Kongsberg 20211013. Politiet gjør undersøker i Kongsberg sentrum etter en alvorlig hendelse.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Foto: Håkon Mosvold Larsen

Flere skadde og døde på Kongsberg: Dansk mann (37) siktet

Politiet ber folk innstendig om å ikke spre bilder og videoer fra de grufulle handlingene på Kongsberg onsdag.

I forbindelse med at fem personer ble drept på Kongsberg onsdag, var det en storstilt politiaksjon i kommunen.

En dansk statsborger i 30-årene er pågrepet. Han har erkjent de faktiske forhold. I etterkant har det blitt spredt bilder og videoer i sosiale medier med det politiet mener er dramatisk innhold fra hendelsene.

Politimester Ole Bredrup Sæverud i Sørøst politidistrikt kom torsdag med en klar oppfordring: – Vær så snill og slutt med det.

– Det er barn som er i sosiale medier, man har ikke kontroll på hvordan dette skjer videre. Det er en oppfordring til alle sammen: Vær så snill og ikke gjør det, sier Sæverud.

Han sier det er lite respektfullt overfor dem som har vært direkte berørt i saken.

De drepte er i alderen 50-70 år - fire kvinner og en mann.

Mediehus stenger kommentarfelt

Dagbladet stengte sine kommentarfelt, NRK slettet en sak fra Facebook, mens TV 2 satte inn ekstra ressurser til å moderere etter drapene, skriver Kampanje.

Nettstedet skriver at flere norske mediehus opplevde ryktespredning og spredning av feilaktig informasjon i sine kommentarfelt på Facebook. Dermed måtte mediehusene ta grep.

– Vi har begrenset med kapasitet på nattetid, spesielt på en natt som denne, og da fjerner vi sakene fra Facebook, sier redaktør for NRK Direkte, Espen Langfeldt Olsen, til nettstedet.

Han sier det blir et stort omfang av kommentarer i saker som dette.

– Det er personer som legger ut feilaktige opplysninger om hvem som står bak, og hva slags motiv det er, sier Langfeldt Olsen.

Den danske 37-åringen som er siktet for fem drap, har konvertert til islam. Senest i 2020 fikk politiet bekymringsmelding om mannen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mannen har erkjent de faktiske forhold.

Andre våpen

– Vi kan dessverre bekrefte at det er flere skadde og omkomne etter hendelsen. De skadde er kjørt til sykehus, uttalte Øyvind Aas, politisjef i Drammen til pressen onsdag kveld.

Det startet med en melding fra politiet klokken 18.28 om at en person hadde skutt etter folk med pil og bue i Kongsberg. Et større område i sentrum ble sperret av og evakuert.

Siktede for drapene i Kongsberg brukte andre våpen i tillegg til pil og bue, bekreftet politiet til NTB torsdag morgen.

Kjent for politiet

Politiadvokat Ann Irén Svane Mathiassen, bekrefter overfor TV 2 at den siktede, en mann i 30-årene, er en kjenning av politiet for ulike forhold, og at den siktede har vært i kontakt med norsk helsevesen flere ganger.

En omfattende politioperasjon ble satt i gang, og vitner meldte om et titalls ambulanser som var på vei mot Kongsberg.

20.30 bekreftet politiet at flere var skadd og døde.

Se tidslinje for hendelsen i faktaboksen under her:

Tidslinje for hendelsen på Kongsberg

18.13: Politiet får varsel om hendelsen i butikken

18.28: Sørøst politidistrikt opplyser dette:

«Det pågår aksjon i Kongsberg sentrum ifbm person observert med pil og bue. Har skutt etter person med dette. Publikum bes om å holde seg innendørs. Politiet har ikke kontroll på personen».

19.24: Sørøst politidistrikt opplyser dette:

«Det er pågrepet en gjerningsperson. Det er en alvorlig hendelse. Politiet kommer tilbake med mer informasjon».

19.54: VG melder at PST er orientert om situasjonen.

Ca 20.30: Politiet bekrefter at flere er skadd og flere er døde.

De opplyser også på en pressebrifing at Drammen sykehus og Ullevål sykehus er satt i beredskap.

Kongsberg kommune har opprettet krisestab for å bistå dem som måtte ha behov.

20.43: Justisdepartementet tvitrer:

«Justis- og beredskapsminister Monica Mæland er informert om situasjonen på Kongsberg og følger den tett».

21.37: Politiet har besluttet midlertidig bevæpning etter den alvorlige hendelsen på Kongsberg

22.00 Ny pressebrifing varslet av politiet.

Kongsberg 20211013. En pil står i en vegg i Kongsberg. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

– Handlet alene

– Mannen som har utført handlingen, er pågrepet av politiet, og det foregår ikke aktivt søk etter flere personer. Ut fra de opplysningene vi har, er det én person som sto bak dette, sier Aas.

Politiet bekreftet deretter at de anså situasjonen for å være under kontroll.

Flere av de skadde ble kjørt til sykehuset på Kongsberg, mens Drammen sykehus ble satt i beredskap. Oslo universitetssykehus tok på seg ansvaret for å koordinere AMK-operasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I tillegg ble åtte ambulanser sendt fra Oslo, bekrefter pressevakt Anders Bayer ved Oslo universitetssykehus til NTB.

