MARKERING: Bildet er tatt da terrorrettssaken mot Anders Behring Breivik startet i Oslo tingrett. Anslagsvis 40.000 personer deltok i markering og rosetog fra Youngstorget i Oslo til Tinghuset i forbindelse med fremføring av Lillebjørn Nilsens sang Barn av regnbuen. Alle la ned blomstene eller festet dem til gjerdene rundt Tinghuset. Aksjonen markerer en protest etter at Anders Behring Breivik omtalte sangen som et eksempel på marxistisk indoktrinering av barn. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB

10 år senere: Slik markeres 22. juli i Agder

22. juli 2021 er det ti år siden terrorangrepet på Utøya og ved regjeringskvartalet i Oslo. Ingen fra det tidligere Aust-Agder døde i angrepene, men flere kommuner i øst velger likevel å markere den mørke dagen i år.

Arendal

I Arendal er det planlagt en minnemarkering i Trefoldighetskirken.

Kirkeklokkene vil ringe fra klokken 12-12.05 etterfulgt av sangen Til ungdommen som skal spilles over byen.

Pårørende og politikere vil tale og dele refleksjoner. Det vil også spilles musikk, synges tennes lys og være tekstopplesning i kirken.

Klokken 13 vil det spilles meditasjonsmusikk i kirken og det inviteres til kaffe ved kirkebakken i regi av den frivillige organisasjonen Kristent Interkulturelt Arbeid (KIA).

Arendal Trefoldighetskirke oppfordrer de som vil til å ta med en rose til minnestunden som kan legges på ved Anton Chr Houens plass, minnesmerket utenfor kirken.

Tvedestrand

I Tvedestrand har ikke kommunen valgt å ha noen minnemarkering, forteller Marianne Landaas, ordfører i kommunen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Kommunene som mistet noen den 22. juli ble oppfordret til å ha en minnemarkering. Vi hadde heldigvis ingen skadet eller drept her i Tvedestrand, sier hun men legger til at det er planlagt annen ikke-kommunal markering.

Varaordfører og stortingskandidat for Arbeiderpartiet i Aust-Agder valgkrets, Vidar Holmsen Engh har i regi av Tvedestrand Arbeiderparti planlagt en minnestund.

Markeringen vil finne sted på Museumshaven i Tvedestrand klokken 13 den 22. juli. Holmsen Engh forteller at det vil bli en enkel markering med en tale fra en AUFer i fokus.

En ung jente fra Lyngemyr ungdomsskole skal synge under minnesstunden og Holmsen Engh forteller at han forsøker å få til en appelltale.

– Det er viktig at det markeres. Det var ingen skadet eller drepte fra Tvedestrand men jeg vet vi hadde noen som var på Utøya, sier han.

Vidar Holmsen Engh forteller at han er fungerende ordfører den uken og vil være tilstede under markeringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Grimstad

Grimstad vil markere at det er 10 år siden 22. juli 2011 gjennom et livestreamet arrangement i amfiet på Kirkeheia. Markeringen er et samarbeid mellom Grimstad Arbeiderparti og Grimstad kommune.

Mainnestunden starter klokken 17 og vil livestreames gjennom kommunens facebookside.

På programmet står det at minnemarkeringen begynner med Grimstad Musikkorps som vil spille Mitt lille land fulgt av David B. Tharaldsen fra Grimstad Arbeiderparti som ønsker velkommen. Grimstad Musikkorps vil også spille Til ungdommen og Min tanke er fri under markeringen.

Det vil bli gitt appelltaler fra Ailen Roaas fra Grimstad Arbeiderparti og senere fra AUFer Allin Tobias Widgren Rustad. Ordfører Beate Skretting vil også ha en appell.

Markeringen avsluttes med fellessang av nasjonalsangen før David B. Tharaldsen ønsker folk vel hjem.

Risør

Risør kommune og ungdomsrådet Risør og Aktive Fredsreiser er arrangørene for minnemarkeringen den 22. juli. Risør Arbeiderparti har også vært involvert i planleggingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det vil være et enkelt program i Hollenderhagen der ordfører Per Lunden vil ønske velkommen klokken 16. Hannah Brøyn Skuggevik skal spille musikk gjennom markeringen, og det vil være appeller fra Knut Henning Thygesen som var ordfører under terrorangrepet, Bjørn Arntzen fra Aktive Fredsreiser og leder av ungdomsrådet i Risør, Ketil Thorvaldsen.

Sina Berge og Leonore Lindstøl vil ha diktopplesning.

Det vil også være åpen kirke i Risør og kirkeklokkene vil ringe klokken 12 sammen med resten av landet.

Kristiansand

Kristiansand skal ha minnemarkering av 22. juli på Arkivet og i Domkirken.

Fra klokken 12–13 vil det være markering ved 22. juli-monumentet i Domkirken der Bjørn Charles Dreyer og Ariel Alexis de Wolf vil starte markeringen med en fremførelse av Dreyers egne komposisjon The Always Juvenilia.

Det vil deretter fremføres taler av ordfører, Jan Oddvar Skisland, og fylkesleder i AUF, Ida Branthus Hirst. Skuespiller Henrik Rafaelsen tar deretter over med diktopplesning.

Det vil være navneopplesning og legges ned kranser før Dreyer spiller mer musikk sammen med vokalist Signe Salvesen.

Markeringen avsluttes med rosenedleggelse for de som ønsker.

Fra klokken 13–18 vil det være en minnestund på Arkivet freds- og menneskerettighetssenter. Det inviteres til åpent hus for samtaler og ettertanke.

Det vil spilles musikk og sagt ord for å minnes de omkomne og hedre de overlevende, ifølge Arkivet.

Det vil være åpen kafé og forskjellige rom for refleksjon, og en tverreligiøs minnestund klokken 15.

En kveldsmarkering vil også finne sted i Domkirken fra klokken 18–19 der det blant annet vil være en samtale mellom Gro Bråten fra fylkestingsgruppen og sogneprest Aud Sunde Smemo. Biskop Freddy Berg vil holde tale før det blir hilsener fra ordfører Jan Oddvar Skisland, imam og leder for Muslimsk Union Agder, Akmal Ali, og fylkesleder i AUF Ida Branthus Hirst.

Det blir også innslag fra musikere og ungdomspolitikere.

En minnesamling vil finne sted i Rådhuskvartalet for inviterte gjester fra klokken 13–14. AUF er arrangørene bak minnemarkeringen og Kristiansand kommune er medarrangør. Det er i hovedsak et sosialt samvær for de etterlatte og berørte i Agder.

Lillesand vil ikke ha noen markeringer. Det bekrefter ordføreren. Nabokommunen har derimot lagt planer for daghen.