Blåveis: Jarle I. Kvam fant en hel blåveistue allerede 25.januar. Foto: Jarle I. Kvam

Bekymret: Så varmt har det aldri vært her før i januar

Kalenderen viser januar, men vårtegnene strømmer på. Vinterens fravær av snø og minusgrader skaper bekymring.

Tre dager før vi bikker februar viser målestasjonen på Landvik i Grimstad en middeltemperatur på 5,1 varmegrader for januar.

Siden stasjonen på Landvik startet opp målingen i 1957 har normalen for januar vært minus 1,6 grader. Noe som innebærer et avvik fra normalen på 6,7 grader.

– Det er et veldig stort avvik. Vi har aldri målt en så høy middeltemperatur ved stasjonen. Forrige rekord var i 1983, og da var middeltemperaturen 3,9 grader, sier Per Egil Haga, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt.

Ingen kald februar

Ved Torungen fyr i Arendal er middeltemperaturen for januar 2020 på 6,2 varmegrader. Normalt har middeltemperaturen i januar vært minus 0,3 grader, noe som innebærer et avvik fra normalen på 6,5 grader.

Målestasjonen på Store Torungen fyr: I 1989 ble det også målt en middeltemperatur på 6,2 grader i januar, men normalen er altså minus 0,3 grader. Foto: Dag Henriksen

Haga kan for øvrig fortelle oss at det milde været trolig vil fortsette ut januar, men at det ligger an til noe mer nedbør enn det har vært de siste dagene.

– Nær kysten kan det i løpet av det kommende døgnet bli rundt 25 mm regn, men dette vil avta noe onsdag. Det kommer imidlertid et nytt nedbørsområde torsdag, som vil vare ut fredag.

Heller ikke februar ser ut til å bli preget av minusgrader og snø.

– Til helgen kan det gå over til en noe kaldere værtype. Men dette er kortvarig før det blir mildt igjen. Slik det ser ut nå vil også februar være varmere enn det som er normalt for årstiden, sier Haga.

Varmere i vannet

Jon Albretsen ved Havforskningsinstituttet Flødevigen kan fortelle oss at de ser samme tendens.

– Det er ganske mye varmere i vannet enn det vanligvis er i januar. Historisk er det cirka tre grader i januar her ute på Flødevigen, men nå ligger det på seks grader, sier han.

FORSKNING: Temperaturen for januar i sjøen ved forskningsstasjonen Flødevigen er tre grader varmere enn normalt. Foto: Havforskningsinstituttet

Er det bekymringsverdig?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Ikke nødvendigvis, det kan være store forskjeller fra år til år. Det som imidlertid er veldig bekymringsverdig er at vi ser at Skagerrak i sin helhet stadig blir varmere. Våre målinger viser at 2019 kommer ut som et varmere år for Skagerrak enn de 30 foregående årene, og temperaturen fortsetter å øke, sier Albretsen.

Klimaendringene?

Som meteorolog ønsker ikke Per Egil Haga å spekulere rundt hva det milde været skyldes, og henviser til klimavakten.

– Noe av det er naturlige variasjoner, men klimaendringene bidrar til at det blir større sannsynlighet for varme. Det kan bli kjempekaldt neste vinter, men «klimaterningen» lander oftere og oftere på den varme siden, sier Tone Huseby, klimavakt ved Meteorologisk institutt.

Huseby påpeker at den høye temperaturen kan få flere konsekvenser, blant annet øker skredfaren. I tillegg kan det få innvirkninger på landbruket og naturen generelt.

– Det er skremmende, for dette er en helt tydelig trend, sier hun.

Konsekvenser av varmen

Agderposten har skrevet flere saker om den milde vinterens konsekvenser. Blant annet kan vi få både flere og tidligere flått og hjortelus.

KAN BLI MER: Dersom mildværet fortsetter gjennom vinteren, kan det gi utslag i mye flått til våren. Foto: NTB Scanpix

I tillegg er det gjort en rekke observasjoner av brennmaneter langs kysten av Sørvestlandet, noe som er et par måneder tidligere enn normalt.

Soppentusiaster kunne allerede 20. januar melde at de hadde funnet en stor kurv med traktkantarell i Froland, som normalt har sin høysesong mellom august og oktober.

SOPPTUR: Nicolay Gausel i Froland plukket masse traktkantarell i skogen ved Tresnes i midten av januar. Foto: PRIVAT

Flere innbyggere i Agder har også meldt om at blomstene spirer og fuglene synger, og Stavanger Aftenblad kan fortelle at en barnehage allerede har funnet en stålorm.

– Jeg fant den første blåveisen 19. januar på Hove, og en hel blåveistue ut mot kysten av Raet 25. januar. Jeg har aldri opplevd lignende. Generelt har jeg aldri hørt at noen har funnet en hel tue i januar, men det har jo vært en helt ekstrem januar, sier Jarle I. Kvam til Agderposten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Blåveis: Jarle I. Kvam fant en blåveis allerede 19.januar. Foto: Jarle I. Kvam

Pollenvarsel

Norges Astma- og Allergiforbund har for øvrig allerede satt i gang sin daglige pollenvarseltjeneste.

– Etter en lang periode med temperaturer godt over det normale er vi allerede nå ved starten av pollenspredningen i sør og vest. Det varme været driver modningen av rakler fra or og hassel fremover, og allergikere som bor i disse områdene bør starte medisinering nå, skriver de i en pressemelding.

Pollensesongen i Norge starter vanligvis i slutten av februar, men i år starter den altså cirka en måned tidligere.

– På grunn av den milde vinteren ligger blomstringen foran skjema. Vi har mye mer ustabilt og mildere vær enn før, som følge av klimaendringene, og dette påvirker pollensesongen, sier Hallvard Ramfjord, NAAF's pollenanalytiker.