KARSTEN MARCUSSEN: Jeg er skeiv og jeg er sørlending, mesteparten av tida er jeg stolt av begge deler. Akkurat nå er jeg flau over at hjemkommunen min leier ut det vakreste den har å by på til organisasjoner som tilbyr konverteringsterapi, skriver artisten i dette innlegget. Foto: Agderposten mener

Jeg er flau over hjemkommunen min

Jeg er skeiv og jeg er sørlending, mesteparten av tida er jeg stolt av begge deler. Akkurat nå er jeg flau over at hjemkommunen min leier ut det vakreste den har å by på til organisasjoner som tilbyr konverteringsterapi.

Konverteringsterapi var et brennhett tema i fjor etter at Morten Hegseth og VGTV lagde en dokumentar om hva unge skeive møter på i menighetene de vokste opp i og hvordan det har påvirket livene deres for alltid. Konverteringsterapi er en type "religiøs terapi" som har som formål å endre en persons legning/kjønnsidentitet. Et av intervjuobjektene i dokumentaren var en som tidligere hadde vært del av en organisasjon som utførte dette og sa at det var så mange som tok livet sitt at han etterhvert slutta å telle.

Nå i helgen som var, ble det arrangert en leir på Hove av organisasjoner som tilbyr denne typen "terapi". All forskning på temaet viser at det ikke er mulig å endre noens seksuelle orientering og at forsøk på dette er svært skadelig for mennesker som utsettes for det. Allikevel velger Hove leirsenter å gi disse organisasjonene en plattform. En venninne av meg sendte dem en melding på facebooksiden deres og fikk til svar at de trenger folk til å leie området for å holde det rent og pent, hvorfor lukter det så skittent av plassen nå da?

Karsten Dahl Marcussen også kjent som Big Daddy Karsten. Foto: Are Næsset

Misforstå meg rett, jeg er for at folk skal få praktisere religionene sine, uavhengig om det er Islam, Kristendom, Jødedom eller Wicca for den saks skyld. Det jeg ikke er for er at unge mennesker skal få psyken sin ødelagt av voksenpersoner de har tillit til og som de tror bare ønsker dem godt. Altså mest sannsynlig så ønsker dem barna sine godt også, men om de elsker ungene sine, burde de la dem være seg selv.

Vi kan ikke gi disse organisasjonene arenaer til å spre hat, uansett om de tror det er kjærlighet eller ei

Når Hove og Arendal kommune leier ut til organisasjoner som dette så stiller de seg likegyldige til konverteringsterapi enten de vil innrømme det eller ikke. De sier at de bryr seg mer om pengene leiren vil putte i kassa enn de bryr seg om unge skeive som vokser opp på Sørlandet. De sier at livene deres er mindre verdt en kostnaden av å plukke søppel og tømme søppelbøtter. Jeg kunne så inderlig ønske at Ordfører Robert Cornels Nordli tok tak i dette, i det minste sa unnskyld, bare gjorde NOE! Ikke bare la en eller annen presseansvarlig bruke ytringsfrihet som en ansvarsfraskrivelse.

Om de elsker ungene sine, burde de la dem være seg selv

Jeg ble aldri utsatt for konverteringsterapi, ingen visste jeg var skeiv, men presset av å vokse opp delvis i kristne miljøer og delvis i andre som har et anstrengt forhold til LHBTQIA+ på Sørlandet er faktisk tøft nok og grunnen til at ingen visste det. Vi kan ikke gi disse organisasjonene arenaer til å spre hat, uansett om de tror det er kjærlighet eller ei. Og nei, det er ikke et angrep på ytringsfriheten, de kan si hva de vil, men vi kan ta et standpunkt å si at de ikke får si det på kommunalt eide områder. Vi kan ta de sårbares parti i saker som dette og si at overgrep av dette slaget ikke får foregå på våre arenaer.

Det tok meg 28 år og å flytte til hovedstaden for å tørre å være meg selv 100 %, ikke la det være normen. At vi bryter ned ressurssterke unge mennesker til et punkt der de ikke føler at hjemmet deres er hjemme lengre og må flytte til større byer med mere aksept for å kunne begynne å få det bra med seg selv. Det skader lokalsamfunnet på Sørlandet også, Arendal blir rana for talenter og mennesker som kunne bidratt og mest sannsynlig betydd betraktelig mer penger til Arendal kommune i form av skattepenger enn en skitten leir som varer et par uker og i verste fall ender i at et eller flere unge liv går tapt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Karsten Marcussen