BATTERIFABRIKKEN: Slik ser man for seg at batterifabrikken i Arendal skal se ut. Foto: Illustrasjoner RIFT/NSW Arkitektur

Arendal får batterifabrikken

Morrow Batteries har valgt å legge den gigantiske batterifabrikken i Arendal.

Det bekrefter ordfører Robert Nordli (Ap) overfor Agderposten tirsdag kveld.

– Dette er den aller beste julegaven Sørlandet og Arendal kunne få og en stor anerkjennelse av det arbeidet som er lagt ned for å tilrettelegge for at MB skulle etablere seg i Arendal. Vi er med på en industriell revolusjon, sier ordføreren til Agderposten.

NRK meldte nyheten som en av toppsakene på Dagsrevyen klokken 19.00.

Daglig leder i Morrow Batteries, Terje Andersen, bekrefter nyheten i dn.no.

– Det blir Arendal. Det kan jeg bekrefte, sier han, og fortsetter:

– Dette er det vi kaller en gigafabrikk, som er definert som en av de største batterifabrikkene i Europa. Vår viktigste kunde er transportsegmentet, bil og annen type transport, og da må du opp i gigastørrelsen, sier Andersen.

Les også
Slik reagerer de på nyheten: – Det er historisk sus over dette

Fire finalister

Det var fire finalister på Agder til å få den gigantiske etableringen: Eyde Energipark (Arendal), Lista (Farsund), Støleheia Sør (Kristiansand) og Otra (Vennesla).

Fra start var det hele 19 forslag fra hele landsdelen, men disse ble i oktober redusert til et finaleheat på fire. Der Arendal var ett av disse.

BATTERITOMTA: Her er tomta Arendal har tilbudt Morrow til batterifabrikk, med anlegget til Agder renovasjon til venstre i bildet, rett ved E18. Foto: Frank Johannessen

Det er de siste månedene lagt ned et omfattende arbeid i håp om at kommunen til slutt å stå igjen som den store vinneren med sitt konsept Eyde Energipark.

Grunnen til at engasjementet rundt fabrikken har vært så stor, er åpenbar: En batterifabrikk kan angivelig skape flere enn 2.000 arbeidsplasser i en kommune. Støttenæringene ikke inkludert.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

BATTERIFABRIKKEN: Slik ser man for seg at batterifabrikken i Arendal skal se ut. Foto: Illustrasjoner RIFT/NSW Arkitektur

– Vi har jo spurt Morrow ganske mange ganger om antallet ansatte stemmer. Men når vi har hørt om hvordan det produseres batterier, har vi faktisk fått forståelsen for at det må så mange til for å få ut batterier ut i den andre enden, sier Nordli.

Les også
Morrow Batteries: Derfor ble Arendal valgt

– Så stolt!

Ordføreren er over seg av begeistring.

– Jeg er utrolig stolt over det vi har klart gjennom denne prosessen. Kommunen ved næringsavdelingen, Arendal Havn og Arendal Eiendom har samarbeidet tett med Arendal Næringsforening og underveis i arbeidet har vi opplevd enorm støtte fra både offentlige og private aktører, skriver Nordli på egen Facebook-side.

ENDELØS STRØM: Telefonen til Robert C. Nordli stod ikke stille etter at nyheten om batterifabrikken ble kjent. Foto: Frank Johannessen

– Tusen takk til absolutt alle som har bidratt og velkommen til Arendal, Morrow Batteries! Vi ønsker virkelig å være en samarbeidspartner for fabrikken, sier ordføreren.

Både Nordli og resten av den politiske ledelsen i kommunen har jobbet hardt for å få etableringen til Arendal.

Les også
Han skal lede arbeidet på fabrikken i Arendal: - Vi har mulighet til å starte et europeisk batterieventyr

– Store ringvirkninger

Nordli er sikker på at ringvirkningene kan - og vil - bli enorme for Arendal, og Sørlandet.

– Ved å tilrettelegge for etableringen av Morrow Batteries, viser analyser at kommunen kan få 4 ganger så mange arbeidsplasser som selve batterifabrikken gir. Det vil bety enormt mye for lokalsamfunnet vårt og for Sørlandet i årene som kommer. Samtidig som jeg er utrolig stolt og glad er jeg også ydmyk i forhold til at det er nå jobben starter, sier ordføreren.

MORRWO BATTERIES AS

● Selskapet planlegger å bygge en batterifabrikk et sted på Sørlandet.

● Det kom inn 19 lokaliseringsforslag fra hele landsdelen.

● Eyde Energipark (Arendal), Lista (Farsund), Støleheia Sør (Kristiansand) og Otra (Vennesla) er i finalen.

● Morrow Batteries har varslet at de vil kunngjøre vinneren onsdag 23. desember.

● Agder Energi og NOAH (Bjørn Rune Gjelstens investeringsselskap) er hovedeiere i Morrow Batteries, mens Miljøstiftelsen Bellona har en liten eierandel.

● Batteri-initiativet kommer opprinnelig fra Frederic Hauge og Bellona, som har jobbet med teknologien og utvikling av selskapet siden 2015.

● Etter planen skal første byggetrinn av batterifabrikken stå ferdig i 2024. Ferdig utbygget kan det være snakk om rundt 2.000 arbeidsplasser.

Overrasket arbeidsgruppa

Nyheten om avgjørelsen kom til næringssjefen i Arendal som en sms fra Morrows styreleder så snart styremøtet til Morrow hadde konkludert sent tirsdag ettermiddag.

Klokken 18 kom kommunens arbeidsgruppe til rådhuset, forberedt på å jobbe mer med å overbevise Morrow i et planlagt møte. Da slapp ordføreren bomben om at det ikke ble noe arbeidsmøte: Arendal var allerede valgt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Artikkelen oppdateres

Her er tomta Arendal har tilbudt Morrow til batterifabrikk, Foto: Frank Johannessen
Les også
Har kjøpt over 500 mål til batterifabrikk: – Midt i smørøyet
LYKKERUS: Arendalsordfører Robert C. Nordli var tirsdag overlykkelig over nyheten om at Morrow Batteries har valgt Arendal som sted for en gigafabrikk for batterier. Foto: Frank Johannessen