Arendal Fotball mot Vard Haugesund: Arendal Fotball mot Vard Haugesund Foto: Jan Espen Thorvildsen

Interessen for Arendal Fotball er omtrent like stor som det er stort for en 6-åring å bruke lommepengene på poteter og brokkoli

«Jeg vil kalle meg generelt fotballinteressert, og jeg kunne sikkert byttet ut Arendal Fotball med navn som Skeid, Fredrikstad eller Moss FK.»

Historien er den samme. En fotballklubb fremstår som gutteklubben Grei med venner av venner, uten spesielt fotballfaglig kompetanse. Store visjoner, store ord, masse penger, lite resultater.

Arendal Fotball ble stiftet for ti år siden, og i 2020 skulle de besøke Rosenborg på Lerkendal og ruve i eliteserien. Vel, de skal riktignok spille bortekamp mot Rosenborg 2 i år, og de kjørte nok forbi Lerkendal når de spilte kamp mot Nardo og Levanger. Men var dette i eliteserien?

Nei. Dette var i andre divisjon. I andre divisjon. Tygg litt på den.

120 millioner senere, spiller Arendal i andre divisjon – og det nærmeste eliteserien de er er VGs fantasy league. Altså, det skal ganske mye til å sløse bort 120 millioner og ende opp som en middelhavsfarer i andre divisjon. Jeg innser at dette ikke er Football Manager, men i næringslivet ville hoder rullet og karakteristikker som «inkompetente» flydd veggimellom – og de folkene som hadde vært ansvarlig for dette hadde for lengst tatt hatten sin og gått.

Les også
Tuppet ut treneren for å redde seg selv

Årets lønnsbudsjett til spillerne sies å være rundt 8,5 millioner. Dette er fordelt på 22 spillere. En enkel hoderegning tilsier at dette betyr at hver spiller gjennomsnittlig tjener over 35 000,- i måneden. For å spille i andre divisjon. Ikke i eliteserien altså – men i andre divisjon. Det er helt vanvittig! En ting er den som foreslo dette, men en annen ting er alle de som sitter rundt og synes at dette er en god idé. Er det flere enn meg som tenker at varsellampene blinker?

Les også
Tidligere spiller mener ledelsen og styret må trekke seg

Etter å ha gått så høyt ut fra oppstarten må det være flaut å sitte i sportslig utvalg at stort sett "alle" klubber som er på fotballkartet er bedre enn Arendal FK. Start er i eliteserien, Jerv er i divisjonen over.

Les også
Får fortsette som trener etter å ha fyrt av kritikk. - Jeg burde holdt kjeft

Også har du, som tidligere nevnt, Arendal Fotball, i andre divisjon. Og selv der klarer de ikke å være best i regionen. De er trygt plassert bak Flekkerøy – en øy med omtrentlig like mange innbyggere som det finnes i hele båthavnen i Arendal sentrum på en god sommerdag. Det er flaut det!

Hvorfor har ikke Arendal flere fotballkyndig folk hos seg? Hvorfor er ikke lokale folk som Morten Knutsen og Kai Risholt blitt engasjert – dette er folk med sterk fotballkompetanse og som bryr seg om klubben?

I stedet sitter det en gjeng som så vidt har sparket en kule – og de som gjorde det sluttet etter en strekk sent på 80-tallet.

I fjor så jeg fem hjemmekamper på Norac Stadion. Ikke fordi jeg er supporter av Arendal Fotball, men fordi jeg er fotballinteressert.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Entusiasme, eller mangel på entusiasme, er noe jeg husker fra dette.

Etter å ha jobbet i byen i tre år – jeg bor på Østlandet og vi har nok av utfordringer der – har jeg lagt merke til at interessen for Arendal Fotball er omtrent like stor som det er stort for en seksåring å bruke lommepengene sine på poteter og brokkoli.

Les også
120 millioner har gått i sluket – nå må prosjektet endres fullstendig eller gravlegges

Er det sånn det skal være?

Hvis svaret er ja, har dere gjort en god jobb. Gratulerer, bra jobba!

Hvis svaret er nei, burde første prioritert være å ansette en fotballfaglig sterk sportslig leder, fått et kompetent sportslig utvalg, brukt litt av lønnsbudsjettet og ansatt en medie-, markeds- og omdømmeansvarlig, kuttet ut idiotiske lønninger til folk i andre divisjon, og bygget en kultur, struktur og fotballklubb folk kan være stolte av.

Jeg blir matt i munnen av å høre om klubben – og det er uten å ha noe som helst med den å gjøre. Og som fotballinteressert gjør det meg trist.

De som styrer på Norac står foran et veivalg. De kan fortsette som før, være i limbo og kaste penger ut av vinduet. Eller de kan få inn noen som har litt peiling på hva de driver – og se om det funker. Jeg vet hva jeg hadde valgt – hva velger dere?