200 METER STRIPE: Med større modellfly, måtte de også ha en større flyplass. Det har Sørlandets RC Modellflyklubb fått. Bildet er fra arbeidene tidligere i vår. Foto: Sørlandets RC Modellflyklubb

Denne flyplassen har du neppe hørt om. Nå asfalterer de stripene

De har måttet flytte gjentatte ganger på grunn av støy. Det er i det stille at klubben har utvidet flybasen på Fredsmyr til å spenne over 125 mål.

Et mini-Gullknapp? Det kan man godt si, sier formann André Andersen i Sørlandets RC Modellflyklubb.

Denne dagen, tirsdag 5. august, starter asfalteringen av to rullebaner på Svalandsheia i Birkenes – en foreløpig krone på verket i en flerårig flyplassutbygging.

Fra lufta kan et utrent øye ta Fredsmyr for å være en «ekte flyplass» – fram til du måler rullebaner opp mot bygg og parkerte biler. Her er det radiostyrte skalamodeller som lander og tar av. Pilotene har føttene trygt plassert på landjorda.

I MINIATYR: Flytrafikken på Fredsmyr er radiostyrt. Foto: Sørlandets RC Modellflyklubb

– Men du vil også kunne klare det om du sitter i et mikrofly. Den lengste stripa er på 200 meter, sier Andersen.

Han er stolt formann i en klubb som i 2020 har rundt 100 medlemmer og en 45 år lang historie. I siste nummer av bladet Modellfly ramser han opp alle stedene de har vært: nord for Kjevik, Øvrebø i Vennesla, Marnardal, Lillesand …

Les også
Flyplass snart ferdig – ber om å få utbetalt midler

– Klubben var på jakt etter den ultimate plass til en modellflyplass gjennom hele 80-taller, forteller Andersen i det landsdekkende medlemsbladet.

Har blitt fordrevet

Det var ofte naboklager og støyproblematikken fra modellflyene med «fuel-motorer» som gjorde at de stadig måtte flytte på seg, tilføyer han overfor til Agderposten.

(Den støyen er et langt mindre problem i dag, i og med at nesten alle flyene de bruker er elektriske, argumenterer Andersen)

MINDRE STØY: De aller fleste flyene til medlemmene går i dag på batteri. Ikke at støyproblematikk ville vært noe stort problem, det er et stykke til nærmeste nabo. Foto: Sørlandets RC Modellflyklubb

Og Fredsmyr? Dit kom de takket være en av klubbens medlemmer som var i Heimevernet. Han kom i snakk med områdesjefen, som var grunneier for det som en gang var et av Forsvarets skytefelter. Skogen var full av splinter, og intet sagbruk kunne bruke trærne derfra. Men hva med modellfly?

Les også
Gullknapp er flyplassen som aldri skulle vært bygd

Siden 1990 har klubbmedlemmenes fly tatt av fra Svalandsheia. Nærmeste nabo bor 1,4 kilometer unna.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Og han brøyter veien for oss, sier formann Andersen fornøyd.

Det er først de siste årene utvidelsen virkelig har skutt fart. Det som var 2,5 mål med gress spenner nå over 125 utbygde mål. Leieavtalen er forlenget. Sørlandets RC Modellflyklubb leier «hele myra» nå, sier formannen. Området er innregulert av Birkenes kommune som modellflyplass.

Tippemidler

Nylig sendte kommunens kulturleder Wenche Flaa Eieland følgende søknad til Agder fylkeskommune:

FLYPLASS: Litt lavere over flyplassen blir det tydelig at den ikke er ment for full size-fly. Foto: Sørlandets RC Modellflyklubb

«Sørlandets modellflyklubb er nå nesten ferdig med det nye anlegget sitt på Freds myrer på Svalandsheia. De anmoder om å få ut 70 prosent av innvilga spillemidler».

De har hatt en «helt grei» flyplass, sier Andersen Nå får de noe mye mer:

– Norges første tippemiddelfinansierte modellflyplass. Og den største og fineste, sier flyklubb-formannen fornøyd.

Dette har Fredsmyr

Foruten de snart asfalterte rullebanene egnet for velvoksne modellfly, tilbyr avsidesliggende Fredsmyr flyplass i dag klubbhus, solcelleanlegg og parkeringsplasser for bil og bobil. Den har universell utforming og rullestolrampe. I 2021 skal overnattingsmuligheter i hytte med trykkvann og strøm være på plass.

Rundt 2,3 millioner er spyttet inn i anlegget, men til neste år vil klubben likevel være gjeldfri. Det hjalp godt med 325.000 kroner i tippemidler, noen reklameskilt og gaver. Egeninnsatsen var også avgjørende:

– Vi har solgt dopapir, holdt lotterier og skaffet sponsorer. Vi har fått hjelp av en fantastisk, lokal entreprenør til å sprenge ut og planere. Lokalbanken har også vært strålende, roser Andersen.

Nå merker han at modellflyfolk i andre deler av landet har fått nyss om landingsstripa i skogen i Birkenes.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– De er hjertelig velkomne, sier André Andersen.