Sophie Elise la seg ned i fontenen på Torvet for å aksjonere for miljøet.
Sophie Elise la seg ned i fontenen på Torvet for å aksjonere for miljøet. Foto: Marie N. Kalvehagen

Derfor la Sophie Elise seg ned i en fontene i Arendal

Sammen med ni andre personer la bloggeren Sophie Elise seg ned i vannet i fontenen på Torvet i Arendal. Her er årsaken.

Torsdag utførte miljøaksjonistene fra Extinction Rebellion en aksjon på Torvet i Arendal. Mot slutten av seansen la de seg ned i vannet i fontenen.

– Jeg kan bekrefte at Sophie Elise er med oss. Vi la oss nettopp ned i fontenen i en såkalt «spill død-aksjon» i etterkant av et gateteater om miljøproblematikken. Målet er å vise hva som kommer til å skje hvis ikke vi gjør noe med miljøkrisen, sier Even Tømte fra Extinction Rebellion.

Sivil ulydighet

Miljøaktivistene fra Extinction Rebellion har de siste dagene vært å se i gatene i forbindelse med Arendalsuka. Gruppen går sammen om det de kaller for «Ikke-Voldelig Sivil Ulydighet» i kampen for miljøet.

– Vi har tre hovedkrav til regjeringer verden over: For det første må de si sannheten om det som skjer med miljøet, ødeleggelsen av biosfæren og masseutryddelsen av arter. For det andre krever vi at det må handles her og nå. Sist så krever vi at det utnevnes et råd som skal overvåke den politikken som føres, slik at flest mulig tas gjennom krisen, ikke bare noen privilegerte få, sier Tømte videre.

LES OGSÅ:Her finner du alle Agderpostens saker om Arendalsuka

De la seg ned i fontenen. Sophie Elise er ytterst til venstre midt på bildet.
De la seg ned i fontenen. Sophie Elise er ytterst til venstre midt på bildet. Foto: Arne Ingmar Eggen
Torsdag utførte miljøaksjonistene fra Extinction Rebellion et gateteater på Torvet i Arendal om det som skjer med miljøet.
Torsdag utførte miljøaksjonistene fra Extinction Rebellion et gateteater på Torvet i Arendal om det som skjer med miljøet. Foto: Arne Ingmar Eggen

Ikke lovlig

Presseansvarlig Jesper Lagerman i Extention Rebellion innrømmer at dagens aksjon ikke var lovlig, men hevde sivil ulydighet er et nødvendig virkemiddel i kampen for miljøet.

– Dette er politisk teater. Med respekt for alle og uten hærverk. Vi vil ansvarliggjøres politikerne. Si sannheten om miljø- og klimakrisen vi er i, sier han til Agderposten.

Mellom 20 og 25 ungdommer var med i aksjonen torsdag ettermiddag – av disse var ifølge Jesper Lagerman mange fra Sørlandet.

Gruppen er den samme som ble bortvist av politiet før partilederdebatten sist mandag. Ifølge Lagerman forelå det ingen planer om å forstyrre den direktesendte NRK-sendingen.

– Vi ville bare dele ut brosjyrer, hevder han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ikke klarert

Under torsdagens aksjon på Torvet i Arendal holdt politiet seg på god avstand med kun få ressurser og grep ikke inn i den ulovlige aksjonen.

– Fonteneaksjonen var ikke klarert med politiet, men den gikk stille og rolig for seg. Så det fikk de lov til, sier operasjonsleder Audun Eide.