Strøm, drivstoff, rente og mat: Alt stiger i pris samtidig

Høye strømpriser og økte matvarepriser gjør det nødvendig med en krisepakke til den vanlige mannen i gata, mener Frp-leder Sylvi Listhaug.

Listhaug benyttet spørretimen onsdag til å konfrontere statsminister Jonas Gahr Støre med rekordhøye strømpriser, økende matvarepriser og en rente som er på vei opp.

– Samtidig som lommebøkene til vanlige folk blør, håver staten inn penger gjennom olje og gass, avgifter, moms, sa Listhaug, før hun kom med følgende krav til regjeringen:

Frp-leder Sylvi Listhaug (t.v.) stilte statsminister Jonas Gahr Støre til veggs om høye strøm- og matvarepriser i spørretimen onsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Må få ned utgiftene

– Nå trengs det en krisepakke for vanlige folk. I stedet for at vi gjør flere avhengige av hjelp fra det offentlige, har vi muligheten til at staten lar folk beholde mer av egne penger og greier seg på egne inntekter, sa Listhaug.

Hun mener en slik krisepakke blant annet må bidra til å redusere bensin- og dieselavgiftene, fjerne elavgiften og redusere matmomsen.

Støre forsikret om at hans regjering vil legge fram et budsjettopplegg som setter vanlige folk først. Samtidig kom han med et stikk tilbake til Frp-lederen:

– Representanten representerer et parti som gjennom åtte år har vært i front i budsjetter som har økt avgiftene for vanlige folk. Skrudd dem opp. Nå, noen uker etter et regjeringsskifte, skal de skrus ned igjen, sa Støre.

Frp-leder Sylvi Listhaug (t.v.) stilte statsminister Jonas Gahr Støre til veggs om høye strøm- og matvarepriser i spørretimen onsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Ekspertene bekymret

Politikerne er ikke alene om å være bekymret over situasjonen. Både strøm, matvarer, drivstoff, byggevarer og renten - alt er blitt (eller er ventet å bli) dyrere de siste månedene.

Strømprisene har allerede økt kraftig denne høsten og denne uken ble det klart at prisen på mat- og dagligvarer vil stige kraftig.

– Sukker er opp 40 prosent, vegetabilsk olje er 60 prosent, transporten fra Kina er ti ganger så dyr, og ofte er det forsinkelser også, sier Orkla-sjef Jaan Ivar Semlitsch til DN.

I tillegg er det for tiden svært høye priser på byggevarer, økte drivstoffpriser og økende rente. På toppen av det kommer varslede avgiftsøkninger på snus og tobakk.

STIVE PRISER: Drivstoffprisene har nærmet seg 20 kroner flere steder den siste tiden. Her fra Arendal 5. oktober. Foto: Liv Ekeberg

– Vil bety trøbbel

– Økte strømpriser er alvorlig nok i seg selv for mange, men matvarer er så basalt, at en ny, kraftig økning i matvareprisene virkelig vil bety trøbbel for enda flere. Dette er virkelig bekymringsfullt, sier Sverre Rusten i Fattighuset til VG.

Bekymret er også forbrukerøkonomene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg er klart mest bekymret over økte strømpriser. Det er det for mange ikke så mye å gjøre med. Man kan kan jo skru ned varmen, men det er jo begrenset hva man kan gjøre. Når det gjelder en del av de andre tingene, som matvarer, er det en del prisøkninger som er meldt, men ikke trådt til for fullt. Strøm er noe som slår ut helt umiddelbart, for de fleste har spotpris, sier siviløkonom Halgeir Kvadsheim til samme avis.

Hallgeir Kvadsheim Foto: Terje Bendiksby / NTB

Til VG sier forsker ved forbruksforskningsinstituttet SIFO Christian Poppe at prisøkningen kan ha store konsekvenser for en del av befolkningen.

– Det er rundt 7,5-8 prosent i Norge som ligger veldig dårlig an økonomisk. De ligger i det nederste segmentet for økonomisk trygghet. De er veldig utsatt, og sliter ofte allerede med gjeld, sier Poppe til VG.

STIGER: Prisene på mat- og dagligvarer er varslet å stige kraftig fremover. Foto: Heiko Junge