ET KRAFTIG FRAMPARTI: Fronten på den nye el-SUVen er gedigen, med et hint av Rolls-Royce. Den svære sju-seteren er prisgunstig og kommer til Arendal over sommeren. Foto: HBI Norge AS

Du store kineser! Svær el-SUV lander i Arendal

Merket er ukjent og bilen er en rugg av en SUV. Men prisgunstige el-SUV-er er populære i Norge, og nå har Auto-Car på Stoa fått agenturet på en Kina-bil som gjerne kan bli en ny suksess i verdens mest elektrifiserte bil-land.

At bilnavnet er ukjent og vrient å uttale og at den bygges i Kina er ingen hindring for suksess på det norske bilmarkedet. Er prisen gunstig – «mye for pengene» har alltid vært et godt salgsargument, så er mye gjort. For noen tiår siden var det sovjetiske Lada som solgte godt, det oste ikke prestisje av Lada'en, men den ga «mye for pengene»

Den nye sværingen som kommer til Auto-Car etter sommeren derimot, den oser faktisk av luksus og – og kanskje etter hvert – prestisje. Navnet er Hongqi E-HS9. Daglig leder Jarl Helge Venemyr hos Auto-Car er oppdatert på kinesisk, og forteller at det uttales «Hongskji» Som i ski, noe vi er vant med her hjemme.

Tar godt i mot Kina-biler

Selv om nyvinningen på Stoa er ukjent, er det bare å se på salgsstatistikken for å se at nordmenn tar godt imot Kina-biler. Vel er merket litt mer kjent, men kinesiske MG endte med nær 4.000 solgte biler og en åttendeplass på salgsstatistikken i 2020. En annen el-suksess, Polestar, bygges for øvrig også i Kina.

Les også
Her får de se, men ikke røre bilen de har kjøpt

Prismessig ligger Hongqi i den andre enden av skalaen. Men så har den en gedigen front som har fått flere biljournalister til å trekke en sammenligning til selveste Rolls-Royce. Og faktisk heter mannen bak dette designet Giles Taylor og har en fortid nettopp i Rolls-Royce. At den vil synes godt når den kommer på smale Agder-veier med en bredde på over to meter og en lengde på over fem meter er hevet over tvil.

GODT FORNØYD: Daglig leder Jarl Helge Venemyr hos Auto-Car på Stoa gleder seg til å vise fram nykommeren Hongqi. Allerede nå merker de interesse og etter sommeren kommer bilen til Arendal. Foto: Tore Ellingsen

Jarl Helge Venemyr synes nykomlingen er imponerende på alle måter.

– Husk at prisen begynner på rett over 600.000 kroner med en rekkevidde på 400 km. En litt dyrere modell har 450 kilometer rekkevidde. Og det med en SUV med sju seter, masse plass, firehjulstrekk, alt av ny teknologi, mulighet for hengerfeste og takboks. Effekten er på 551 hk og denne store bilen klarer 0 – 100 km/t på 4,9 sekunder, forteller en begeistret daglig leder.

Matcher Tesla

Slike prestasjoner matcher Tesla, men til lavere pris, og importøren må nok holde på de prisene som nå er angitt, for god pris er viktigste våpen for nykommere på det tøffe norske markedet.

Les også
Storsatsing på nye ladestasjoner langs E18

Venemyr forteller at de fikk agenturet for det raskt voksende bilmerket fordi de som Mitsubishi-forhandler har et mangeårig samarbeid med importøren Motor Gruppen AS. Den norske importøren for Hongqi er HBI Norge som er et selskap i Motor Gruppen.

Venemyr forteller at han regner med å ha de første demobilene tilgjengelige på sensommeren, og at de første kundene vil kunne få levert ut bilen allerede i år: -Importøren planlegger at vi skal ha demobil tilgjengelig for prøvekjøring etter sommerferien, og at de som bestiller tidlig vil kunne få bilen allerede i fjerde kvartal i år.

Har vært stor interesse

Ifølge Knut G.H. Aas, administrerende direktør i HBI Norge AS, ha det vært stor interesse for å få agenturet på Hongqi, og han er svært fornøyd med få Auto-Car som forhandler i østre Agder. Han trekker fram at Auto-Car ha opparbeidet seg stor kompetanse på elbiler og kan sikre god service og oppfølging.

Les også
Elbil, bensin, diesel eller hybrid? Disse bilene er billigst å eie

Det ventes flere Hongqi-modeller til Norge etter hvert, også av mindre størrelse og til lavere priser.

Auto-Car overtok som Renault-forhandler for et par år siden og i tillegg til velkjente og mye solgte Renault Zoe, kommer det nå en rekke nye Renault-modeller med eldrift og hybrid. Så det vil nok summe på Stoa framover.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Etter at artikkelen ble lagt ut, har vi rettet opp en feil. Vi bragte bilde av selger Bjørn Øyvind Hoff i stedet for daglig leder Jarl Helge Venemyr.