annonse

2016 er et vepseår

MESKER SEG
MESKER SEG: En vepsearbeider, fritatt for larve-mating, spiser seg mett på morell. (Foto: Tarald Reinholt Aas)
Hva gjør du om vepsen stikker?

Statistikken taler til vepsens fordel: Resten av sommeren kan det bli svært mange av dem. Det gjelder for 2016, og kommer til å gjelde for 2018.

Tarald Reinholt Aas

Det er nå og fremover de kommer plagsomt tett på. Gul- og svartstripete har de inntatt morelltreet for å gnage i seg fruktkjøtt og ellers fly rundt etter alt det søte.

– Det er nokså typisk: Når det er få veps det ene året, blir det mange det neste, sier professor og insektforsker Tone Birkemoe på Norges miljø- og biovitenskapelige universitet til Agderposten.

2015 var – for vepsens del – et dårlig år. Det viser den løpende kartleggingen fra Folkehelseinstituttet, som igjen baserer seg på antallet bekjempelser skadedyrselskaper melder inn.

Høye på sukker

– 2015 var et bunnår for vepsen. I år kan vi anta det blir flere. Grunnen til at det er slik, vet jeg rett og slett ikke, sier Birkemoe, og fortsetter.

– Gode forhold på forsommeren har en del å si for hvordan det går videre. Det tyngste for vepsedronningen er å få i gang den første gjengen med arbeidere til å drive bolet.

Først proteiner, så sukker

Disse kortlivede arbeiderne er alle hunner, forklarer Birkemoe.

– Den første delen av sommeren, når de har larver å fôre, flyr de etter kjøtt og andre insekter. Høyproteinkost. Men så, når det blir færre larver å fø på, sitter vi igjen med veldig mange vepse-arbeidere. De vil ha sukker til seg selv. Det er da vi begynner å legge merke til dem, når de flyr etter saft eller frukt i hagen. Vi oppfatter dem dermed som mer plagsomme.

Hjemløs veps

Det blir ikke bedre i august-september, når bolet går i oppløsning.

– Da har ikke vepsen lenger noe sted å være: Bare dronningen, som da har paret seg, overvintrer. Ellers dør de, alle sammen, sier professoren.

Og i noen tilfeller får vepsen altså inn et siste stikk:

– Det gjør de for å forsvare seg, ikke for å være kjipe, påpeker Birkemoe.

Stikke kan vepsen gjøre, igjen og igjen. Der bier dør av å stikke på grunn av brodder med mothaker, er vepsens brodd glatt.

Slik møter du vepsen

Tone Birkemoe, med bred erfaring som insektforsker, gir følgende råd til å omgås vepsen:

– Ikke fekt den vekk. Det bidrar til å stresse den. Hvis du rolig skyver den vekk med hånda, går det neste alltid greit.

Birkemoe fortsetter:

– Sitter du ute, er det lurt å alltid sjekke det du spiser og drikker. Særlig hvis det er vepsebol i nærheten.

Kontakt lege

Hva når vepsen velger først å forsvare seg?

Blir du stukket i munnen, tunga eller halsen, er tommelfingerregelen å kontakte lege, skriver lommelegen.no.

Det samme gjelder ved mistanke om allergisk reaksjon, eller hvis den som er stukket tidligere har reagert kraftig på vepsestikk.

Støvsugermetoden

Insektforsker Birkemoe deler også noen tips til bekjempelse av de gulstripede:

– Hvis det er veldig mye veps i rommet, kan du bruke støvsugeren. Det har jeg personlig gjort.

– Skal du fjerne bolet, er det best å vente til natten, når vepsen er mindre aktiv. Skjær av bolet og la det falle oppi en pose. Posen putter du i fryseren. Eller bruk støvsugeren foran hullet.

Og trodde du all veps kunne stikke?

– Ikke vepsehannene. Dem kan du «herje» med fritt. Men for å være sikker på hvem som er hvem, bør du sjekke i en bok, sier Tone Birkemoe til Agderposten.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på agderposten.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse

annonse

annonse