annonse

Flere går på grunn og kolliderer

HAVARI
HAVARI: Gjensidige registrerte 17 skader i april og mai 2018, mot kun 2 i samme periode året før. (Foto: Gjensidige)

Forsikringsselskap melder om 80 prosent økning i antall grunnstøtinger og kollisjoner med fritidsbåter de siste to månedene.

Sol, sommer og varme har ført til rekordmange skader på fritidsbåter så langt i år.

- Den første uken med pent vær startet rolig for forsikringsselskapet, men så eksploderte det, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige, i en pressemelding. Bare på én dag i mai mottok en av selskapets takstmenn over 20 saker der fortvilte båteiere hadde fått skadet båten sin.

En av de større skadene var en cabincruiser som hadde gått på grunn og skadet motor og skrog. Skaden ble taksert til 800.000 kroner.

Grunnstøtinger og kollisjoner

Totalt har Gjensidige mottatt 500 ulike typer båtskader fra april og frem til i dag. I forhold til samme periode i fjor har antall grunnstøtinger og kollisjoner økt med nærmere 80 prosent.

I Aust-Agder har Gjensidige registrert 17 skader i april og mai mot kun 2 i samme periode i fjor. I tillegg har Gjensidige mottatt nærmere 15 skademeldinger denne måneden (pr. 12. juni) som gjelder båt i Aust-Agder.

- Vi hadde nok forventet flere skader på grunn av det fine været de siste månedene, men at økningen er så kraftig, overrasker oss, sier Voll.

Skadene domineres av grunnstøtinger der båter har gått på et skjær eller land eller kjørt på flytende gjenstander i sjøen. Det er også vært flere kollisjonsskader i forbindelse med at man legger til eller fra kai.

- Vi vet at mange kjøper båt med litt for stor motor før nødvendig kompetanse er på plass. Da nytter det ikke med kostbart navigasjonsutstyr om en ikke kan bruke verktøyet, sier Voll.

- Senk farten og ta hensyn til omgivelsene. Da blir det sikrere og ikke minst, mye hyggeligere for alle som oppholder seg på sjøen, sier Voll i pressemeldingen.