GODT VALG: I dag avgjøres det mest spennende stortingsvalget på lenge. Marginene er små, og få stemmer kan avgjøre hvem som skal bekle Aust-Agder-benken de neste fire årene. Foto: Marit Foto: Hommedal

I dag er det du som er sjefen!

I løpet av de neste timene avgjøres det mest spennende stortingsvalget i Aust-Agder på lang tid. To av fire mandater er i spill. Din stemme kan langt på vei avgjøre skjebnen for kandidatene på vippekanten.

Før helgen kom Agderpostens partibarometer for Aust-Agder. Etter en lang vandring i skyggenes dal var plutselig Frp og Marius A. Nilsen inne på Stortinget igjen. Det var det få som hadde trodd da nominasjonsbråk og nevekamp i kommunestyresalen var det som dominerte nyhetsbildet når Frp ble omtalt. Gjennom hele våren og sommeren har tredjemandatet «tilhørt» Sp og Gro Anita Mykjåland. Men når ledelsen spiller for høyt og drømmer om Vedum som statsminister, blir distriktskandidatene straffet. Sp er «ute» både i Aust-Agder og Vest-Agder. Men marginene er små. Uhyre små.

I KrF er åpenbart porten høy og tilgivelsesevnen stor. Gutterom-saken ser ikke ut til å ha skadet KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad. Snarere tvert imot kan det se ut som KrF-velgerne slutter rekkene og samler seg mot en felles «fiende»; pressen (i dette tilfellet Aftenposten) og kommentariatet. Timingen på avsløringen av Ropstads noe spesielle familieliv – med kone og barn registrert i stortingsleiligheten og ham selv på gutterommet på Evje – har fått mange til å hente fram konspirasjonsteori-påstander om velplassert drittpakke. Det er det ingen grunn til. For uansett – forutsetningen for at en drittpakke skal kunne virke er at det finnes dritt å pakke opp …

Skulle valget ende slik partibarometeret indikerer, vil Aust-Agder-benken bestå utelukkende av menn; Svein Harberg (H), Tellef Inge Mørland (Ap), Marius A. Nilsen (Frp) og Kjell Ingolf Ropstad (KrF). Det ville i så fall være trist for likestillingen på Sørlandet.

Det er flere kvinner enn menn som deltar ved stortingsvalget. Hvis valgdeltakelsen blir som ved forrige stortingsvalg, vil om lag 77 prosent av de rundt 86.700 stemmeberettigede gå til valgurnene. Mellom menn og kvinner skiller det ca. to prosentpoeng i hvor ivrige velgere de er. Da står det verre til med stemmeberettigede med innvandrerbakgrunn. Der er valgdeltakelsen på lave 55 prosent ifølge SSB. Og på Stortinget har kun fem av 169 stortingsrepresentanter innvandrerbakgrunn.

Vi er vant med å lese artikler om hvor dårlig det står til med likestillingen på Sørlandet. Årsaken er enkel: Det står dårlig til. Ifølge Senter for Likestilling ved Universitetet i Agder er fakta som følger: Kvinner i Aust-Agder har bedre utdanning enn menn. Men de tjener mindre og jobber oftere deltid. En kvinne tjener i snitt 70 prosent av det en mann gjør. Det er flere menn i kommunestyrene enn det er kvinner. Til gjengjeld er det kun halvparten av distriktets fedre som tar ut hele fedrekvoten eller mer.

Men i dag er en stemme en stemme – uansett om du er mann eller kvinne. Arendalitt i femte generasjon eller innvandrer med stemmerett for første gang. I dag er alle helt likestilte. I dag er det DU som bestemmer. Bruk stemmeretten din. Godt valg!