Trump-tilhengere utenfor Senatet i Washington onsdag da politikerne i USA formelt skulle godkjenne valgresultatet og Joe Biden som landets neste president. Foto: John Minchillo/AP/NTB

Demonstranter inntok Kongressen i USA – Trump taus

Like før det amerikanske Senatet skulle godkjenne Joe Biden som USAs neste president, stormet hundrevis av Trump-tilhengere Kongressen. President Donald Trump har gjort lite for å dempe gemyttene.

Flere titalls tusen demonstranter var samlet utenfor Kongressen som onsdag var samlet for å formelt godkjenne valgresultatet og Joe Biden som landets neste lovlig valgte president. Omtrent på samme tid som republikanernes majoritetsleder i Senatet, Mitch McConnell, ba sine partifeller om å godta valgresultatet, kom det meldinger om at flere demonstranter hadde brutt gjennom barrikadene og var i ferd med å ta seg inn i bygningen.

Les også
Nasjonalgarden settes inn i Washington D.C.

Godkjennelsen av valgresultatet i Kongressen ble foreløpig stoppet, og Kongressen stengt ned. Flere amerikanske medier meldte at visepresident Mike Pence var blitt eskortert ut fra Senatets kammer samtidig med meldingene om at demonstrantene hadde brutt sikkerhetsbarrierene og tok seg helt inn i senatssalen.

En kvinne ble behandlet for kritiske skader etter hun var blitt skutt i brystet på Kongressens område.

Taus Trump

President Donald Trump var lenge taus om de rystende bildene som gikk direkte over hele verden. Først over en time etter at demonstrantene hadde tatt seg inn i kongressbygningen sendte Trump en melding på Twitter hvor han ba folk om å forbli rolige og følge beskjedene politiet på stedet måtte gi.

Les også
Trump: – Hold dere fredelige
Harde sammenstøt mellom Trump-tilhengere og opprørspoliti utenfor Kongressen i USA onsdag. Foto: John Minchillo/ AP/ NTB

– De står på landets side. Forhold dere fredelige, skrev Trump før han på nytt ble taus.

Politiet på Capitol Hill forsøkte å stoppe demonstrantene, men klarte det ikke, ifølge Washington Post. Flere forsøkte å komme seg opp trappen til bygningen, men ble stoppet av politi.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tåregass og pepperspray

Politiet avfyrte pepperspray mot demonstrantene for å holde dem tilbake, ifølge nyhetsbyrået AP. Politiet har ba også de folkevalgte om å ta på seg gassmaske fordi det var tåregass i bygningen.

En video på Twitter, lagt ut av en Washington Post-journalist, viser mange personer som beveger seg forbi barrikadene mens det blir ropt «USA, USA».

Les også
Hundrevis av personer har brutt barrikader ved Kongressen – bygninger evakuert

To bygninger, James Maddison Memorial Building som huser Kongressbiblioteket, og Cannon House Office Building, var de første som ble evakuert. Ansatte ved Kongressen ble bedt av politiet om å forlate bygningen.

Politiet inne i Representantenes hus fotografert mens demonstranter tar seg inn i Kongress-bygningen onsdag. Foto: Andrew Harnik/AP/NTB

Presset Pence

Før møtet i Kongressen onsdag hadde president Donald Trump lagt hardt press på Pence om å nekte å godkjenne Bidens seier. Men Pence sa han ikke har myndighet til å gjøre det. Joe Biden fikk 306 valgmannsstemmer, mens Trump fikk 232.

Les også
Pence trosser Trump – vil ikke stanse Bidens valgseier

(©NTB)

Trump-tilhengere utenfor Kongressen i Washington onsdag kveld da politikerne formelt skulle stemme over valgutfallet og godkjenne Joe Biden som USAs neste president. Foto: Manuel Balce Ceneta/ AP/ NTB