PÅVIST: Hundepesten forårsaket av parvovirus er påvist i Arendal. Illustrasjon. Foto: Shutterstock

Alvorlig hundepest er påvist i Arendal

Smittetilfellet knyttes ifølge Mattilsynet til innførsel av rumenske valper.

Det er veterinær Camilla Lilleholt ved Agder Dyreklinikk som opplyser dette til Agderposten sent søndag kveld.

To dager tidligere, fredag 23. juli, ble det påvist hundepest forårsaket av parvovirus på en hund i Arendal.

Alvorlig

«Hundepest er en sjelden, men alvorlig, virusinfeksjon hos hunder der viruset angriper beinmargen og overflateceller i tarmen. Dette fører til at kroppen tømmes for hvite blodceller (immunceller) og hundene får symptomer som feber, magesmerter, oppkast og diare. Denne kan i mange tilfeller være blodig. Det tar tre til åtte dager fra hunden blir smittet, til den utvikler symptomer. Oppkast og diare gir raskt en dehydrering. Dødeligheten av parvorirus hos hund er over 90%, uten veterinærbehandling. Hos unge valper kan viruset også angripe hjertemuskelceller og gi brå hjertedød» skriver Lilleholt i en e-post til Agderposten.

Viruset er svært smittsomt mellom hunder, men det er også påvist at katter kan bli smittet med hundens parvorirus. Smittevegen er fekal-oral, noe som betyr at smittede dyr skiller ut virus i avføringen.

– Disse virusene er veldig motstandsdyktige i omgivelsene, og smitte kan finnes i miljøet i over et år. Indirekte smitte for eksempel via skotøy er derfor veldig aktuelt for dette viruset. Smittede hunder begynner å skille ut virus allerede før de viser kliniske symptomer, forklarer veterinæren.

ADVARER: Dyrlege Camilla Lilleholt, her avbildet med et pinnsvin ved en tidligere anledning, advarer nå mot hundepesten som er påvist i Arendal.

Vaksineres mot viruset, men...

Hunder vaksineres mot parvovirus med intervaller på tre år i Norge. Det er derfor sjeldent at viruset påvises her.

– Dessverre er ulike former for import fra høyrisikoland blitt et problem. Da parvovirusvaksinen inngår i vaksineringen også i utlandet, er det spesielt ulovlig import som utgjør en stor risiko for parvosmitte til Norge, opplyser Lilleholt.

Under koronapandemien har det blitt en enorm etterspørsel etter valper i Norge. Det er ifølge veterinæren lange ventelister hos oppdrettere.

– Det er sannsynlig at dette kan øke risikoen for importsmitte til Norge med parvorirus. Vi oppfordrer derfor alle til å være meget kritiske ved kjøp av valp, sier veterinær Camilla Lilleholt ved Agder Dyreklinikk.

– Det er viktig at du vet hvem mor til valpene er, og sjekker opp i bakgrunnen hennes. Dette er noe som veterinæren din kan veilede deg gjennom, legger hun til.

– Ta kontakt før ankomst

Lilleholt minner samtidig om at vaksinen gir beskyttelse, men ingen vaksiner beskytter 100 prosent. Også vaksinerte hunder kan bli syke, men de får mildere symptomer.

– Ved oppblomstring av smitte i et område, kan det være fornuftig å sette revaksinasjon på de hundene som ikke har fått vaksinen de siste 12 månedene. Dette er derfor et generelt råd som man kan gi ved smittepåvisning i et område, skriver Lilleholt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dersom man har en hund som viser noen av symptomene, ønsker veterinærene at eier tar kontakt med klinikken før ankomst.

– Dette er fordi hunden må inn på smitteisolat på klinikken, forklarer den erfarne dyrlegen.

Behandling

Syke hunder behandles med støttebehandling for eksempel med intravenøs væske med ulike salter og næring. Det er også vanlig å gi kvalmestillende medikamenter.

Hunder som er smittet med parvovirus vil ofte ha sterkt nedsatt immunforsvar (panleukopeni). Blodforgiftning er derfor en vanlig komplikasjon, og forklarer hvorfor antibiotika inngår i behandlingen, selv om det er snakk om en virusinfeksjon.

Siden behandling er omfattende og kostbart er det veldig viktig med forebygging. Vaksinering er derfor veldig viktig mot parvovirus. Hos valper som enda ikke er fult vaksinert mot parvo (gjøres vanligvis ved 8 og 12 ukers alder) må man nå være nøye med smitteforebyggende tiltak. Valper kan vaksineres fra de er seks uker gamle, og det kan være en mulighet nå.

– Valper som ikke er fult vaksinert bør ikke luftes i områder med mye smittetrykk hvor det er mange andre hunder. Vær også nøye med hva hunden spiser og snuser på på tur. Det er spesielt valper og unge hunder som blir sykest med dette viruset, og som vi derfor går ut med disse ekstra rådene til, avslutter Lilleholt.