SATSER: Svenske Byggmax satser stort på Bergemoen i Grimstad. Foto: Marie N. Kalvehagen

Svensk byggevaregigant satser på Sørlandet

En svensk byggevaregigant åpner snart tett på to andre i bransjen. – Vi skal sørge for at kundene velger oss, sier regiondirektør hos Montér. - Beste konkurrenten vi kunne fått, sier XL Bygg.

– Vi er vant til at det er konkurranse rundt oss, uansett hvor vi er plassert i landet. Byggmax er jo allerede både i Arendal og Kristiansand, så vi vet hvordan det funker. Konkurransen er tøff, den, så vi må gjøre det vi kan for at kundene skal velge oss, sier regiondirektør i Montér, Hans Olav Vetterhus til Agderposten.

20–30 prosent lavere pris

Tomta der den svenske byggevaregiganten skal etablere seg, ligger nesten kloss inntil XL Bygg og ikke mange steinkast fra Montér, mellom Smaken av Grimstad og Vesterled.

Igland fikk tillatelse til å oppføre en stor byggevareforretning, men det har vært skjult inntil nylig hvem som skulle inn der.

Til Grimstad Adressetidende avslører Torbjørn Igland at det er Byggmax. Planen er at butikken skal åpne i april eller mai.

SPISER SEG INNPÅ: Byggmax er allerede etablert på Stoa i Arendal. Nå åpner de snart i Grimstad. Foto: Byggmax

Ifølge Ringerikes Blad har svenskene som mål å ligge 20–30 prosent lavere i pris enn andre i bransjen.

Direktør Magnus Agervald uttalte til avisen at deres konsept er å ha færre produkter enn andre, som gjør det mulig å kjøpe inn større partier av hver vare. De har ikke sentrallager, men får alle varene direkte til butikkene. Kundene plukker varene på nett og henter i butikken på et såkalt drive in-system.

Byggmax: Byggvarehusene ligger nesten tett som en plankehaug i Grimstad. Byggmax-tomta er noen steinkast fra XL Bygg og Montér, mellom Smaken av Grimstad og Vesterled. Foto: Google maps

Møter konkurranse med kunnskap

Montér er Norges største byggevarekjede, og regiondirektøren her er ikke redd for konkurransen.

– Vi mener vi er flinkere enn de fleste, og skal matche dem på service. Vi jobber med å ha kompetent betjening som kan hjelpe folk med de ideene og utfordringene de har med sine prosjekter, sier Hans Olav Vetterhus til Agderposten.

Byggmax

Byggmax er en byggevarehandel som startet i 1993 i Sverige av Magnus Agervald. I 2007 kom Byggmax til Norge og 2008 til Finland. Kjeden består av 60 butikker i Sverige, 21 butikker i Norge og 8 i Finland. Byggmax har egne fabrikker i Norden, Europa og Asia. Kilde: Wikipedia

– Ønsker dem velkommen, jeg

– Det høres kanskje dumt ut, men jeg ønsker de velkommen, jeg, sier avdelingsleder Per Mjåland i XL Bygg til Agderposten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han forklarer at de to byggevarekjedene retter seg mot to ulike segmenter:

Mens svenskene først og fremst retter seg mot privatmarkedet, har XL Bygg størstedelen av omsetningen fra byggmestre og større, profesjonelle kunder.

Bergemoen: N/A Foto: Marie N. Kalvehagen

Trenden å bruke profesjonelle

Mens folk før i tida skiftet vinduer og satt inn ny dør selv, er trenden nå at private hyrer inn fagfolk til slike mindre prosjekter hjemme, forteller Mjåland.

– Det kan hende vi mister et par millioner kroner i omsetning, men for oss er Byggmax en av de beste konkurrentene vi kunne fått, sier Mjåland.