GLEMT: Det pussige er at en kommer gjerne på hva en har glemt klokka tre om natta eller idet en trår over dørstokken hjemme etter handleturen. Hvis en ikke har en førjulsplan, da. Foto: NTB

Jul uten stress – er det mulig?

Hvis du kan finne ut hva du trenger FØR du trenger det, risikerer du både god arbeidsflyt og god stemning. Her er dagens få-ting-gjort-tips fra meg.

Kjøkkenbenken skinte etter alle kunstens rengjøringsregler, for nå skulle det bakes. Jeg gikk i gang med deigen, men oi, jeg mangla hjortetakksalt, nellik og pepper til pepperkakene. Småstressa heiv jeg meg i bilen og til butikken for å handle igjen. Det var den tredje turen i dag. Ikke helt som planlagt. Jeg måtte lete etter parkering i ti minutter og kjørte bak en mann med hatt, som knapt bevega seg en meter i 50-sona.

Sånn gikk den dagen. Pepperkakedeigen ble ikke laget, men ingrediensene kom i hus til slutt. Melet og sirupen som sto klart på nyvaska kjøkkenbenk, ble rydda vekk før jeg tok natta. Men etter GTD ble det andre boller.

Hvis du klarer å finne ut av alt du trenger, før du trenger det, så du kan begynne bakingen uten friksjon og motstand, da risikerer du både god arbeidsflyt og stemning når du først setter i gang.

ANNA STINA NÆSS

Født i 1974, bodd ni steder i Norge og to utland.

Bosatt i Risør, mor til to ungdommer.

Er som første sørlending snart sertifisert instruktør i Getting Things Done metodikken (GTD).

Metodikken skal hjelpe arbeidere med å få mindre stress og samtidig øke produktiviteten.

Har en blandet utdannings- og jobb-bakgrunn, med lang erfaring som kunstner og prosjektleder.

Driver enkeltmannsforetaket Kultnaess (etab. i 2018).

Elsker nerdekunnskap og er en hybrid av en akademiker og praktiker.

Vil gjennom artikler formidle tips knyttet til personlig produktivitet som kanskje din sjef, barn, partner eller nabo kan ha nytte av.

Først: Identifiser alt du trenger, og skriv det på handlelisten din. Lag deg en liste for hver butikkbransje. Er du produktivitetsfrik, så sjekker du at butikken har alle de rare tingene vi kjøper kun én gang i året, før du drar på butikken. Da kan du spare mye tid. Jeg er ikke der ennå, men bare det å ha en liste for hver butikkbransje, hjelper godt.

Hjernen har ingen hjerne. Den gir deg ikke et varsel om at du må huske å kjøpe vaniljestang når du er i butikken. Den gir det varselet akkurat når det passer hjernen. Og det er gjerne klokka tre på natta, når du bråvåkner av tanken på vaniljestangen som kan velte hele desserten. Eller du husker det idet du stiger inn gjennom ytterdøra med hendene fulle av handleposer. Et lite tilhørende elektrisk støt går gjennom hele kroppen. Et par gloser senere og du er på vei til butikken igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Her kan det spares tid – og stress. Derfor trenger vi gode lister som fanger opp det vi skal handle. Jeg bruker ToDo, den synkroniserer seg med Outlook, så alt jeg legger inn der, finner jeg igjen uansett hvor jeg er.

Jeg legger inn påminnelser i kalenderen hvis det er hensiktsmessig. Hvis jeg vet at jeg har litt tid til shopping etter et møte i byen, kan den påminnelsen poppe opp når møtet er over. Da slipper jeg å gjenta for meg selv: «Husk å handle etter møtet». Jeg kan være til stede i møtet og slippe å vandre av gårde i tankene for å tenke gjennom det som skal gjøres etterpå.

De ekstremt interesserte kan legge inn en påminnelse om varsel når du kjører forbi en butikk, eller når du er inne i selve butikken. Da snakker vi «huskenerd». Den funksjonen finner du inne i påminnelser på telefonen din. Herlig følelse, du slipper å huske, systemet husker for deg. Eller skikkelig irriterende hvis du ikke har tid å kjøre innom likevel.

Har jeg alt jeg trenger for å komme lett i gang?

Sørg for at listen din til og med inkluderer tid til å finne fram oppskriften fra i fjor, bestille en spesiell ingrediens på nettet som det tar to uker å få i posten, sjekke med svigermor om det er hun som har syltepressa, og hvor i granskauen er lefsetakka?

Kanskje du skal lage deg et førjulsprosjekt som heter: «Sørg for å ha alt i hus før du starter med noe.» Det gir garantert god førjulsproduktivitet, senka skuldre og en åpning for god førjulsstemning.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dersom alt av planlegging, kjøpe, leite, handle litt mer, finne parkering og sitte i bilkø for å skaffe alt du trenger til bakestunden blir for overveldende, kan du reforhandle med deg selv. Kjøp ferdig pynta pepperkaker hos den lokale bakeren og sett deg ned med julegløggen og bare kose deg med årets bakst. Det garanterer deg mindre stress. Hvis du huska å kjøpe gløggen, da.

God og produktiv ærendsførjul ønskes.