Bykle er en av kommunene med flest hytter i Norge. Her fra Hovden i Setesdal. Foto: NTB Scanpix

Flere hytter enn innbyggere

I hele 26 kommuner i Norge er det flere hytter enn det er innbyggere. Agder-kommuner topper denne statistikken.

På topp ligger Bykle i Setesdal med 2,7 hytter per bosatt, etterfulgt av Åseral med 2,3 hytter per innbygger i kommunen. I Sirdal er det 2,2 hytter per innbygger.

I 2019 var det flere hytter enn boliger i 45 kommuner. Vinje i Telemark og Hol i Hallingdal topper denne lista med rundt 3.000 flere hytter enn boliger.

Åseral og Bykle i Agder hadde den største prosentvise forskjellen med rundt fire ganger så mange hytter som boliger, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

I Hol kommer over 43 prosent av dem som har kjøpt hytte, fra Bergen. Deretter fulgte Oslo med 15 prosent. Resten av kjøperne fordelte seg på nær 90 ulike kommuner på Østlandet og Vestlandet. Av disse kom flest fra Bærum.

Tirsdag opplyste regjeringen at hytteforbudet videreføres. Hyttepåsken er dermed avlyst i år.

– Dersom mange skulle bli syke, har ikke de små hyttekommunene kapasitet til å ta vare på alle, forklarer helseminister Bent Høie (H).

Aftenposten stilte spørsmål om det kunne bli andre regler for hyttekommuner ved sjøen, som ofte har en større befolkning og helt andre forutsetninger helsemessig. Det avviste helseminister Bent Høie (H) blankt.

– Slik som det er nå, er det ingen nyanser i dette regelverket.

Les også
Risikerer fengsel og bøter: Dette er koronastraffene
Les også
Alle de strenge tiltakene fortsetter til over påske - og her er nye anbefalinger
Les også
Ordføreren måtte be hyttefolk dra hjem: – Gledet meg ikke til å ta den telefonen