PENDLERTILLEGG: Ansatte som måtte bytte arbeidssted på grunn av fylkessammenslåingen har fått opptil 3750 kroner per måned for å pendle. Penger de får beholde selv om de har sittet på hjemmekontor under koronakrisen. Foto: Inger Stavelin

Misbruk av offentlige midler

Det høres ut som en sketsj fra Harald Heide-Steen jr. sine glansdager med «Supperådet», men dessverre er det en historie fra virkeligheten; Fylkeskommunalt ansatte får pendlertillegg også mens de sitter hjemme.

Uten å kjøre så mye som en kilometer for å komme seg på jobb har flere av de ansatte i Agder fylkeskommune fått utbetalt 3750 kroner ekstra i måneden i pendlerkontor. Det er svært godt betalt for å bevege seg fra badet til hjemmekontor på stua.

Det var Fædrelandsvennen som i forrige uke skrev saken om hvordan fylkeskommunalt ansatte får opptil 45.000 kroner året i pendlertillegg. Men ingen har tenkt på å stoppe eller kutte i tillegget fordi koronakrisen har gjort pendling unødvendig – i starten også umulig.

Fylkesordfører Arne Thomassen (H) skriver følgende i en sms til Fædrelandsvennen:

«Vi har hatt fullt fokus på å håndtere krisen fra 12. mars og fram til nå. Hvis mye hjemmekontor blir normalsituasjonen, så får vi ta det opp til ny vurdering og drøfting».

Det er bra at fylkesordføreren er opptatt av å håndtere krisen, men det må gå an å ha flere tanker i hodet på en gang. Tatt i betraktning hvor omstridt pendlertillegget var da det ble vedtatt i 2018, burde man i alle fall være pinlig nøyaktig på å avskjære «misbruk».

Les også
Kortere arbeidsdag fordi du jobber på kontor? Velkommen til fylkeskommunen i Arendal

Ikke misbruk i den forstand at arbeidstakerne nødvendigvis har gjort noe ulovlig ved å ta imot tillegg på lønnsslippen, men misbruk fordi tillegget var ment som en kompensasjon for reelle (mer) utgifter for dem som måtte bytte arbeidssted i forbindelse med fylkessammenslåingen.

Da ordningen ble vedtatt for litt over to år siden, var det, ifølge Fædrelandsvennen, i overkant av 90 ansatte som var omfattet av ordningen, som var anslått til å koste 4,8 millioner i året. I tillegg til å få betalt for pendling, fikk de ansatte som pendlet også regne reisetiden som arbeidstid. For dem som tidligere hadde vært ansatt i Aust-Agder fylkeskommune, vanket det også et tillegg på 17 000 kroner per år for å jobbe normal arbeidsuke, i motsetning til de 36,6 timene de hadde jobbet tidligere.

Les også
Leder: Fortsatt urimelig raust pendlertillegg

Alt i alt er dette ordninger som gir svært raus kompensasjon for noe veldig mange sørlendinger uansett «må gjennom» hver dag. Agder er en pendlerregion. Tall fra Statistisk sentralbyrå viste at så mange som 47 220 arbeidstakere pendlet i 2015, altså mer enn hver tredje sørlending måtte reise ut av bostedskommunen for å komme på jobb.

Les også
Ansatte får kompensasjon for å jobbe normal arbeidsuke

Når man i tillegg tar i betraktning at ingen fylkeskommunalt ansatte mistet jobben som følge av sammenslåingen, må man med rette kunne karakterisere dem som en privilegert gruppe i et ellers stramt arbeidsmarked.

Les også
Vil gi pendlere 55.000 mer i fastlønn – utsetter saksbehandlingen

Ordninger som beskrevet her – og det faktum at godene består selv om ulempene bortfaller – er med på å svekke tilliten til offentlige ansatte. I en krevende tid med kutt og stramme budsjetter burde både politikerne og de ansatte i fylket ha respekt for hvilket inntrykk de etterlater ved å sløse med offentlige (lønns)midler på denne måten.