ADVARER: DSB øker beredskapen i pinsen. Skal du tenne bål eller grille, må du passe godt på. Foto: DSB

Advarer om skogbrannfare i pinsen: - Man bør være helt sikker før man gjør opp ild

Høye temperaturer og lite nedbør gjør at Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) høyner skogbrannberedskapen i Sør-Norge i pinsen. Østre Agder brannvesen maner til forsiktighet.

Like før regnskyllet som kom sist helg, merket nemlig Østre Agder brannvesen en markant økning i antall utrykninger til tørt terreng og bål ute av kontroll. Da var det nemlig knusktørt i terrenget og tidvis mye vind.

– Det roet seg etter regnskyllet vi fikk, men det tørker veldig fort opp igjen. Det er ikke mange dagene som skal til før vi er tilbake der vi var, sier vakthavende brannleder Rune Vårdal Paulsen til Agderposten fredag kveld.

Les også
Skogbrann i Grimstad: - Knusktørt

Høyner beredskapen

Direktoratet for samfunnssikkerehet og beredskap høyner skogbrannberedskapen i Sør-Norge i pinsen. Tre helikoptre vil være i beredskap de neste dagene. De vil i utgangspunktet stå på Torp utenfor Sandefjord, på Kjeller utenfor Lillestrøm og på Ljosland i Agder, men flyttes etter behov.

– Vi oppfordrer folk til å vise ekstra aktsomhet når de er på tur i skog og mark i pinsen. Ikke tenn opp bål og ikke driv med bråte- og vernebrenning, sier direktør Elisabeth S. Aarsæther i DSB.

Les også
– Går det galt og du må ha hjelp, da kan det bli dyrt

Rune Vårdal Paulsen i Østre Agder brannvesen minner om at det er et generelt forbud mot å tenne bål i skog og annen utmark i perioden 15. april til 15. september. Det er per nå ikke så tørt i terrenget at det er innført ekstraordinære restriksjoner, men Vårdal Paulsen ber folk likevel tenke seg om to ganger før de gjør opp ild.

– Det er tørt i skogen allerede. Folk bør absolutt vise aktsomhet og forsiktighet om de skal gjøre opp ild. Man bør være helt sikre før man tenner grillen eller fyrer opp et bål, understreker han.

Les også
Advarer etter ny krattbrann: – Det er knusktørt

Blåser det, vent til en annen dag

Her er noen punkter han ber folk tenke på:

• Man har lov til å brenne mindre mengder hageavfall på egen grunn. - Men det er noen som ikke helt forstår forskjellen på mindre mengder og kjempestore bål som kommer ut av kontroll. Ta hensyn til vær og vind. Blåser det, er det en idé å vente til en annen dag, maner Vårdal Paulsen.

• Grilling/bålbrenning: - Vis generell aktsomhet. Man plikter å opptre på en måte som ikke medfører brann. Har man med seg engangsgrillen på stranden, tenner den opp på steiner eller i sanden, og slukker den skikkelig før man går, utgjør det ingen fare, forklarer brannlederen.

– Bruk litt sunn fornuft, lyder oppsummeringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Østre Agder brannvesen har ikke ekstra beredskap i pinsehelgen.

– Dette går fint så lenge folk opptrer forsvarlig og forsiktig, avslutter Rune Vårdal Paulsen.