Leder Peter Daae i Impact Norway kom med velfortjent ros og stor takk til Moltemyr-elevene som i fem år har bidratt til at mange barn har blitt hjulpet i Bangladesh. Nå trekker Impact frem Moltemyr som en eksempelskole til etterfølgelse.
Leder Peter Daae i Impact Norway kom med velfortjent ros og stor takk til Moltemyr-elevene som i fem år har bidratt til at mange barn har blitt hjulpet i Bangladesh. Nå trekker Impact frem Moltemyr som en eksempelskole til etterfølgelse. Foto: Erik HOLAND

Elever har gitt 316 barn et nytt liv

For fem år siden lovet elevene på Moltemyr skole å hjelpe 80 barn hvert år til en enkel operasjon som kunne endre livene deres. De har holdt løftet og fikk en stor takk etter å ha samlet inn 243.000 kroner.

Operasjonene utføres av organisasjonen Impact, som med båter utstyrt som flytende sykehus kan nå isolerte områder i Bangladesh.

Der kan barn bli operert for klumpfot, leppe/ganespalte og øyesykdommer, som uten behandling setter de helt utenfor samfunnet.

– De blir gjemt bort og får ikke gå på skolen, fortalte Peter Daae, han er leder for Impact Norway, og klippet snoren for samarbeidet med Moltemyr skole i Arendal i november 2010.

Konkrete resultater

Da ga han følgende løfte til elevene:

2. trinn sang og danset for resten av skolen så det var en fryd.
2. trinn sang og danset for resten av skolen så det var en fryd.
En video viste Rabi som spiller fotball med vennene etter å ha blitt operert for klumpfot takket være elevens innsats.
En video viste Rabi som spiller fotball med vennene etter å ha blitt operert for klumpfot takket være elevens innsats.
Et flott diplom til hele skolen ble tatt imot av rektor Egil Mjåvatn (t.h.) fra Impacts leder Peter Daae.
Et flott diplom til hele skolen ble tatt imot av rektor Egil Mjåvatn (t.h.) fra Impacts leder Peter Daae.
Salma Hahshi (t.v.) og Marie Mailen Moland-Ulvestad har samlet inn for Impact siden første klasse.
Salma Hahshi (t.v.) og Marie Mailen Moland-Ulvestad har samlet inn for Impact siden første klasse.

– Jeg skal komme tilbake til Moltemyr med klassebilde av alle 80 som er blitt operert det foregående året, sa han.

Det har han holdt, og dermed har elevene hvert år sett helt konkrete resultater av den innsatsen de har lagt ned i hjelpearbeidet.

– Det har vært veldig fint i samarbeidet med Impact, her kan selv de yngste elevene se selv hva de er med på, fremholder rektor Egil Mjåvatn.

Under seansen tirsdag, viste Peter Daae en filmsnutt om lille Rabi, født med klumpfot og hvordan han strevde seg frem på deformerte føtter. Men etter operasjonen, var det en glad liten gutt som løp rundt og spilte fotball med vennene sine.

Han var raus med rosen til hele skolen som har gjort en slik innsats og forsynt organisasjonen med penger hvert eneste år.

Mange bekker små

Det hovedsakelig den internasjonale høstfesten som har gitt inntektene skolen har kunne sende videre til Impact.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Rektor Mjåvatn forteller om mange bekker små, det samles inn premier til lotteri, bakes og stekes, holdes konkurranser og spill, og elever, lærere og foreldre er involvert. Det kjøpes og gis, og om ikke hver ting koster stort, så har altså skolen klart å gi så mye at Impact trekker frem Moltemyr som et eksempel til etterfølgelse.

«Pengene Moltemyr skole samlet inn har bidratt til operasjoner av fattige barn med unødvendige funksjonshemninger som for eksempel polio, klumpfot og leppe og ganespalte på det flytende sykehuset Jibon Tari i Bangladesh. De har dermed gjort en stor forskjell i hverdagslivet til disse menneskene», skriver Impact og oppfordrer andre skoler til å følge opp.

– Gode erfaringer

Nå skal skolens samarbeidsorgan (SU), avgjøre om skolen skal gå inn på et nytt samarbeid med Impact, eller noe annet.

– Men vi har veldig gode erfaringer med Impact, understreker Mjåvatn.

6. trinn elevene Salma Hahsi (11) og Marie Mailen Moland-Ulvestad (12), har vært med på hjelpearbeidet siden første året på skolen.

– Jeg husker det var litt skummelt første gangen jeg hørte om det, ler Marie, hun og Salma synes det har vært veldig fint å kunne hjelpe de som har det vanskelig andre steder i verden, og de håper de kan fortsette med det videre.

– Vi har gjort mye forskjellig for å skaffe penger, men vi har sett at det hjelper. Vi har fått bilder av barna som har blitt friske, forteller de.

2. trinn avbundet feiringen av det flotte resultatet av fem års samarbeid, med sang og dans så det var en fryd.

-

 IMPACT arbeider for å bekjempe fattigdom, med spesiell vekt på å forebygge og redusere unødvendig funksjonshemning. De hjelper mennesker uten helsetilbud i vanskelig tilgjengelige områder. 

-

Det satses på «store antall til lave kostnader» for å kunne hjelpe flest mulig. Et eksempel på dette, er sykehusbåten Jibon Tari der det på en dag kan opereres et 70-talls mennesker for grå stær. Denne enkle operasjonen gir menneskene synet tilbake.

-

Alle prosjekter gjennomføres i samarbeid med søsterstiftelser, med full deltakelse av mottakersamfunnene. Dette sikrer at arbeidet er vellykket, møter reelle behov og gir folk ferdigheter til å hjelpe seg selv. Organisasjonen tar sikte på å gjøre en langsiktig forskjell og fremme bærekraftighet – ikke avhengighet av utenlandsk bistand.

-

IMPACTs visjon er et verdenssamfunn hvor funksjonshemning er redusert til et absolutt minimumsnivå, som følge av målrettet, forebyggende arbeid.

(Kilde: Impact Norway)