annonse

Varebilene redder salgstallene

SOM FORVENTET
SOM FORVENTET: Dag Rekdal i Aust-Agder Bilbransjeforening sier salgstallene for nye biler er som forventet. (Foto: Tore Myrberg)
Topp 10 i Aust-Agder januar - mai 2018

Mens antallet personbiler som blir solgt i Aust-Agder ikke helt når opp mot fjorårstallene, er situasjonen omvendt for varebilsalget.

  • Tore Myrberg

Hver fjerde nye bil som triller ut hos bilforhandlerne i Aust-Agder er en varebil. Dette gjør at bransjen som helhet klarer å holde på gode totaltall.

Bare så langt i år har man nyregistrert 321 varebiler lokalt i vårt fylke. Det er nest 70 flere enn for samme periode i fjor.

– Jeg tenker dette betyr at det går bra med lokalt næringsliv og for småbedriftene. I nedgangstider merker vi at bedriftene bruker mindre på bil, så dette må være et positivt signal for regionen, sier Dag Rekdal i Aust-Agder Bilbransjeforening.

Flere med vekst

Fem merker skiller seg ut innen varebilsegmentet, og av disse er Volkswagen i en særklasse. Mer enn hver tredje varebil som ble solgt i årets fem første måneder er en Volkswagen, hvor modellene Caddy og Transporter/Caravelle står for 118 av 129 solgte varebiler.

Nest største merke er Ford, som vel ikke kan si at salget blir reddet av varebilene. De kan nemlig vise til vekst så langt i år både innen vare- og personbil.

Den av forhandlerne med størst vekst blant de som har solgt over ti varebiler er Bertel O. Steen på Stoa. Med 33 solgte varebiler i årets fem første måneder, har de en vekst på imponerende 94 prosent sammenlignet med i fjor.

Det er imidlertid ikke alle forhandlerne som nyter like godt av veksten. For selv om mange har varebiler å selge, er det slik at de fem største merkene står for hele 80 prosent av salget. Resten har et volum, inklusive veksten, på under ti varebiler pr. forhandler.

Drøye ti prosent ned

For personbilenes del ligger forhandlerne i Aust-Agder fortsatt et stykke bak fjoråret. Det er til og med mai solgt 1022 personbiler i fylket, og det er 10,7 prosent lavere enn i fjor.

– Disse tallene er som forventet. Innen personbil er rundt halvparten biler med kun fossilt drivstoff, mens halvparten er kombinasjonen elbil/fossilt. Det mange ikke tenker på er at det kun er 21,5 prosent av de nye bilene i Aust-Agder som er utelukkende elektriske. Pluginhybrid og hybridbiler er en kombinasjon hvor det også er fossilt drivstoff, sier Rekdal.

Til tross for at bransjen samlet hadde en nedgang i mai måned, var det en rekke forhandlere som økte salget.

annonse

annonse

annonse