Som ung i Arendal på 80-90-tallet lengtet jeg bare bort. Da jeg flyttet ut tenkte jeg i mange år at jeg i hvert fall ikke skulle flytte hjem igjen til Arendal.

Når jeg flyttet til stadig nye byer i eget land og utland var jeg nysgjerrig og åpen for å lære om stedet jeg kom til.

Jeg som aldri hadde vært særlig interessert i historie skjønte etter hvert at mye av hemmeligheten for å forstå et sted og folka som bodde der var å lære om historien, kulturen og språket. Så kom dagen da det omsider virket forlokkende å flytte hjem igjen til Arendal. Etter noen år ute i verden så jeg med nye øyne på byen jeg kom fra.

OM Å FORSTÅ: – Jeg skjønte etter hvert at mye av hemmeligheten for å forstå et sted og folka som bodde der var å lære om historien, kulturen og språket, skriver Sætra, som denne helgen arrangerer stor bursdagsfest for byen. Foto: Frank Johannessen

Det er lett å bli blind i hverdagen, både for omgivelsene våre og gode ting som skjer. Jeg håper at vi alle kan åpne blikket og sinnet vårt litt ekstra dette året, og se på byen og kommunen vår på nye måter. Det finnes alltid ting å sette fingeren på, ting som bør forbedres og endres. Men for å bygge stolthet må vi også se hva som er bra, hva vi må ta vare på, og hva vi ønsker å fremheve og fremelske.

Å forstå og vite noe om historien til byen vår gir oss en bedre mulighet til å velge hva vi bør ta vare på. Hva vet du om stedet du bor på og de som har bodd her før oss? Som innbyggere i Arendal har vi et ansvar for å forvalte arven vi skal gi videre til nye generasjoner. 300-års jubileet er dermed også en anledning til å se fremover, og være bevisst hvordan vi ønsker å videreutvikle vår kommune og region for våre etterkommere. Det var folka som bodde her som formet stedet i fortiden, slik er det også nå og slik vil det være i all fremtid. Det er vi som definerer hva Arendal er og skal være.

Godt jubileumsår!

Linda Sætra, enhetsleder for kultur i Arendal kommune