«Under grus og ruin i en bunkers i Berlin gjorde herrefolkets helt sorti´n

Med pistol og cyanid endte voldens storhetstid

He is dead, but he won´t lie down

He is dead, he is dead, og hans aske ble for alle vinder spredd

Som så mang en tyrann gjennom tiden endte han i et ragnarok av bål og brann

Likevel ser vi så menn at herr Hitler går igjen.

He is dead, but he won´t lie down».

Visedikter Otto Nielsen fra Trondheim oversatte den britiske teksten i 1966, en tekst som dessverre er like aktuell i dag.

Jeg kom til å tenke på denne sangen da jeg så hva Sverigedemokraterna fikk i oppslutning ved valget nylig. De ble Sveriges nest største parti med en oppslutning på over 20 prosent. Partiet har sin bakgrunn i nynazistiske grupperinger i Sør- Sverige.

Høyreradikale partier har gjort skremmende gode valg i Europa de siste årene, partier som systematisk ønsker å innskrenke innbyggernes rettigheter og demokratiske deltakelse.

Det er ikke bare i Polen og Ungarn demokratiet er under press. I Tyskland, som har fungert som den stabiliserende faktor i Europa etter krigen, er høyreekstrem vold økende og oppslutningen om det høyrepopulistiske partiet Alternativ for Tyskland er på over 10 prosent. I enkelte delstater i øst er oppslutningen over 20 prosent. I vår satte tysk etterretningstjeneste AiD på lista over mistenkte og farlige høyreekstreme organisasjoner.

Angela Merkels innenriksminister Horst Seehofer sa at samfunnet er brutalisert av høyreekstrem vold, og at det er den største trusselen mot Tyskland. Hele 24.000 voldshendelser ble registrert i 2020 som høyreekstreme sto bak; mot migranter, sosialister, mørkhudede og jøder. Forbrytelsene fra ytre høyre fikk daværende innenriksminister Seehofer til å si at de etterlater seg en «sti av blod».

Situasjonen er ikke ulik den vi har sett høyreekstreme i USA utføre, som under angrepet på kongressen og angrep på svarte.

I april i år avslørte tysk politi en høyreekstrem gruppe som ville bortføre helseminister Karl Lauterbach fra SPD. I neste runde skulle de overta makten i Tyskland sammen med Russlands Vladimir Putin. En dobbeltgjenger av kansleren skulle gi kuppet legitimert, og gruppa regnet med at kuppet kom til å få støtte i hæren og i politiet. Strømforsyningen skulle settes ut av spill for at medier og vanlige folk ikke skulle forstå hva som var i gang. Det høres jo latterlig ut, men når man ser hva som var mulig i USA, kunne dette sikkert også ha endt i blodbad.

En annen gruppe nynazister prøvde å trenge seg inn i Riksdagen, og en nynazist ble tatt for å ha drept en konservativ lokalpolitiker som var innvandringsvennlig. Det har også vært mange angrep på synagoger og moskeer.

Årsaken til høyreekstremes framgang er sammensatt, men noen grunner er åpenbare. Pandemien skaket Tyskland og motstanden mot de omfattende tiltakene var store. De høyreekstreme visste å utnytte dette. I tillegg har

Tyskland tatt imot mange flyktninger og migranter – over en million i flyktningårene 2015–16. «Wir chaffen das», sa Merkel – vi klarer det. Og det har de gjort. De fleste er i dag godt integrert og i arbeid, men for ytrehøyre er innvandring alltid øverst på dagsorden.

I det siste har stigende priser generelt, særlig på strøm og dårlig lønnsutvikling også skapt mye misnøye. Det er mange i Tyskland som ikke har hatt positiv lønnsutvikling på over 10 år og mange er fattige. Blir vinteren lang og kald kan dette bli enda mer krevende for mange. Motstanden mot klimatiltak er også et kort de høyrepopulistiske bruker; i forrige valgkamp brukte Alternativ for Tyskland argumentet at regjeringen ville ta fra folk dieselbilen sin.

Heldigvis er Tyskland en sterk rettsstat. Det store flertall støtter ikke de høyreekstreme, men det er urovekkende når fremtredende politikere advarer og bruker så sterke ord. Det er mer enn 60 registrerte voldshendelser av høyreekstrem vold i Tyskland hver dag!

I Italia er det også valg snart. Der kan det se ut som det nyfascistiskes «Italias brødre» kan få statsministeren ved Giorgia Meloni i en allianse med andre partiene på høyresida, blant dem Silvio Berlusconis parti «Forza Italia» og «Ligaen» til Matteo Salvini. Det er skremmende hvis det skjer.

«Valget blir et valg mellom et Italia som er et av Europas store land, og et Italia som er alliert med Orban og Putin», sa en representant for sosialdemokratene i partiet PD.

Det blir en krevende høst og vinter. Inflasjonen, rentene, strømprisen og drivstoffprisene er rekordhøye, og lønninger som ikke henger med. Uroen kan bre seg, og ytre høyre kan spille på misnøyen.

Demokratiet er en langsom affære. Raske løsninger er sjelden mulig, og prosesser tar tid. Det er derfor viktig å forsvare demokratiet, særlig i urolige tider. Politikere i hele Europa må anstrenge seg for å gi svar folk tror på, og økonomi til å leve av, bare slik kan oppslutningen om ytrehøyre stanses.

Og da kan siste vers i Otto Nielsens tekst bli virkelighet.

«D’er aktuelt, med en helt, som kan brøle Über alles in der Welt

Skal ha få sin «encore» etter mer enn tretti år?

Nei d’er på tide at han hvile får.

Tenk så herlig det kan bli hvis en dag vi trygt kan si:

He is dead and he’s staying down!»

Øystein Djupedal, tidligere statsråd, fylkesmann og initiativtaker til Arendalsuka

Øystein Djupedal