Stein Reinertsen, her avbildet hjemme få uker før han ble innsatt som biskop i fjor, synes kåpen med homofargene i fôret er flott laget. Kåpen er laget av samtidskunstner Borgny Svalastog, som brukte 10.000 kroner og 14 dager på å sy den om.
Stein Reinertsen, her avbildet hjemme få uker før han ble innsatt som biskop i fjor, synes kåpen med homofargene i fôret er flott laget. Kåpen er laget av samtidskunstner Borgny Svalastog, som brukte 10.000 kroner og 14 dager på å sy den om. Foto: Sondre Steen Holvik

Biskopen kler seg i homofarger

Selv om biskop Stein Reinertsen er blant dem som stemte mot homofil vigsel i kirken, ikler han seg fargene til de homofiles symbolsterke regnbueflagg hver gang han tar på seg bispekåpen.

Det har nemlig samtidskunstner Borgny Svalastog sørget for.

Sydde om for 10.000 kroner

Da hun skulle lage en ny bispekåpe til biskopen i Agder og Telemark i 2004, ønsket hun å markere sitt standpunkt. Derfor sydde hun inn et fôr i regnbuens farger. Regnbueflagget er blitt det internasjonale symbolet for lesber, homser, bifile og transseksuelle. 

– Jeg gjorde det som en reaksjon på enkelte biskopers uttalelser om homofile. Kåpen var egentlig ferdig, men før levering byttet jeg ut fôret. Det kostet meg 14 dagers arbeid og 10.000 kroner, forteller den anerkjente Lillehammer-kunstneren til avisenGudbrandsdølen Dagningen, som først omtalte saken.

– Jeg tenkte å vise at under prestens beskyttende hånd er det plass til alle, uansett kjønn og legning, sier hun tilTV2.

Under innsettelsen som biskop i fjor, bar nåværende Agder- og Telemark-biskop Stein Reinertsen kåpen.
Under innsettelsen som biskop i fjor, bar nåværende Agder- og Telemark-biskop Stein Reinertsen kåpen. Foto: NTB Scanpix
Kunstner Borgny Svalastog ønsket å markere motstand mot homo-uttalelser fra biskopene i 2004, da hun sydde ny reisekåpe til biskopen. Her sammen med daværende Agder- og Telemark-biskop Olav Skjevesland i Barbu kirke i 2002, etter å ha sydd ny hovedkåpe.
Kunstner Borgny Svalastog ønsket å markere motstand mot homo-uttalelser fra biskopene i 2004, da hun sydde ny reisekåpe til biskopen. Her sammen med daværende Agder- og Telemark-biskop Olav Skjevesland i Barbu kirke i 2002, etter å ha sydd ny hovedkåpe. Foto: Anne Karin Andersen

Den gang kåpen ble laget, var det Olav Skjevesland som var biskop for Agder og Telemark. Kåpen har gått i arv, og ble blant annet brukt under innsettelsen av nåværende biskop Stein Reinertsen i fjor.

Svalastog har sydd både hovedkåpen, levert i 2002, og reisekåpen med regnbuefargene i kåpefôret.

Reinertsen forteller til Gudbrandsdølen Dagningen at han bruker reisekåpen, for den passer best i størrelsen.

Visste ikke om fôrets historie

Reinertsen, som var blant dem som stemte mot homofil vigsel i kirken på Kirkemøtet tirsdag, var ikke kjent med at kunstneren hadde sydd inn sitt standpunkt i kåpen.

– Kåpen er veldig flott, og Borgny Svalastog er en veldig flink kunstner, sier biskopen til Agderposten.

Videre peker han på at regnbuen og dens farger også er omtalt i Bibelen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette symbolet har mange betydninger, og er et håpstegn i Første Mosebok. Regnbuen er Guds styrke til oss, og et kristent symbol, understreker Reinertsen.

– Plager meg ikke

– Men det var vel ikke helt dét kunstneren hadde i tankene da hun sydde inn fôret i kåpen?

– Nei, men det må hun stå for. Den ble laget lenge før min tid som biskop, sier Reinertsen, og legger til:

– Det plager meg ikke, for regnbuen er som sagt også et kristent symbol.

– Så du vil ikke slutte å bruke den?

– Nei, nei, absolutt ikke, avslutter biskopen lattermildt.