Arendal er godt forberedt på ekstremvær, ifølge pressemeldingen fra If. På bildet høy vannstand i Pollen fra en desemberdag i 2015.
Arendal er godt forberedt på ekstremvær, ifølge pressemeldingen fra If. På bildet høy vannstand i Pollen fra en desemberdag i 2015. Foto: Jan Espen Thorvildsen

Disse kommunene er best forberedt på ekstremvær

Stavanger er Norges best klimatilpassede kommune. Like bak følger Arendal og Kristiansand.

Det viser en stor nasjonal kartlegging som forsikringsselskapet If har gjennomført sammen med CICERO Senter for klimaforskning.

– Vi har undersøkt hvor godt forberedt norske kommuner er på ekstremværet som klimaforskerne mener vil bli vanligere i årene fremfor oss. Noen er flinke, men altfor mange har ikke startet dette viktige arbeidet, sier Ivar Martinsen, konserndirektør hos If, i en pressemelding.

Kommunene har gjennom et omfattende spørreskjema svart på hva de gjør for å tilpasse seg en villere og våtere værtype, med stadig hyppigere klimarelaterte skader.

99 kommuner besvarte undersøkelsen. Til sammen bor nesten halvparten av alle innbyggerne i Norge i disse kommunene.

Tirsdag overrekkes rapporten «Hvor godt er norske kommuner rustet til å håndtere følgene av klimaendringer» til klima- og miljøminister Ola Elvestuen, under et arrangement på Arendalsuka.

Veilede og inspirere

Kartleggingen er gjennomført etter modell fra en svensk undersøkelse som kom ut i 2015.

Målet med den norske versjonen er «å veilede og inspirere norske kommuner til å komme i gang med det stadig viktigere klimatilpasningsarbeidet for å sikre både kommunens innbyggere og næringsvirksomhet».

Mens Stavanger er den kommunen som er best av alle, er Nedre Eiker kommune best blant kommunene med mellom 20 000 og 50 000 innbyggere. Nord-Odal er best blant de mellomstore kommunene, mens Sirdal kommune er kåret til den beste kommunen blant småkommunene.

Sørlandskommuner gjør det bra

Arendal og Kristiansand deler 3.-plassen blant de best klimatilpassede kommunen begge med 25,5 poeng. Listetopp Stavanger har 31.

– Det er en helt klar tendens i undersøkelsen at de kommunene som har vært utsatt for ekstremvær er langt mer opptatt av dette arbeidet enn kommuner som så langt har vært forskånet fra dette, sier Marit Klemetsen hos CICERO.

– Dette betyr at mange kommuner først tar grep når de blir rammet og ikke jobber forebyggende.

– Nøkkelen til trygge lokalsamfunn finner vi hos kommunene. Vi håper at svarene i denne rapporten vil inspirere de som ikke har alle planer klare, slik at enda flere kommuner sitter med gode planer når vi spør igjen til neste år, sier Ivar Martinsen hos If.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Klimatilpasningstiltakene kan, ifølge pressemeldingene være alt fra tekniske tiltak – som vann og avløp – til administrative tiltak – som retningslinjer for hvor det er lov å bygge – og blågrønne tiltak (som grønne lunger, våtmark og vannspeil for å ta unna økt nedbør).

Pressemeldingen fra If påpeker at Norge ifølge en annen rapport, fra CICERO og Vestlandsforskning, «mest sannsynlig oppleve kraftigere nedbør, flere og større regnflommer, stigende havnivå og flere jord-, flom- og sørpeskred».

«Det er med denne dramatiske utviklingen som bakteppe forsikringsselskapet If sammen med CICERO nå forsøker å synliggjøre utfordringer og behov i norske kommuner», heter det i pressemeldingen.

1. Stavanger, Rogaland (31 poeng)

2. Nedre Eiker, Buskerud (28 poeng)

2. Bærum, Akershus (28 poeng)

3. Kristiansand, Vest-Agder (25,5 poeng)

3. Arendal, Aust-Agder (25,5 poeng)

4. Larvik, Vestfold (25 poeng)

4. Nord-Odal, Hedmark (25 poeng)

5. Våler, Østfold (24 poeng)

6. Sirdal, Vest-Agder (23,5 poeng)

7. Søndre Land, Oppland (23 poeng)

7. Porsgrunn, Telemark (23 poeng)

8. Oslo (22,5 poeng)

9. Trondheim, Trøndelag (22 poeng)

10. Farsund, Vest-Agder (21.5 poeng)  

11. Hamar, Hedmark (20 poeng)

12. Risør, Aust-Agder (19,5 poeng)

12. Asker, Akershus (19,5 poeng)

12. Stange, Hedmark (19,5 poeng)

12. Klæbu, Trøndelag (19,5 poeng)

13. Bergen, Hordaland (19 poeng)

13. Gol, Buskerud (19 poeng)

14. Fauske, Nordland (18 poeng)

15. Voss, Hordaland (17,5 poeng)

15. Gausdal, Oppland (17,5 poeng)

15. Fjell, Hordaland (17,5 poeng)

Den høyest mulige poengsummen i undersøkelsen er 33 poeng.