Den kreftsyke pasienten, som har blitt behandlet med natriumbikarbonat (hovedingrediensen i bakepulver), reagerer på omtalen saken har fått i Fædrelandsvennen og Agderposten.
Den kreftsyke pasienten, som har blitt behandlet med natriumbikarbonat (hovedingrediensen i bakepulver), reagerer på omtalen saken har fått i Fædrelandsvennen og Agderposten.

Kreftbehandling og ukritisk journalistikk

- Fædrelandsvennens artikkel om en kreftrammet som gjennomgår en alternativ behandling, har flere faktafeil og er uheldig både for pasienten og de pårørende, men også for dem som ønsker å hjelpe, skriver den kreftsyke pasienten i et leserinnlegg.

SYNSPUNKT:I torsdagens Fædrelandsvennen og lederen dagen etter, kan man lese om tre helsearbeidere som på fritiden har hjulpet en dødssyk kvinnelig kreftpasient på Sørlandet med gjennomføring av en alternativ behandling, som innebærer bruk av bakepulver intravenøst. Dessverre har artikkelen flere faktafeil.

Den kreftsyke pasienten reagerer også på Agderpostens omtale av saken i denne artikkelen.

Pasienten som omtales, har i perioder siden mars 2015 fått natriumbikarbonat intravenøst. Dette er et legemiddel som er i daglig bruk ved alle norske sykehus.

Det er pasientens ektefelle som har stått for gjennomføringen. Helsepersonell har ved noen anledninger overvåket behandlingen.

Uhelbredelig kreft

Hvorfor kan vi ikke vi kreftrammede få tilbud om å prøve ut andre metoder, som for eksempel behandling med natriumbikarbonat eller kostterapier? Behandlingsformer som får stadig flere tilhengere, er uten alvorlige bivirkninger og tilnærmet kostnadsfrie, skriver artikkelforfatteren.
Hvorfor kan vi ikke vi kreftrammede få tilbud om å prøve ut andre metoder, som for eksempel behandling med natriumbikarbonat eller kostterapier? Behandlingsformer som får stadig flere tilhengere, er uten alvorlige bivirkninger og tilnærmet kostnadsfrie, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB scanpix

Pasienten fikk samtidig med diagnosen uhelbredelig kreft, tilbud om stråle- og cellegift-behandling. Kreftlegen frarådet strålebehandling på grunn av skader den ville påføre. Behandling med cellegift ville kanskje kunne holde sykdommen i sjakk en periode.

Pasienten valgte da å sette eventuell cellegiftbehandling på vent og prøve å få gjennomført en behandling med natriumbikarbonat, da pasienten har kjennskap til at den har gitt gode resultater hos andre kreftsyke og ikke har bivirkninger.

- Kreften har gått tilbake

Pasienten lever i dag i beste velgående uten noen plager overhode, bortsett fra vissheten om en alvorlig diagnose. Bilder som er tatt underveis, viser at kreften hele tiden fram til september i år har gått tilbake.

Etter første behandlings- periode som strakte seg over åtte uker, ble tilbakegangen beskrevet som signifikant. Dette har ført til glede, forundring og nysgjerrighet hos flere av de legene pasienten har vært i kontakt med.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Useriøst

Pasienten opplever at Fædrelandsvennen behandler saken på en overfladisk og useriøs måte, som ikke er egnet til noe som helst annet enn om mulig å gi avisen selv oppmerksomhet.

Presentasjonsformen er på alle måter uheldig; for pasienten med en uhelbredelig kreftdiagnose og hennes pårørende, for dem som ut fra nestekjærlighet har hatt et ønske om å hjelpe og for dem som ønsker å bedre behandlingen av kreft, en sykdom som hvert døgn forårsaker tretti dødsfall i Norge.

Et legemiddel

Dersom journalisten og redaktøren hadde orket å lese svaret fra klinisk etikk-komité grundigere, ville de ha oppdaget følgende:

At den behandlingen avisen velger å omtale som «en potensielt livsfarlig behandling funnet opp av en straffedømt italiensk kvakksalver», beskrives av komiteen som en behandling som «antakelig kunne gjennomføres på sykehus, under overvåking, med stor grad av sikkerhet».

Som nevnt innledningsvis, er legemiddelet i daglig bruk ved norske sykehus. Det er helt vanlig at legemidler godkjent til et formål foreskrives til andre.

Jeg regner med at flere uhelbredelig kreftsyke får tilbud om stråling og cellegift.

- Hvorfor bare cellegift?

Hvorfor kan vi ikke få tilbud om å prøve ut andre metoder, som for eksempel behandling med natriumbikarbonat? Eller kostterapier?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Behandlingsformer som får stadig flere tilhengere, er uten alvorlige bivirkninger og tilnærmet kostnadsfrie.

I den prisbelønte boken «Dødelig medisin og organisert kriminalitet» oppfordrer forfatter og overlege Peter Gøtzsche til «et radikalt oppgjør med en industri og et behandlingssystem som fører til katastrofale konsekvenser for mange pasienter».

Et slikt oppgjør vil kreve ansvarlige journalister med udiskutabel integritet som vi kan stole på!

Vennlig hilsen pasienten