FUNNET DØD: Svanen ble funnet død i Nidelva lørdag. Ifølge viltnemnda i Arendal kan ting tyde på at dødsårsaken skyldes båtpåkjørsel. Bildet som Mette Berg Nielsen har tatt viser svanefar med et av avkommene fra årets kull. Foto: Mette Berg Nielsen

Facebook-storm etter svanedød: Mistenker at råkjørere i Nidelva står bak

Lørdag ble overhodet i svanefamilien i Nidelva funnet død. SV-politiker Mirell Høyer-Berntsen er blant mange som frykter at råkjørere står bak. Hun etterlyser vitner og utlover samtidig dusør for informasjon om hendelsen.

De siste dagene har det kokt på facebooksidene til fuglevennene Mette Berg Nielsen og Mirell Høyer-Berntsen. Begge delte informasjon om at svanefar i familien som hekker i nedre del av Nidelva er død.

På Facebook går diskusjonen høylytt om det er råkjørere i elva som kan stå bak. Den siste tiden har det blitt rapportert om flere tilfeller av villmannskjøring, noe lokalbefolkningen har sett seg lei av.

Les også
Skal aksjonere i Nidelva: – Vi må ta elva tilbake
Les også
Råkjører i Nidelva: – De ødelegger for alle andre

Mistenker påkjørsel

Svein Tore Ljøstad i viltnemnda i Arendal sier det er mye som tyder på at dødsårsaken er påkjørsel med båt, men at det ikke går an å vite med sikkerhet.

Han sier svanen ble funnet død, flytende i elva ved Strømbrua lørdag.

– De som meldte fra trodde båtpåkjørsel kunne være en årsak, men ingen har meg bekjent sett noe, sier han til Agderposten.

Ljøstad sier det hender med jevne mellomrom at viltnemnda plukker opp døde svaner, men at det er svært uvanlig å finne dem flytende i elva.

– Det er veldig trist når det skjer, men heldigvis sjelden, sier han.

Les også
Se video av villmannskjøringen: – Livsfarlig lek

Massivt engasjement

DYREVENN: Dette er ikke første gang Mirell Høyer-Berntsen (SV) engasjerer seg for svaner. I februar 2019 tok hun ansvar for å hjelpe en svane på ville veier. Foto: Privat

SV-politiker Mirell Høyer-Berntsen ønsker å anmelde saken og lover å utbetale dusør til de som sitter på konkret informasjon om hendelsen. En oppfordring på Facebook om å ta kontakt er i skrivende stund delt mer enn 700 ganger.

Les også
Mette dro på kjøretur med en svane i bagasjerommet

– Jeg er knust. Svanefamilien har så å si bodd i hagen vår i ni år, sier Høyer-Berntsen til Agderposten.

Ønsker vern

Funnet av den døde svanen skjedde bare dager etter at beboere langs Nidelva aksjonerte for regulering og trygghet på elva.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Se svanefamilien på beite i hagen til Mirell Høyer-Berntsen i videoen under:

– Det er på tide med vern av området. Nidelva er et viktig hekkområde for flere rødlistearter, sier Mirell Høyer-Berntsen, som sitter på fylkestinget for SV.

Høyer-Berntsen så ikke selv hva som skjedde, men har med egne øyne observert båter og vannskutere som med vilje kjører gjennom eller etter fuglefamilier på svøm. Hun har fått flere tilbakemeldinger fra folk som har sett at det samme har skjedd med svanefamilien, som er den eneste som hekker i området.

– Jeg har aldri sett så mange båter ute eller mer hensynsløs kjøring enn i år. Jeg oppfordrer personer med videobevis om å anmelde. Bevisst påkjørsel av dyr gir strenge straffer etter naturmangfoldsloven, hun.

– Et kjært innslag

BIL-SVANE: Mette Berg Nielsen og Mirell Høyer-Berntsen samarbeidet for å hjelpe en bortkommen svane i februar 2019. Foto: Privat

Mette Berg Nielsen kjenner godt til den avdøde fuglen og har fulgt familien tett. Hun er aktiv medlem i Norsk Ornitologisk Forening (NOF), ringmerker og registrerer fuglers bevegelser ved hjelp av Norsk ringmerkingssentral.

SVANEFAR: Fotografert i all sin prakt av Mette Berg Nielsen. Foto: Mette Berg Nielsen

Hun forteller til Agderposten at svanefar ble ringmerket i 2015 og ble ni år eller eldre.

Svanefar i Nidelva fikk ifølge Berg Nielsen fram fem kull med unger med to forskjellige maker. Svaner lever som oftest i livslange forhold. Den forrige «kona» døde av naturlige årsaker i fjor, men med ny kjæreste fikk han sju unger i år.

– De har hekket i nedre del av Nidelva i alle år og har vært et kjært innslag for beboerne fra Strømbrua og opp mot Nidelv camping, sier Berg Nielsen.

Hun kaller svanefar for en vanlig vaktsom forsørger og ingen hissigpropp som «Havnesjefen» i Os, svanen som angrep mennesker og til slutt måtte bøte med livet.

– Familien har vært hyppige gjester i flere av hagene ved elva. Det har vært hyggelig for de aller fleste, og svanene ble fort vant til mennesker. Det har ikke vært meldt om alvorlige episoder, sier Berg Nielsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mistet fjær

Hun sier svanefar mest sannsynlig døde fordi han ikke kom seg vekk i tide.

Alle andefugler mister fjær. Fjærfellinga skjer ofte på sensommeren, i tida etter hekking og før høsttrekk.

– Da kan de heller ikke lette og fly, og det er desto viktigere for oss mennesker å holde avstand, sier Berg Nielsen.

– Trasig

Hun sier den etterlatte hunnen vil få problemer med å oppdra de sju ungene alene.

– Når svanen som passer på ungene dør, kommer ofte andre for å prøve å overta redet. Hun vil få det tøft om de blir jaget, for ungene er så små at de ikke kan fly, sier Berg Nielsen.

Hun synes svanefamiliens skjebne er trist.

– Det er trasig at noen mennesker kan finne på slikt, sier Berg Nielsen.