Fem ulv innom Aust-Agder i fjor

DNA-prøver etter ulveobservasjoner i fjor, viser at hele fem forskjellige hannulver besøkte Aust-Agder i fjor. Minst en av dem ser ut til å ha slått seg ned i Froland.

DNA-prøvene viser også at det var minst to forskjellige ulv i området Froland/Åmli da hunden til Thor Hushovd ble tatt av ulv i desember.

LES MER: 

Tilsammen er det slått fast med DNA at det er tre ulv innen region 2 på Sørlandet og Telemark for tiden. 

Den ene av disse, har jevnlig blitt observert i Froland siden slutten av 2012, viser DNA-analyser fra Miljødirektoratet.

LES OGSÅ: 

– Når vi har en ulv som er sikkert observert to vintre kan en diskutere om dette er en som har slått seg ned, sier nestleder i Rovviltnemda i regionen, Kåre Gunnar Fløystad.

Han tror ikke det noen gang er observert mer ulv på kort tid i Aust-Agder, og tror det er en følge av at svenskene ikke skjøt ulv i fjor.

Kanskje jakt fra helgen

DNA-observasjonene betyr at det kan åpnes for lisensjakt fra 11. januar. Rovviltnemnda hadde i utgangspunktet åpnet for lisensjakt fra desember på to ulv i region 2.

Etter klager ble den jakta stoppet. Men nå kan den startes igjen, etter at Miljøverndepartementet nå har fått svar på at det er observert flere ulv i området.

LES OGSÅ: 

Vegårsheiulven en streifulv

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I løpet av fjoråret ble det skutt én ulv i fylket. Den falt 6. november på Hovdefjell i Vegårshei. Vevsprøver fra den viser at den trolig var en streifulv. Den var aldri tidligere observert her i landet med DNA-prøve.

To av de andre ulvene som var innom fylket i fjor, ble felt i henholdsvis Telemark og Vestfold i løpet av året.

– Det kan jo ha vært andre ulv innom også, det er ikke alle dyr man får samlet ekskrementer fra og sendt til analyse, sier Fløystad.

To samtidig

Det er kun funnet prøver fra hannulver i fylket og første gangen Frolandsulven helt sikkert ble sett, var 8. desember 2012.

To ekskrementprøver fra den datoen, viser at det da oppholdt seg to forskjellige ulv i området. Den ene av dem ble altså felt utenfor fylket.

Også i desember i fjor ble det observert to hannulver i fylket omtrent samtidig. Det er disse to som nå er grunnlaget for lisensjakta.

– Ulvene som nå er observert er av sørskandinavisk avstamming og dermed ikke regnet som verdifulle genetisk sett. Derfor kan det jaktes på dem, sier Kåre Gunnar Fløystad.

Den erfarne politikeren og miljøforkjemperen har aldri jobbet med et mer konfliktfylt område enn rovdyrpolitikk.