Følg hummerteina minutt for minutt

1. oktober gikk startskuddet for hummerfisket. På Flødevigen kan du følge «Hummerteina direkte».

– I dag morges hadde vi en, men fem minutter senere gikk den ut. Vi har litt store kalver i år, men det er utrolig gøy uansett, forteller en engasjert forskningstekniker Lene Christensen ved Flødevigen til Agderposten.

Dette var 1. oktober. I år som tidligere har Havforskningsinstituttet plassert ut en «TV-teine».

Ser du ikke bilde over? Prøvd å laste inn siden på nytt, eller bare vent litt!

Oppgradert

På samme sted ved Flødevigen i fjor, én uke etter at live-sendingen ble avsluttet, ble en sværing på 43 centimeter fanget i en stor havteine med større innganger, opplyser Christensen.

«HUMMERTEINA DIREKTE»: Allerede første morgen var det besøk i teina på Flødevigen. Du kan følge streamen direkte fram til 19.oktober. Foto: Havforskningsinstituttet/skjermdump fra stream

I år har teina blitt oppgradert til en treteine med nytt kamera og lyd. Inngangen hvor hummeren kommer inn, er også blitt større.

– Vi så at den største hummeren i fjor, på 39,3 centimeter, slet med å komme inn kalvene. Håpet er derfor å nå klare å få tak i de skikkelig store ruggene som går i reservatet, sier Christensen.

Les også
Skal forske på hummerfiske med treteiner
Hummerfiske: regler

Alle som skal fiske hummer må registrere seg – også de som var registrert i fjor.

Sesongen starter klokken 08.00 den 1. oktober.

Fra svenskegrensa til og med Sogn og Fjordane kan du fangste til og med 30. november.

I resten av landet kan du fangste til og med 31. desember.

Hummer med utvendig rogn er fredet i hele året.

Det er opprettet fredings- og bevaringsområder for hummer flere steder i landet.

Det er lov å sette/trekke teiner på søndager, også fra svenskegrensa til og med Vest-Agder. Det er fremdeles forbudt å sette eller trekke teiner til fangst av hummer fra Vest-Agder til grensa mot Sverige fra en time etter solnedgang til en time før soloppgang.

Hummer kan bare fanges med teiner tilpasset hummerfiske.

Kilde: Fiskeridepartementet

Til 19. oktober

Etter planen skal hummerteina trekkes kl. 12.00 på hverdager og ved behov i helgene. Fangsten blir registrert, merket og sluppet ut igjen i reservatet rundt forskningsstasjonen. Direktesendingen skal etter planen, gå fram til 19. oktober, opplyser instituttet.

Hva skal de mate med?

Har du forslag til hva som kan brukes som agn inne i teina, kan du sende en e-post til Flødevigen.

– Tidligere har både hundemat og bananer blitt puttet oppi, men fortsatt er det sikkert noe vi ikke har prøvd. I fjor kom det ønsker fra publikum om å teste lårfilet av kylling og tørrfisk, så det skal vi prøve i år, skriver Liv Eva Kirkesæther, kommunikasjonsrådgiver på Havforskningsinstituttet i en pressemelding.