smittespredning grimstad: Petter Toldnæs, Beate Skretting, Vegard Vige Foto: Matias Smørvik

40 smittede i Grimstad nå - ber alle droppe sosiale samlinger

Fem nye personer ble meldt smittet tirsdag kveld. Det er nå totalt 40 smittede i Grimstad. Kommunen er inne i sitt verste smittetilfelle i pandemien. Samtlige i alderen 15-20 år bes teste seg.

Antall innbyggere som ble bekreftet smittet tirsdag, var 27. I alt 40 personer er onsdag i isolasjon fordi de har testet positiv på koronatest. Over 1.500 var tirsdag kveld i karantene, ventekarantene eller isolasjon.

Klokken 09.00 gikk kriseledelsen i kommunen i et Teams-møte for å vurdere lokale tiltak etter det massive utbruddet blant unge i Grimstad.

Ikke tiltak, men...

En drøy time senere kunne kriseledelsen fortelle at det per nå ikke innføres strengere lokale tiltak. Likevel kommer de med følgende klare anbefalinger:

• Alle ungdommer mellom 15 og 20 år må teste seg.

• Avstå fra alle sosiale sammenkomster. Dette gjelder innbyggerne generelt og ungdom i særdeleshet.

• Skal du feire sankthansaften, må du gjøre det i egen kohort.

Sankthansfeiringen

– Jeg vil komme med en innstendig oppfordring til alle, og særlig ungdom i alderen 15-20 år: Ikke dra ut på noen stor sankthansfeiring i år, ber kommuneoverlege Vegard Vige.

Naturligvis kan man feire sammen med familien for seg selv, men dette er ikke tiden til å samle mange venner til fest. Å være sammen med én eller to venner er også godkjent i kommuneoverlegens øyne, så lenge man ikke er sammen med mange enkeltpersoner etter hverandre.

– Mange i Grimstad tilbringer gjerne denne kvelden ute på et skjær eller en holme. Er det innenfor?

– Ja, om alle finner hver sin knott og holder seg for seg selv, er det helt fint. Men så fort man oppdager andre hyggelige mennesker som man vil prate med, og setter seg sammen, så blir det problematisk, svarer Vige.

Ber alle ungdommer teste seg

Det er enorm pågang på teststasjonen ved brannstasjonen, etter at kriseledelsen tirsdag kveld ba alle ungdommer mellom 15 og 20 år om å teste seg.

Disse ungdommene testes nå hovedsakelig med hurtigtester, om de ikke har symptomer på sykdom eller har vært nærkontakt av smittede. Er denne negativ, slipper vedkommende ytterligere testing. Er hurtigtesten positiv, settes personen i isolasjon og det gjennomføres PCR-test. PCR-test brukes også på personer med symptomer, nærkontakter av smittede og andre som har klare årsaker til testing.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Samtlige som testes med hurtigtester vil få svar innen en halvtime-time.

Kommunen øker kapasiteten slik at alle som har behov for test, skal få det.

– Å teste samtlige 2.000 ungdommer vil ikke være noe problem, slår kriseledelsen fast onsdag.

Kommunikasjonssjefen legger til at testkapasiteten er utvidet.

Møte med FHI

Kommunen skal i møte med Folkehelseinstituttet onsdag ettermiddag. Ordfører Beate Skretting og kommuneoverlege Vegard Vige utelukker ikke at det kan komme lokale tiltak etter dette møtet.

– Vi er nødt til å rasle med sablene nå. Får vi ikke landet dette utbruddet, må vi innføre lokale tiltak. Da vil det bli snakk om inngripende ting, sier Vige.

– Jeg håper virkelig ikke vi kommer der. De neste dagene vi avgjøre det, legger han til.

Mulige tiltak kan da bli å begrense antall gjester i hjemmet, antall deltakere på private arrangementer samt begrensede fritids- og kulturtilbud.

– Verste siden starten

– Vi snakker om en massiv smittespredning i Grimstad, sa kommunikasjonssjef Petter N. Toldnæs i Grimstad kommune til Agderposten tirsdag kveld:

– Det er den verste situasjonen siden pandemien startet. Det er derfor vi går ut med denne klare oppfordringen, legger han til.

I 23.30-tiden tirsdag kveld kunne Toldnæs bekrefte at kommunen hadde passert 1.500 innbyggere som enten sitter i isolasjon, karantene eller ventekarantene.

– Vi har tirsdag kveld ikke full oversikt, og antallet positive prøver er ventet å stige i dagene fremover, skriver han i en SMS til Agderposten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

MANGE MEDIER: Smittesituasjonen i Grimstad dekkes bredt i media. Her intervjues kommuneoverlege Vegard Vige. Foto: Matias Smørvik

Ber alle teste seg

Tidligere samme kveld meldte Grimstad kommune om fire nye tilfeller: en mann i 40-årene, en kvinne i 40-årene og to gutter i aldersgruppen 10–19 år. Alle fire har kjent smittevei. Disse kommer altså i tillegg til det store antallet unge som ble bekreftet smittet tidligere samme dag.

I en pressemelding har Toldnæs gått ut med følgende:

– Alle positive prøver på covid-19 har tilknytning til aldersgruppen 15 til 20 år, og for å få en best mulig oversikt ber vi alle i aldersgruppen 15 til 20 år bestille test på kommunens hjemmesider, helst etter klokken 13.

Utsett alle sosial samlinger

Kommuneoverlegen i Grimstad ber alle unge utsette og avvente alle sosiale samlinger.

– Det er helt avgjørende for oss at rådene om test og sosiale begrensningen følges for å få en oversikt over situasjonen, ber Toldnæs.

Les også
11 ungdommer bekreftet smittet siste døgn: – Har ikke vært særlig bekymret for smittevern
Les også
Ny smitte blant unge: Kommuneoverlegen bekymret

Smittesporerne er fortsatt ikke ferdig med å ringe rundt til nærkontakter for å be dem holde seg i karantene.

Forkludrer ferieplaner

– Det er mange dette dreier seg om. Og det er helt klart at det skaper komplikasjoner for mange, sommerferieplaner, sosialt samvær med familie. Dette er en krevende situasjon for flere. Det er viktig å minne alle på å overholde karantene og at det er lurt å redusere antall nærkontakter, sier Toldnæs til avisen.