Preben Aavitsland i Arendal kommune.
Preben Aavitsland i Arendal kommune. Foto: Foto: Erik Holand

Barnehagebarn innlagt med hjernehinnebetennelse

Et barn ved Moltemyrskogen barnehage er innlagt på sykehuset med smittsom hjernehinnebetennelse.

Kommunen har iverksatt tiltak for å hindre spredning av smitten.

– Det er en alvorlig og sjelden meningokokksykdom. Men den er ikke veldig smittsom. Som regel klarer man å avgrense dette til bare ett enkelt tilfelle, sier kommuneoverlege Preben Aavitsland i Arendal.

Barnet ble lagt inn på Sørlandet sykehus Arendal (SSA) torsdag ettermiddag etter at smitten var konstatert. Aavitsland kan ikke uttale seg om barnets tilstand.

– Selv om smittefaren ikke er veldig stor, tar vi dette selvsagt svært alvorlig. Alle fastleger og legevakta er varslet, og lege er bedt om å være årvåkne i forhold til symptomene. Også ansatte og foresatte i barnehagen er varslet. Foreldrene fikk informasjon på e-post, og i løpet av fredag vil det bli holdt et informasjonsmøte for foreldrene.

I barnehagen tar man situasjonen på det største alvor:

Preben Aavitsland i Arendal kommune.
Preben Aavitsland i Arendal kommune. Foto: Foto: Erik Holand
Berit Songe er konstituert leder i Moltemyrskogen barnehage.
Berit Songe er konstituert leder i Moltemyrskogen barnehage. Foto: Foto: Erik Holand

Barna får antibiotika

Alle barna i Moltemyrskogen barnehage får i dag en dose antibiotika. Det er standard rutine ved slike tilfeller. Barnehagen vil ikke bli stengt.

– Dette er en bakterie som smitter og ofte setter seg i halsen. For de fleste fører det ikke til noe mer enn det, sier Aavitsland.

Han legger til at det er en forholdsvis sjelden tillstnd. Det blir gjennomsnittlig oppdaget omlag 40 tilfeller av hjernehinnebetennelse  årlig i Norge.

Dette er symptomene

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kommuneoverlegen ber også foreldre og foresatte til barn og ungdom være oppmerksomme på symptomer de nærmeste ukene.

– Det er særlig nakkestivhet, utslett, oppkast og sterk slapphet hos barn og ungdom som er symptomene, sier Aavitsland.

- Har barnet feber, skal det vekkes et par ganger i løpet av natta for å vurdere allmenntilstand og utslett, sier Aavitsland.

Arendal kommune har lagt ut en orientering om saken på sin hjemmeside.Les den her

-

Meningokokksykdom, eller smittsom hjernehinnebetennelse, er en alvorlig infeksjonssykdom som skyldes at bakterier kommer over i blodet. Sykdommen er sjelden, og i de fleste tilfellene skjer smitten fra friske bærere.

-

Overføring av smitte skjer via såkalt nærdråpesmitte, for eksempel ved kyss og drikking av samme flaske.

-

Symptomer på meningokokksykdom er i begynnelsen oftest uspesifikke, som influensalignende symptomer eller som feber med frysninger, hodepine, kvalme og oppkast. Sykdommen kan utvikle seg svært raskt.

-

Mer enn 97 prosent av tilfellene er enkeltstående. Når det opptrer et tilfelle nummer to, inntreffer dette som regel fra få dager til få uker etter det første.

-

Rundt 40 prosent av oss har meningokokker i halsen uten at vi blir syke, men en sjelden gang kan bakteriene trenge seg gjennom slimhinnen i halsen og formere seg i blodet. (NTB)

Arendal kommunes tiltak

I tråd med anbefalinger fra Folkehelseinstituttet har kommuneoverlegen i Arendal iverksatt følgende tiltak:

-

 Legevakta, fastlegene og sykehuset er informert om situasjonen og vil være særlig årvåkne de nærmeste ukene.

-

Fylkeslegen er orientert om hendelsen.

-

Barn og ansatte i barnehagen er informert og får i løpet av fredagen en dose forebyggende antibiotika for å få bort eventuelle meningokokkbakterier de måtte ha fått i halsen. Dermed reduseres sykdomsfaren og faren for videre spredning av bakterien. Det er ikke aktuelt å stenge barnehagen. Det er ikke nødvendig med forebyggende antibiotika til andre innbyggere.

Kilde: Arendal kommune