LØKHOLMEN: En kunstig øy i Arendal med byens fineste badeplass. Foto: Grete Helgebø

Jeg tror Arendal leverer

Vi har bodd 12 år i Arendal; vi kom hit sommeren 2009. Den gang fremsto byen som en hyggelig søvnig sørlandsby, med flott vær og hyggelige mennesker, men som sagt litt søvnig. Det var ikke mye som skjedde her.

I løpet av disse åra har Arendal eksplodert til å bli en av Norges mest spennende byer. Ikke bare er det et sted alle må komme til på grunn av Arendalsuka, men byen har gjort veldig mye riktig som gjør byen attraktiv.

La meg trekke fram noe som jeg imponeres veldig av:

Løkholmen. Fra kjøkkenvinduet vårt ser vi ned på Løkholmen. En kunstig øy, med byens fineste badeplass. En gave fra utbyggerne på Vindholmen og genialt i all sin enkelhet. I hele sommer har det vært masse folk der, og fortsatt er det folk som både bader og møtes. Kanskje særlig småbarnsfamilier, med en fin sandstrand med grunt vann. Jeg har vært der flere ganger, og det er rent og skikkelig og veldig hyggelig. En enkel og veldig flott byfornyelse for byens innbyggere.

Gjestehavna. Gjestehavna har vært der i alle år, men gjennom de siste årene har det fått en fornyelse som er imponerende. Ikke bare har det blitt et basseng der, men moderniseringen av kafeen og fasaden mot vannet. Gjestehavna fremstår hyggelig inviterende, som et sted man bør besøke selv om man ikke har båt i havna. Uten at jeg kan så mye om det vil jeg tro at det er få havner som er mer innbydende for gjester som kommer sjøvegen enn gjestehavna i Arendal. Restauranten har også god mat og hyggelig betjening, det hjelper det også.

Glassheisen. Glassheisen har vært mye diskutert og det ble en lei budsjettsprekk. Det var selvsagt synd, men om noen år er det glemt. Glassheisen er en fabelaktig fornyelse av sentrum. Det er ingen andre byer som jeg vet om, som i byens kjerne har en heis opp til mange arbeidsplasser, men også en utsikt som få andre byer har. Under Arendalsuka var partilederdebatten på fløyheia, rett ved heisen. Maken til reklame for Arendal er det vanskelig å tenke seg. Glassheisen og utsikten mot fyrene er rett og slett en selvstendig grunn til å besøke Arendal.

Parken i Barbu. Utbyggingen av Barbu var et stort tema i mange år, også etter at vi kom. Det resultatet politikerne og utbyggerne landet på er veldig flott. Jeg sykler gjennom parken på jobb, og det er alltid folk der. Ungdom som skater, spiller basket, barn som leker, voksne som sitter og koser seg. Om sommeren hopper barna på steinene i bekken og hyler av latter. Det er rett og slett et sted man får godt humør av å besøke. Jeg er også imponert over hvor pent det holdes, og at det ikke er søppel og rot.

Torget. Torget foran biblioteket var de første åra vi var her ikke mye å skryte av. Riktignok både fontene og benker, men det var ingen grunn til å tilbringe noe tid der. Sånn er det ikke lenger. Ved å lage en stor lekeplass har Torget blitt et møtested for småbarnsforeldre, med folk og latter. Jeg antar at kafeene rundt har økt salg både av mat og kaffe, og det er hyggelig å se folk som koser seg. En enkel og smart byfornyelse som skaper liv og aktivitet.

Canvas Hove. Endringene som har skjedd på Hoveodden er en stor berikelse. Privatiseringen av område med campingplassen er heldigvis borte, og Canvas driver nå både aktiviteter og restaurant. Alltid mye folk, og område skjøttes fint og samspiller fint med nasjonalparken. Jeg er veldig glad for at resultatet ble slik og aktivitetene kler område godt.

Raet nasjonalpark. Vi benytter nasjonalparken mye, og går tur der så ofte vi kan. Naturen er spektakulær og jeg elsker å balansere på rullesteinene og kjenne lukta av hav og tang, og høre brummingen fra steiner i bevegelse. Det er ikke noen byer som har en så sentrumsnær nasjonalpark, som er så lett å komme til og så enkel å bevege seg i for alle. Jeg gleder meg til det blir et nasjonalparksenter slik at enda flere kan komme og oppleve hvorfor Raet er nasjonalpark.

Pollen. Det er ikke mye nytt som har skjedd i Pollen, men den er en viktig suksessfaktor. Sentrum uten biler, parkeringshus i fjell og en lagune midt i sentrum. Det forsterker det vennlige inntrykket av Arendal. Restaurantene, båtene og folk. Under Arendalsuka er den uslåelige og en medvirkende årsak til Arendalsukas suksess.

Arendal står overfor store muligheter framover. Særlig er etableringen av Morrow batterifabrikk en fantastisk mulighet. Det vil medføre mange nye arbeidsplasser og mye aktivitet. Det er veldig bra, men jeg håper utbyggere og politikere tar vare på og utvikler flere rom for mennesker; og videreutvikler de kvalitetene Arendal har vært så gode på de siste åra. Arendals attraktivitet er å ta vare på dette og utvikle det videre.

Alle byer i Norge ser til Arendal og alt byen har fått til; de er misunnelig, med god grunn. Norges største og viktigste politiske møteplass er her, som trekker tusener av mennesker hit hvert år. Når de kommer hjem skal de skryte av Arendal, ikke bare Arendalsuka men alle de flotte rommene i byen som er møteplasser for mennesker.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Arendal lever og leverer!