En republikansk valgobservatør følger med på opptellingen i Allentown i Pennsylvania. Foto: Mary Altaffer / AP / NTB

Biden øker ledelsen i Pennsylvania

Joe Biden øker ledelsen i vippestatene Pennsylvania, og er svært nær ved å vinne presidentvalget.

I Pennsylvania leder Biden nå med 49,5 prosent mot 49,4 prosent til Donald Trump, ifølge oversikten til AP.

Nærmere 7.000 stemmer skilte de to da 98 prosent av stemmene var telt opp fredag formiddag amerikansk tid. Det er rundt tusen flere enn få timer tidligere.

Det gjenstår å telle titusener av stemmer i delstaten, men det er ventet at et stort flertall av disse vil gå til Biden ettersom det dreier seg om forhåndsstemmer.

Trump ledet med over 10 prosentpoeng dagen etter valget, men siden da har forspranget minket jevnt og trutt i takt med at millioner av poststemmer ble telt opp.

Pennsylvania har 20 valgmenn, og vil være en avgjørende seier i Joe Bidens ferd mot de 270 valgmennene han trenger for å vinne presidentvalget.

Rustbeltestatene

Tidligere fredag tok Biden også over ledelsen i Georgia, der kampen står om 16 valgmenn. Der var det kun 1.100 stemmer som skilte de to fredag morgen amerikansk tid, ifølge AP. Marginen er så liten at myndighetene i delstaten har besluttet at det skal holdes en omtelling.

99 prosent av stemmene var telt opp da beslutningen ble offentliggjort fredag formiddag.

Georgia er kjent som en republikansk bastion, mens Pennsylvania i nordøst tilhører det såkalte rustbeltet, der Biden har satset stort på å ta tilbake stemmene fra hvite arbeiderklassevelgere, som demokratene tapte for fire år siden.

Donald Trump tok en viktig, men knapp seier i delstaten i 2016. Forrige gang en republikaner vant denne staten før Trumps seier, var George H.W. Bush i 1988.

Fra før av har Biden også vunnet rustbeltestatene Michigan og Wisconsin.

Nøler med å kåre vinner

Nyhetsbyrået AP og andre amerikanske medier har ennå ikke utropt Biden til vinner av presidentvalget, selv om svært mye nå tyder på at han har seieren i boks.

Ifølge AP skyldes det at det fortsatt gjenstår å telle titusener av stemmer i delstaten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det amerikanske analysesenteret Decision Desk har imidlertid allerede utropt Biden til vinner basert på prognoser som viser at han får flest stemmer i Pennsylvania.

Hvis resultatet i Pennsylvania blir svært jevnt, kan det imidlertid føre til en omtelling av stemmene.

Trumps valgkampstab har varslet en rekke søksmål i forbindelse med stemmeopptellingen, men så langt har de hatt lite suksess i domstolene.