UiA).

I undersøkelsen hevder de å ha funnet at sjansen for å bli smittet av korona er mer enn dobbelt så stor hvis personen er over 1,82 meter høy.

Forskningen baserer seg på en undersøkelse av 2.000 personer i USA og Storbritannia.

Forklaringen er smitte via areosoler, altså dråper som kommer fra nesene og munnene våre. Disse dråpene er så små at de holder seg svevende i luften, i stedet for å falle til bakken slik større dråper vil gjøre.

– Sjansen for å puste inn disse øker med hvor høy du er, står til i artikkelen på hjemmesiden til UiA (ekstern link).

Det er åtte forskere fra universiteter i Storbritannia, USA og Norge som står bak forskningen. Blant dem er doktorgradskandidat Rolando Gonzales Martinez ved UiA. Han er tilknyttet Institutt for strategi og ledelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Forskergruppa mener bruk av maske og rensing av luft i bygninger kan være effektive måter å stoppe spredningen av koronaviruset.

Debatten om viruset også smitter som «aerosoler», altså dråper som blir hengende i lufta, har rast helt siden pandemien startet.

Folkehelseinstituttet gjennomførte tidlig en undersøkelse om viruset kan være luftbåren.

– Da fant vi ikke noe slikt, men det kan ha skjedd mye etter den rapporten som kan ha en påvirkning på hvordan vi ser det, sier forskeren bak undersøkelsen, Kjetil Gundro Brurberg til NRK.

Instituttet har ikke gjennomført noen ny undersøkelse.