NYFØDT: Nyfødt baby Sørlandet sykehus. Modellklarert Foto: Frank Johannessen

Dette var de mest populære navnene i Agder i 2019

Emma topper Statistisk sentralbyrås nasjonale navnestatistikk for jenter i 2019. Jakob var det mest populære guttenavnet. Men dette er ikke gjeldende for Agder.

Nora toppet navnestatistikken i Aust-Agder i 2019, etterfulgt av Sofia, Emma og Olivia. Blant guttene var det mest populære navnet i 2019 Henrik, med William og Oliver på andre og tredjeplass. Noah, Kasper og Isak deler på fjerdeplassen i Aust-Agder.

Hele 13 barn fikk navnet Henrik, mens 12 fikk navnet William. 12 jenter fikk navnet Nora, og 10 jenter fikk navnet Sofia.

I det som i fjor var Aust-Agders nabofylke, Vest-Agder, topper også Nora jentestatistikken, etterfulgt av Ella, Alma og Thea. Hos guttene ble det mest brukte navnet Noah, med Jakob, Theodor og Tobias på andre, tredje og fjerdeplass.

Nasjonale trender

Populære navn fra 2000-tallet toppet også den nasjonale navnestatistikken i fjor. Blant annet fikk 393 jenter i Norge navnet Emma, som ligger tett etterfulgt av Nora på navnestatistikken. Sofie ligger som nummer tre. Emma har dominert navnetoppen i Norge siden 2003 og er årets navn for tiende gang.

– Emma kommer fra tysk og betyr stor. Den forrige navnebølgen hadde en topp i 1880. Så var navnet Emma nesten borte i perioden 1940 til 1970, før det steg jevnt fram til det eksploderte i 2003, sier seniorrådgiver Jørgen Ouren i SSB i en pressemelding.

Guttenavn preges i større grad av Bibelen. 423 gutter ble hetende Jacob eller Jakob i 2019, med Lucas eller Lukas som nummer to på statistikken. Som nummer tre finner vi ulike varianter av navnet Filip.

– Jakob er kjent i Norge siden 1300-tallet og er et typisk bibelnavn. Når også neste guttenavn på listen, Lucas, er bibelsk, ser vi at bølgen med bibelske guttenavn ikke er over. Fra 1,5 prosent rundt 1950, steg andelen til 22,5 prosent i 2006. Siden har den gått litt ned og er nå 20,3 prosent, sier Ouren.

Lokale variasjoner

Emma topper sju av våre tidligere fylker, mens Jacob brukes mest i tre av dem: tidligere Akershus, Hordaland og Troms.

I Rogaland er Filip mest populært blant guttenavnene, mens Mohammed i forskjellige varianter topper listen i Oslo. Henrik går altså av med seieren både i Telemark og Aust-Agder.

Idrettsnavn

Seniorrådgiver Jørgen Ouren i SSB tror det er mange som vil kjenne igjen flere idrettsnavn på topplistene, blant annet navnene til de kjente Ingebrigtsen-brødrene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Her finner vi blant annet Henrik, Filip og Jakob. Brødrenes yngste søster heter Ingrid, og dette navnet er også å finne i årets topp 10, sier Ouren i en pressemelding fra SSB.

Populære navn: Brødrene Henrik, Jakob og Filip Ingebrigtsen etter målgang. Navnene deres er nå blant de mest populære i Norge. Foto: Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Et annet navn som stiger i popularitet er Ada.

– Navnet Ada ble kjent for mange gjennom fotballspilleren Ada Hegerberg, som blant annet er den første mottakeren av Ballon d’Or Féminin, verdens beste kvinnelige fotballspiller, påpeker Ouren.

Ada ligger som nummer seks på navnetoppen for 2019.