FÅR EKSTRA DOSER: Grimstad kommune får nesten 5000 vaksinedoser de to neste ukene. Fra venstre: Kommunikasjonssjef i Grimstad kommune Petter Toldnæs, vaksinekoordinator Inger Seldal, sykepleier Gunnar Ødegaard og vaksinekoordinator Sølvi Jacobsen Bryn. Foto: Maia Tellefsen Aslaksen

Får nesten 5000 vaksinedoser: – Nå gir vi til alle

Etter flere lokale smitteutbrudd kan innbyggerne i Grimstad endelig se lyset i enden av tunnelen. Over de neste to ukene får kommunen nærmere 5000 vaksinedoser og alle innbyggere vil få tilbud om første dose.

Over de neste to ukene skal det settes 5000 vaksinedoser i Grimstad kommune, ifølge Sølvi Jacobsen Bryn, vaksinekoordinator i Grimstad kommune.

Hun forteller at alle innbyggere over 18 år i kommunen vil få tilbud om vaksine på sms i løpet av uka. Om man ikke har mottatt tilbud innen starten av neste uke oppfordrer Bryn til å kontakte vaksinetelefonen.

– For at vi ikke skal havne i den knipa vi var i for 5 uker siden er den sterke oppfordringen fra kommuneoverlegen å gå inn og takke ja til vaksine, sier Petter Toldnæs, kommunikasjonssjef i Grimstad kommune.

Siste sjans

Vaksinekoordinator Bryn forteller at kommunen nå har kommet så langt at det er på tide å tilby vaksiner til alle, og ikke lenger forholde seg til FHIs prioriteringssystem.

– Nå er det siste sjans for dose en, sier vaksinekoordinator Inger Seldal.

Bryn oppfordrer de unge som nå får tilbud om vaksine til å ta imot.

– Folk må bare komme nå, det er samfunnsnyttig. Vi gjør dette for å forhindre alvorlig sykdom og død. Selv om man er i en ung alder kan man være med på å hindre spredningen til de som er ekstra utsatt, sier Bryn.

– Det er også nødvendig for å åpne samfunnet, sier sykepleier Gunnar Ødegaard.

OPPFORDRING TIL UNGE: Vaksinekoordinator Sølvi Jacobsen Bryn oppfordrer unge til å takke ja til vaksine, selv om de ikke føler seg utsatt for alvorlig koronasykdom. Foto: Maia Tellefsen Aslaksen

Minuskommune

Grimstad kommune blir tildelt 3500 ekstra vaksinedoser i uke 30 og 31 som følge av at Norge mottar 100,000 ekstra doser etter en avtale med Litauen.

De nyankomne vaksinedosene skal prioriteres til kommuner som ennå ikke er ferdig med dose en.

Grunnen til at Grimstad nå mottar ekstra vaksinedoser er at det er en såkalt minuskommune, forklarer Bryn. Det vil si at kommunen måtte gi fra seg vaksinedoser til andre, mer utsatte kommuner i våres.

– Disse ukene blir de travleste vi har hatt, sier Seldal.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Venter endring av intervall

Bryn forteller at FHI denne uken vurderer om intervallet mellom vaksinedosene skal endres. Hun legger til at Grimstad kommune vil følge etter så snart FHI gir klarsignal.

– Vi kan dra det fra tolv uker rett ned til tre uker, men vi må vite at det kommer nok doser, forteller Seldal.

– Vi vil jo helst bli ferdige med dette her, legger hun til.

Øker kapasiteten

Vaksinasjonslokalet på Fjære øker kapasiteten som følge av de ekstra dosene, ifølge Bryn. Hun beskriver det som en slags drop-in ordning, der det tilbys vaksinasjon på en rekke forskjellige dager og tidspunkter slik at det skal passe for alle.

– Det nytter ikke å bare møte opp, man må ha booket time. Men man får veldig mange tidspunkter å velge mellom, sier Seldal.

– Sånn er vår definisjon av drop-in, påpeker Bryn.

Oppfordrer pårørende til å hjelpe

Om man ikke har smarttelefon kan det være utfordrende å registrere seg til vaksinasjon, forklarer Bryn.

Hun påpeker at de som kun har fasttelefon eller mobiltelefoner uten internettilgang ikke vil få innkallelse på sms.

– Pårørende må hjelpe til, sier Bryn.

UNNGÅ TILBAKEFALL: Kommunikasjonssjef i Grimstad kommune, Petter Toldnæs kommer med en sterk oppfordring fra kommuneoverlegen: Alle må takke ja til vaksinen slik at kommunen kan unngå enda et lokalt smitteutbrudd. Foto: Maia Tellefsen Aslaksen

Det er nå det gjelder

– Ferie får være ferie, smeigedag eller drittvær. Nå er det ingen unnskyldning annet enn karantene eller isolasjon for å ikke finne tid til å bestille time og komme til vaksinasjon, skriver vaksinekoordinatorene i en pressemelding.

Bryn skryter av Grimstads befolkning så langt i vaksinasjonsprosessen. Hun synes oppmøtet har vært overraskende bra.

Ødegaard påpeker at kommunen ikke har måttet kaste en eneste vaksinedose.