VENNSKAP: Her er noen av bildene fotograf Mona Hauglid tok av Andreas Raaum i løpet av årene de to kjente hverandre. Foto: Mona Hauglid

Andreas Raaum er død

Andreas Raaum sovnet inn tirsdag, 89 år gammel.

Andreas Th. Raaum ble født 14. mars 1931 i Arendal.

Han jobbet som amanuensis i historie ved Universitetet i Oslo i 30 år fram til 1993, etter å ha blitt cand.philol. i 1962 med fagene tysk, fransk og historie som hovedfag.

Landets eldste aktive lærer

Raaum returnerte senere til Arendal, og jobbet som lærer. Gjennom en åtte siders reportasje i 2013 fulgte Agderposten Andreas Raaum (den gang 82 år), som da var landets eldste aktive lærer og daglig tok bussen mellom Arendal og Vestfold for å undervise.

Raaum var også, ifølge sin egen hjemmeside, innom yrker både i butikkbransjen, hotellbransjen, drosjenæringen og avis. Han opparbeidet seg et stort nettverk i Arendal.

Raaum var kjent som en svært aktiv og engasjert person. Blant annet jobbet han mye med å skrive nye bind om Arendals historie. Raaum rakk å oppleve at ett av tre bind ble utgitt.

– Han syntes selv at han hadde en veldig fin tid i Arendal. Han var veldig glad for at han flyttet tilbake og han var veldig glad i byen og folkene der. Han omtalte det som en svært god periode i sitt liv, gjenforteller sønnen Johan Raaum.

– Det er mitt inntrykk også. Han fikk utløp for sitt engasjement på mange måter her, fortsetter sønnen.

NY HISTORIEBOK: I 2023 fyller Arendal by 300 år, og i den anledning blir det gitt ut et historieverk som omfatter Arendal kommune fra istiden og fram til den moderne tid. Bind 1 ble lansert i 2018 I biblioteket for en fullsatt sal. Fra venstre: Sekretæren i styringsgruppa Sølvi H. Christensen, initiativtaker og verkets «far» Andreas Raaum, forfatter Knut Dørum, leder i styringsgruppa Gjermund O. Bjørndal, kultursjef Linda Sætra. Foto: Elisabeth Grosvold

– Ble mildere

Blant dem som tilbrakte mye tid sammen med Raaum de siste årene, er fotograf Mona Hauglid. De to møttes første gang for fire år siden. Da skulle Raaum, 85 år den gangen, holde PechaKucha-foredrag.

– Men å finne 20 bilder som passet til konseptet for hans del var nok litt utfordrende. Heldigvis var noen forutseende nok til å matche ham og meg, og da var det gjort, forteller Hauglid om det første møtet.

Det skulle bli mange møter, samtaler og diskusjoner de neste årene. Hauglid beskriver Raaum som en «sinnssyk kilde til historie», en formidabel kar som gjorde inntrykk og hadde humor.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg har aldri hyl-flirt så mye som i samtaler med ham. Samtidig har jeg aldri vært så forbanna som i samtaler med ham, forteller Hauglid.

MANGE MØTER: Mona Hauglid hadde mange møter med nå avdøde Andreas Raaum. Foto: Mona Hauglid

For at Raaum hadde sine sterke meninger, og med dem likte å utfordre og provosere, var det ingen tvil om.

– Jeg tror nok han ble mildere med årene, men han fortalte selv historier om mange som ikke likte ham, sier Hauglid, som tilbrakte mange timer over en kaffe med ham.

– For meg var han bare en helt fantastisk fin fyr. Det er veldig rart at han ikke er her lenger, legger fotografen til.

Kreftdiagnose

For tre år siden fikk Raaum en kreftdiagnose. Hauglid fulgte ham på denne reisen også. I 2019 vant hun Sørlandske Fotograflaugs bildekonkurranse med portrettet «Cancer sucks» av Raaum.

– Jeg elsker å ta bilder av et levd liv. Det er så mye uttrykk, sjel, karakter og undring. Jeg så hva som skjedde med Andreas da han begynte behandlingen, og ville dokumentere det. Han er veldig glad i historier selv og skjønte hvilke historiefortelling jeg er opptatt av, sa Hauglid til Agderposten da.

CANCER SUCKS: Mona Hauglids portrett av en kreftbehandlet Andreas Raaum gikk helt til topps i konkurransen til Sørlandske Fotograflaug i 2019. Foto: Mona Hauglid

– Mistet nettverket

At venner og nettverk ikke kunne treffe 89-åringen på slutten på grunn av koronaviruset, var svært leit, sier Hauglid.

– Koronasituasjonen var nok det verste som kunne skje. Da mistet han hele nettverket sitt. Det er det jeg synes er mest leit oppi det hele. Vi er mange som kunne tenke oss å klemme på ham og prate med ham, for å vise hvor mye han betydde for oss. Av meldingene jeg har fått etter at han gikk bort, er det ingen tvil om at han betydde mye for mange, sier Hauglid.

Flere har også lagt inn hilsener til Raaum på hans Facebook-side.

Andreas Raaum sovnet inn på Sørlandet sykehus Arendal tirsdag 26. mai 2020.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

PLANKEMYRA: Her er det siste bildet Mona Hauglid tok av Andreas Raaum, da han var på Plankemyra bo- og omsorgssenter i fjor. Foto: Mona Hauglid