Agderposten

Nyheter

"Alle" vil ha det vekk, og halvparten er redd for å møte en

"Alle" vil ha det vekk, og halvparten er redd for å møte en

Selv om holdningene er gode, er det mange i Agder som er redde for å møte båtførere med promille når de er ute på sjøen. Redningsselskapet og AV-OG-TIL vil ha lykkepromillen bort fra roret.

annonse

Nær ni av 10 sørlendinger mener man bør la være å drikke alkohol når man fører fritidsbåt. Likevel er det mange i Agderfylkene som frykter å møte promillekjørere på sjøen.

Tallene kommer fram i en undersøkelse Ipsos har gjort på oppdrag fra AV-OG-TIL, og viser at 46 % i Aust-Agder sier at de frykter å møte promilleførere på sjøen. Det er flere enn i nabofylket Vest-Agder hvor tallet er 38 prosent – identisk med landsgjennomsnittet. 89 prosent av alle spurte (7.264 personer) svarer at man bør la være å drikke alkohol når man fører fritidsbåt. I Aust-Agder (539 spurte) er andelen nøyaktig den samme, mens den er litt lavere, 86 prosent, i Vest-Agder.

Sjekk prisene for å bryte loven til sjøs: Denne ene forglemmelsen koster deg 1.500,-

Store konsekvenser

- Det er ikke rart at mange frykter å møte en båtfører som har drukket. En båt kan gjøre stor skade dersom båtføreren mister kontrollen. Det kan få fatale konsekvenser både for de som sitter i båten og andre som er i nærheten, sier Randi Hagen Eriksrud, generalsekretær i alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL.

I ferietiden, og den rekordfine sørlandssommeren er det mange flere som tar del i båtlivets gleder, og båttrafikken øker. Men feriemodus kan også gjøre noe med drikkevanene våre, skriver organisasjonen i en pressemelding.

- De fleste av oss drikker mer når vi har fri og færre forpliktelser enn ellers. Det kan bli katastrofalt hvis det kombineres med båtføring, hevder Eriksrud.

Har tatt tretten fulle båtførere i nabofylket: – Her er det store mørketall

annonse

Tall fra Sjøfartsdirektoratet viser at en av tre som omkom på sjøen i fjor var påvirket av alkohol

- Mange tar sjansen

Halvor Rismyhr jobber som rådgiver i Redningsselskapet. Han opplyser at selskapet har opplevd en travlere sommer enn vanlig.

Se dette bildet i full størrelse
 - Advarer Halvor Rismyhr i Redningsselskapet sier mange liv kunne vært spart dersom folk var flinkere til å ta på redningsvesten før man gikk ombord i båten.

Advarer: Halvor Rismyhr i Redningsselskapet sier mange liv kunne vært spart dersom folk var flinkere til å ta på redningsvesten før man gikk ombord i båten.

annonse

- Den flotte sommeren har fristet mange til å ta turen ut med båt, og det er ingen tvil om at aktivitetsnivået er høyere enn vanlig. Dessverre ser vi at det fortsatt er for mange som tar sjansen og drikker bak roret, mener han.

Denne helgen og i neste uke skal han ut med redningsskøyta og Eliasbåten igjen. Denne gang til Skalldyrfestivalen i Mandal og Arendalsuka.

- Både Skalldyrfestivalen og Arendalsuka samler mange båtentusiaster. Da er vi til stede for framsnakke sjøsikkerhet, og for å minne om at båtføring nytes best med vest og uten alkohol, sier Rismyhr.

Flere småbåter

Som i resten av landet har Sørlandet sett stadig mer av småbåter på vannet.

- Flere båter på sjøen, og kanskje spesielt småbåter, krever mer skjerpede førere av motorbåter. Småbåter som kajakker ligger lavere i sjøen og kan noen ganger være vanskelig å oppdage, sier Rismyhr.

Alkovettlederen stemmer i.

- Selv lav promille vil gjøre deg dårligere egnet til å oppdage og manøvrere rundt de myke trafikkantene på sjøen. Derfor mener vi at man trenger et klart hode for å være klar for sjøen, avslutter Eriksrud.