KAN VÆRE FALSKT: Om en symptomfri person uten risiko i et tilnærmet smittefritt samfunn skulle teste positivt, er det faktisk høy sannsynlighet for at det positive svar er falskt, og derfor lite hensiktsmessig å masseteste friske mennesker. Foto: NTB Scanpix

FHI presiserer hvem som skal testes: Unødvendig å teste friske

Nå som spredningen av koronavirussmitte i Norge er liten, har det ingen hensikt å teste store grupper av friske, som for eksempel alle ansatte i en bedrift.

Det mener Folkehelseinstituttet (FHI), som anbefaler at det nå utføres test for koronaviruset sars-CoV2 av alle personer med akutt luftveisinfeksjon som har feber, hoste eller tungpustethet, eller som lege mistenker har covid-19.

I en pressemelding mandag forklarer FHI at hvis man tester en person som ikke har symptomer eller økt risiko for å ha blitt smittet, og som lever i et samfunn med lite smitte – slik Norge er per nå, er det svært lite sannsynlig at personen tester positivt.

PCR-testen

• Anbefalt diagnostisk test for personer med symptomer på covid-19 etter gjeldende testkriterier.

• Teknologi med svært høy sensitivitet som påviser tilstedeværelse av virusets genetiske materiale ned til bare noen få genomkopier i en prøve.

• Hos personer infisert med koronaviruset SARS-CoV-2 vil man vanligvis kunne påvise virusets arvestoff i prøve fra øvre luftveier (tatt fra nese/hals/spytt) i perioden fra rundt 2 dager før til 20 dager etter symptomstart.

• Folkehelseinstituttet anbefaler i mai test av alle personer med akutt luftveisinfeksjon som har feber, hoste eller tungpustethet, eller som lege mistenker har covid-19.

• Svakhet ved positivt svar: Etter gjennomgått infeksjon kan prøveresultatet forbli positivt i ukevis etter at personen sluttet å være smittsom. Det er fordi PCR-testen ikke skiller mellom virusrester og smittsomt virus.

• Svakhet ved negativt svar: Prøvesvar gir kun et øyeblikksbilde, slik at en person med negativt testresultat kan være på vei til å bli syk. Rundt 50 prosent av de smittede vil ha utviklet symptomer 5 dager etter smittetidspunkt. Perioden personen er smittsom ser ut til å være 6–7 dager (i gjennomsnitt fra 2 dager før til 5 dager etter symptomstart.

(Kilde: FHI )

Slik situasjonen er nå, anslår FHI at om man tester 12.000 tilfeldige personer i Norge, vil man få rundt 15 positive prøvesvar, der kun ett av dem er reell koronasmitte, mens de 14 andre er falske positive prøvesvar. Det vil si at personen som tester positivt egentlig er frisk. Ved svært lav smitte i samfunnet gjelder dette selv om testen (PCR-test) i seg selv er av god kvalitet.

– I slike situasjoner bør ikke helsepersonell stole på et positivt resultat før de har tatt en ny prøve som bekrefter det, sier lege Joakim Øverbø ved Folkehelseinstituttet.

Om en symptomfri person uten risiko i et tilnærmet smittefritt samfunn skulle teste positivt, er det faktisk høy sannsynlighet for at det positive svar er falskt, og derfor lite hensiktsmessig å masseteste friske mennesker.

(©NTB)