Dette bildet fra Arbeidstilsynets besøk på byggeplassen var med å starte det hele.
Dette bildet fra Arbeidstilsynets besøk på byggeplassen var med å starte det hele. Foto: Arbeidstilsynet

Beklager at dette ble kalt slaveleir

Arbeidstilsynets direktør, Ingrid Finboe Svendsen beklager skriftlig at en av hennes inspektører sammenlignet Eigil Stray Spetalens hytteprosjekt utenfor Risør med en slaveleir.

– I nyere tid er dette det nærmeste vi kommer en moderne slaveleir, uttalte overingeniør Alf Helgeland fra arbeidstilsynet til Agderposten etter å ha vært på byggeplassen på Lekerøya utenfor Risør.

Les saken med Helgelands uttalelser her:Kaller Lekerøya for slaveleir

Det fikk kjendisinvestoren til å tenne på alle plugger, og selv om han vant en sak om ærekrenkelse i Kristiansand tingrett for ett år siden, har det ikke kommet en beklagelse fra arbeidstilsynets sjef før nå.

Og den kom skriftlig som debattinnlegg i Dagens Næringsliv.

Feil

– Arbeidstilsynet beklager at Eigil Stray Spetalen feilaktig ble holdt ansvarlig for ulovlige lønns- og arbeidsmiljøforhold i forbindelse med et byggeprosjekt på Spetalens landsted. Det Arbeidstilsynet har omtalt som kritikkverdige forhold, er forhold Spetalen ikke var ansvarlig for. Det ble i mediene skapt et bilde som ikke var riktig. På vegne av Arbeidstilsynet beklager jeg de ærekrenkende uttalelsene og at Arbeidstilsynet ikke dementerte tydelig tidligere, skriver Ingrid Finboe Svendsen i innlegget.

LES OGSÅ:Slaveleir-sitat kostet 2 millioner

Ikke nok

Men investoren er ikke fornøyd, ifølgeDagens Næringsliv, fordi det har tatt så lang tid, og fordi han mener hun ikke har svart på om hun fremdeles står inne for betegnelsen slaveleir og mennesker utnyttet på det groveste.

-

Investor Eigil Stray Spetalen kjøpte eiendommen på Lekerøya utenfor Risør for 10 millioner i 2007.

-

Spetalen har de siste årene reist et hovedbygg og et båthus på stedet, samt restaurert eksisterende bygg.

-

Arbeidstilsynet aksjonerte for andre gang 14. oktober i 2011 mot Eigil Stray Spetalens skjærgårdsperle. Tilsynet gikk hardt ut og kalte arbeidsforholdene på feriestedet for noe av det groveste de hadde sett.

-

Spetalen har kategorisk avvist anklagene. Byggherren ble imidlertid politianmeldt, og fikk et forelegg på 200.000 kroner. Sak og forelegg ble imidlertid henlagt på grunn av en forskriftsendring politi og tilsyn ikke hadde fått med seg.

-

Spetalen reagerte med å saksøke inspektør Alf Helgeland i Arbeidstilsynet for ærekrenkende uttalelser. Investoren vant  en full seier i Kristiansand tingrett.