Kongsberg 20211013. Politiet gjør undersøkelser i Kongsberg sentrum etter hendelsen.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

– Stor aktivitet

Et vitne NTB har snakket med, forteller at det i løpet av kvelden har vært stor aktivitet i sentrum av byen.

– Jeg hørte at alarmen gikk på Coop, men tenkte ikke så mye på det. Så hørte jeg at det kom ambulanser og politibiler, sier Marit Hoefle, som bor i Christian IV. des gate Kongsberg sentrum, til NTB.

Hoefle bor like bak Coop Extra-butikken der deler av hendelsen i Kongsberg skjedde. Politiet har bekreftet at det er omkomne og flere skadde i hendelsen.

Hun sier i 21-tiden onsdag kveld at politiet går rundt med lommelykter og ser gjennom garasjer og bakgårder i Kongsberg sentrum.

Hoefle sier at det i løpet av kvelden har vært stor aktivitet og mye politifolk som har gått inn og ut av ett av nabohusene deres.

– Følger opp ansatte

– Det er veldig mange svartkledde politifolk som går rundt her. Det har også vært politi som har banket på hos oss og spurt om vi har det bra, sier hun.

Like før klokken 22 bekreftet Coop at deler av den alvorlige voldshendelsen på skjedde i en av kjedens butikker.

– Vi kan bekrefte at det har vært en alvorlig hendelse i vår butikk, og at ingen av våre ansatte er fysisk skadd. Vi er nå opptatt av å følge opp våre ansatte, og utover det henviser vi til politiets etterforskning, sier kommunikasjonssjef i Coop, Harald Kristiansen, til Nettavisen.

Flere åsteder

Politiet sier at gjerningsmannen har gått rundt, og at det derfor er flere åsteder over et større område.

I tillegg til politiet fra Sørøst, bidro politiet fra Oslo og beredskapstroppen (Delta) i aksjonen. Flere luftambulanser ble sendt til stedet.

Det ble først meldt at vitner fortalte at militære styrker bisto i aksjonen, men Forsvarets operative hovedkvarter sier til NTB at de ikke er blitt bedt om å bistå.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vår operasjonssentral har heller ikke lagt noen ressurser i denne saken, sier talsperson Preben Aursand ved FOH.

Flere ambulanser har rykket ut til Kongsberg sentrum etter en alvorlig hendelse onsdag kveld. Flere personer er skadd og det er også meldt om omkomne etter at en gjerningsmann skal ha beveget seg over et stort område av sentrum og skutt med pil og bue. Foto: Joakim Fjeldli / NTB

Pågrepet

Politiet vil ikke gå i detaljer om hvordan pågripelsen av gjerningsmannen fant sted. I en pressemelding bekreftet politiet at det er en mann som er pågrepet, og at det ikke pågår et søk etter flere gjerningspersoner.

Politiet sier det er for tidlig å svare på spørsmålet om det dreier seg om en terroraksjon.

Politiet sikkerhetstjeneste (PST) har bekreftet at de er blitt orientert om saken. Det er også justisminister Monica Mæland blitt.

– PST er orientert. Vi er i tett dialog med ordinært politi, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST til NTB onsdag kveld.

Kari Anne Sand, ordfører i Kongsberg.Foto: Annika Byrde / NTB

Ordfører: Har ikke ord

Ordfører Kari Anne Sand på Kongsberg sier følgende:

– Det er en tragedie for alle dem som er berørt. Jeg har ikke ord, sier Sand til VG.

Det er blitt opprettet et senter der pårørende og andre involverte kan få bistand på Gyldenløve Hotell, skriver Laagendalsposten.

– Vi prøver å løse situasjonen og ivareta dem som er berørt på ulike måter, sier ordføreren.

Midlertidig bevæpning

Politiet i Norge blir midlertidig bevæpnet på grunn av den alvorlige hendelsen.

– Politidirektoratet har sendt ut en nasjonal ordre om bevæpning. Den er gitt for å øke beredskapen og politiets innsatsevne, skriver Politidirektoratet i en pressemelding klokken 21.35 onsdag kveld.

De omtaler bevæpningen som et ekstra beredskapstiltak.

– Politiet har foreløpig ingen konkrete indikasjoner på at det er en endring i trusselnivået i landet, skriver Politidirektoratet

Politiet: – Naturlig å vurdere om det er en terrorhandling

Politiet sier det er naturlig å vurdere voldshendelsen på Kongsberg, der flere personer er drept, som en terrorhandling.

Det sier Øyvind Aas, leder i driftsenheten i Buskerud-politiet. Han bekreftet på en brifing onsdag kveld at flere er drept.

– Vi mener det er en person som har utført disse handlingene alene. Det er naturlig å vurdere om det er en terrorhandling. Vedkommende er ikke avhørt, sier Aas.

– Det er mange åsteder – denne personen har beveget seg over et stort område hvor det er begått straffbare handlinger, sier Aas.

Han bekrefter at det har vært en konfrontasjon mellom gjerningsmannen og politiet, men sier det ikke er noen skadde politibetjenter.