Arendal kommune er ledet av en ordfører fra et parti som gikk til valg på at «Nå er det vanlige folks tur». Slagordet er latterliggjort både av presse og publikum. Robert Cornels Nordli bidrar til det - og gjør åpenbart sitt beste for å vise at det er forskjell på kong Salomo og Jørgen Hattemaker - også når de velger å pensjonere seg.

Ironisk nok påpekte Nordli selv hvor ekstraordinær avtroppende kommunedirektør Harald Danielsens avskjedsfest var: «Her tar vi mot statsråder, konger – og deg, Harald», sa ordføreren i sin velkomsttale og avslørte orwellske tilstander i kommunen. For det holdt ikke med én fest for kommunedirektøren. To fester ble fakturert over kommunens budsjett. Noen er bare likere enn andre....

300.000 kroner er ingen stor sum i Arendal der kommunebudsjettet regnes i milliarder, men når Agderposten etter innsynsbegjæringer kan avsløre detaljer i kommunedirektørens festbudsjett, blir det likevel noe som skurrer. Veldig.

Hadde Harald Danielsen vært hjemmesykepleier, lærer eller renovasjonsarbeider ville hans 23 år i kommunens tjeneste avstedkommet bløtkake på pauserommet og et kommunalt gavekort på 3000 kroner - ifølge kommunens retningslinjer for sluttgaver til ansatte.

Uansett fartstid ville neppe noen av de over 3000 «vanlige» ansatte i kommunen kunne forvente seg fest(er) med vinservering og voksne barn flydd inn på kommunens regning.

Bare på sjokolade og blomster til hovedfesten ble det brukt over tre ganger så mye som en «vanlig ansatt» kunne forvente seg i gave etter mer enn 20 års sammenhengende ansettelse.

Det er mulig at noen vil oppfatte det som smålig å dra fram relativt små summer som det flybillettene til Danielsens barn kostet: 13.500 kroner. Men symbolverdien er stor. Og det var ikke Danielsen selv som ba om «flystøtte» til ungene. Som eneveldig festkomite tok ordfører Nordli og varaordfører Eikin den avgjørelsen.

«Harald har vært en omdiskutert person i det offentlige, derfor synes vi det kunne være fint å gi barna innsikt i hva han betyr for ansatte i Arendal kommune,» var begrunnelsen.

Omdiskutert er det ingen tvil om. Heller ikke at han har jobbet hardt og helt sikkert lagt ned arbeidstimer langt utover normal arbeidstid. Men det er faktisk det han er betalt for. Godt betalt.

Med halvannen million i årslønn er vi sikker på at eks-kommunedirektøren har finansiell ryggrad til å dekke «ungenes» (de er godt voksne) flybilletter selv. Men han ble aldri spurt. Det er ikke Danielsen som bærer ansvaret for avskjedsfestene.

Gjennom årene med Danielsen har både innbyggere og politikere blitt vant til å høre om budsjettkutt, innsparinger og underskudd. Før jul leverte han sitt siste budsjett. I den anledning uttalte han følgende:

«Nå går alt i feil retning. Vi er over gullalderen og hver krone vi bruker gjør det verre».

I en slik setting blir 300.000 kroner ingen bagatell.