annonse

Helt flott med olje i håret

MORSOMT MED MOTOR
MORSOMT MED MOTOR: Sandra Langeid og Rikke Andersen trives best når de kan få skru på motorer og biler. (Foto: Tore Myrberg)
Foto
Foto: Tore Myrberg (Foto: )
Foto
Foto: Tore Myrberg (Foto: )
GJORT ALT SELV
GJORT ALT SELV: Rikke Andersen har en BMW 328 som de har byttet «alt» på både utvendig og innvendig. (Foto: Tore Myrberg)

Når interessen for bil er stor, er det viktig å følge drømmen. Og selv om de fortsatt møter enkelte fordommer, mener Sandra og Rikke at flere jenter burde velge bilfag.

  • * Tore Myrberg

Både Sandra Langeid og Rikke Andersen, begge 18 år gamle, var på vei til å utdanne seg til noe annet enn det de egentlig ønsket.

– Jeg var litt redd for å bli gjort narr av, og begynte derfor først på helsefag. Etter første året skjønte jeg at jeg måtte bytte over til det jeg ønsket. Så jeg har gått førsteklasse to ganger, forteller Langeid.

Valgte likt

For Andersen ble det en tur innom hest og skogbruk før plassen på TIP var sikret. Det er først andre året man kommer inn på linjefaget kjøretøy, som de to jentene har valgt.

– Jeg var klar på at jeg ville gå bilfag, for jeg har alltid likt å skru. Jeg liker bil, og liker å bli skitten på hendene, sier Andersen.

– Det gjør ingen ting om man til tider får litt olje i håret, føyer Langeid til.

Til tross for at de kjente hverandre fra før av, visste de ikke at den andre hadde valgt samme utdanning.

– Vi har skrudd mye sammen på bil før vi kom på skolen.

Alltid likt bil

Interessen for bil har de alltid hatt. Faren til Rikke Andersen jobber på lastebil, og Rikke har fra hun var liten vært med ham på jobb.

– Så jeg begynte å skru allerede som liten, sier hun.

For Sandra er det begge foreldrenes interesse som har smittet over.

– Jeg begynte sammen med moren min. Hun har vært opptatt av å style biler, og var med i rånemiljøet. Og faren min kjører bilcross.

Gode jobbutsikter

Behovet for bilmekanikere er stort, og de to venninnene ser på det som et stort pluss at sjansene for en jobb er stor i den andre enden av utdannelsen.

– Det å gå bilfag er lærerikt, og det er gode muligheter til å komme ut i arbeid etterpå. Dessuten er det fint å kunne skru, da det alltid er noen som trenger hjelp, sier Andersen.

Begge ser også på det som et pluss at man innen bilmiljøet er veldig inkluderende.

– I tillegg til å gjøre noe som jeg brenner for, er dette et miljø jeg trives i. Jeg har flere venner enn venninner, sier Langeid.

Passer for begge kjønn

Selv i 2018 har de opplevd at enkelte stusser over yrkesvalget. Det synes Rikke er trist.

– Jeg har opplevd å få negative tilbakemeldinger under utplassering da jeg var yngre. Heldigvis var ikke det fra de jeg jobbet sammen med på verkstedet, men fra en av de gamle i bedriften.

For både Rikke og Sandra vil mer enn gjerne anbefale bilfag som utdanningsløp også for jenter.

– Det er nok mange som tenker på bilmekaniker som et mannsyrke, men det er likestilling. Og dette passer like godt for jenter, sier Langeid.

– Jenter må følge det de ønsker og vise at de klarer dette, sier Andersen.

Veien videre

Ett år fram i tid håper de to jentene at de har fått seg lærlingplass, slik at drømmen om jobb i bilbransjen er et skritt nærmere.

– Jeg har mest lyst til å bli lærling på et frittstående verksted. Dette fordi jeg synes det er gøy med utfordringer og variasjon, sier Langeid.

Rikke Andersen har ikke helt klart å bestemme seg for hva hun ønsker å få ut av læretiden.

– Det er godt vi har utplassering før det, sånn at vi kan se litt hvor vi trives, sier hun.

tomy@agderposten.no

annonse

annonse

annonse