annonse

Enken ønsker verken straff eller erstatning for sjåføren

Dødsulykke
Dødsulykke: – Dette preger bygda, uttalte lensmann Odd Hollum til Agderposten like etter den tragiske ulykken i Gjerstad onsdag 14. april i år. (Foto: Thorvald Knudsen)

Ektefellen til Olav Magnus Lunden - som ble drept på stedet da en gravemaskin rygget over ham 14. februar i år - ønsker ikke at den 22 år gamle sjåføren skal straffes for uaktsomt drap.

Arne Ingmar Eggen

Mandag formiddag startet straffesaken mot den 22 år gamle gravemaskinføreren som risikerer inntil tre års fengsel hvis han blir funnet skyldig i uaktsomt drap på Auslandsveien i Gjerstad 14. februar i år.

Men ektefellen  til Olav Magnus Lunden, som døde av skadene han fikk da gravemaskinen rygget over ham, ønsker ikke at 22-åringen skal straffes.

Hun ønsker heller ikke at den tiltalte sjåføren skal betale henne noen erstatning etter den tragiske ulykken som kostet mannen hennes livet.

Dette sier hun gjennom sin bistandsadvokat, advokat Susanne Moe.

Den tiltalte gravemaskinføreren erkjenner ikke straffskyld etter tiltalen. 22-åringen hevder han ikke hadde noen muligheter til å avverge ulykken da Olav Magnus Lunden plutselig kom løpende opp bak maskinen som hadde begrenset sikt bakover.

Erfaren sjåfør

Mannen som døde da maskinen rygget over han - Olav Magnus Lunden, var selv en erfaren gravemaskinfører etter flere år i bransjen.

I sin forklaring i forteller den 22 år gamle gravemaskinføreren at han bestemte seg for å rygge da han møtte en bil på den smale veien der de to kollegaene utførte gravearbeider.

Ifølge sin egen forklaring så han seg tilbake for å se etter eventuelle biler før han satte maskinen i revers. At noen av de erfarne kollegene - som kjente til farene - skulle komme bak maskinen, var ikke i hans tanker.

- Jeg kommer ikke langt bakover før jeg så Olav Magnus ligge under beltet på gravemaskinen, forteller han.

Dommeren: Hvor langt kom du?

Tiltalte: Jeg kom kanskje 3 - 4 meter.

Ødelagte speil

Aktor i saken, politiadvokat Ernst Ragnar Paff, ville vite hvor godt sjåføren så seg bakover da han rygget.

- I ca ett sekund, svarer sjåføren.

To av tre speil var ødelagte da sjåføren rygget. Det var også et ryggekamera som ifølge sjåføren ikke var påslått da han rygget maskinen.

Maskinen har ikke lydsignaler som varsler under rygging.

Ifølge en intern regel i selskapet skal man ikke nærme seg maskinen med mindre man har øyekontakt med sjåføren.

Olav Magnus Lunden skal ha kommet på at sjåføren måtte ta med noen stropper da maskinen skulle flyttes.

Derfor løp han etter maskinen for å gi disse til sjåføren som var på vei til et nytt graveoppdrag.

Aktor: Tenkte du på å gå ut av maskinen for å forsikre deg om at noen var bak deg før du startet ryggingen?

Tiltalte: Nei

Var vel litt rask

Ifølge den tiltalte 22-åringen kunne han ikke ha oppdaget Olav Magnus Lunden i det speilet som var igjen etter at to speil var blitt skadet.

Han kunne ifølge sin egen forklaring heller ikke ha oppdaget Lunden i ryggekameraet som altså ikke var slått på.

Selv med alle speil i orden - og ryggekameraet påslått, har maskinen store dødvinkler som alle rutinerte gravemaskinførere kjenner til.

På direkte spørsmål innrømmer imidlertid 22-åringen at han ikke sjekket godt nok om det kom noen personer bak da han satte maskinen i revers for å slippe forbi den møtende bilen.

Olav Magnus Lunden kom opp på maskinens venstre side. Ifølge aktor i saken, politiadvokat Ernst Ragnar Paff, burde den tiltalte 22-åringen  ha sett Lunden da han rygget.

Aktor: Er du helt sikker på at du snudde deg og så deg tilbake?

Tiltalte: Ja.

Aktor:  Du har ikke erkjent straffskyld. Mener du at du har gjort noen feil?

Tiltalte: Jeg var vel litt rask da jeg rygget. Men Olaf Magnus burde - som en erfaren gravemaskinfører - ha holdt seg lenger unna maskinen.

Misforståelse

Advokat Pål Christensen er forsvarer til den 22 år gamle gravemaskinføreren som står tiltalt for uaktsomt drap i trafikken.

I sin eksaminasjon av den tiltalte 22-åringen la han vekt på vitner som har forklart at Lunden kom løpende bak maskinen og ifølge sjåføren må ha plassert seg 20 - 25 centimeter bak beltet.

Ifølge sjåføren av gravemaskinen må Olav Magnus Lunden ha misforstått situasjonen da han stoppet for den møtende bilen. Fra sin vinkel hadde han derfor ingen aning om bilen som kom imot og at han måtte rygge for å slippe forbi denne.

I nevene hadde Olav Magnus Lunden en tang og en stropp. Med så mye i hendene - samtidig som det var glatt, hadde ikke Lunden ifølge sjåføren sjans til å snu seg raskt nok da maskinen plutselig begynte å rygge.

Dommer i saken, tingrettsdommer Alice Jervell, ville vite hvor lang tid den nå tiltalte sjåføren ville ha brukt på å snu førerhuset på gravemaskinen. Slik at det skulle bli lettere å rygge.

Ifølge sjåføren ville han ikke brukt så lang tid på dette.

Ropte varsku - men for sent

Det er innstevnet fire vitner i saken.

Et av vitnene - en kollega av 22-åringen og Olav Magnus Lunden, var på nært hold vitne til den tragiske ulykken.

- Jeg ropte med en gang jeg skjønte situasjonen. Men da hadde Olav Magnus allerede beina under beltet, forteller han.

Ifølge vitnet må det ha oppstått en misforståelse da Olav Magnus Lunden løp etter gravemaskinen for å gi sjåføren som satt i førerhuset utstyret som han mente burde følge med.

Da maskinen stanset, må Olav Magnus Lunden ifølge vitnet ha trodd at sjåføren hadde oppdaget ham og stanset av den grunn.

Men i virkeligheten hadde sjåføren stanset fordi en bil kom imot. Da han konstaterte at veien ikke var bred nok for gravemaskinen og den møtende bilen, rygget han.

Denne handlingen fikk de mest fatale følger. Nå er den 22 år gamle gravemaskinføreren tiltalt for uaktsomt drap med en strafferamme på inntil tre års fengsel.

Dom i saken kan ventes i løpet av et par uker.

annonse