FRYKT MINUTT FOR MINUTT: Gjestene som var på Louise Restaurant & Bar på Aker Brygge fredag 26. november, følges nå tett av norsk og utenlandsk presse. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB

Holder norske redaksjoner hodet kaldt når verden har koronafeber?

Redaksjoner som fortsatt live-rapporterer smittetall har et stort ansvar i å fortelle leserne hva disse smittetallene betyr nå, sammenlignet med for snart to år siden.

I Arendal skal alle friske skoleelever fra og med neste uke massetestes daglig. Foreldre utrustet med vattpinner er også blitt helsearbeidere. Testen avgjør om du får gå på skolen eller ei. Ved positiv test må også mange foreldre være hjemme fra neste uke av.

Mange av barna som tester positivt på korona er ikke spesielt syke. Hva slags undervisning de som må holde seg hjemme skal få når de mister undervisningen på skolen, er det foreløpig kommet lite informasjon om.

Det er likevel grunn til å tro at mange nå får en lang, lang juleferie. Et overveldende flertall av dem som blir registrert smittet i Agder nå, er barn og ungdommer. Hvor mange tapte dagsverk det betyr for foreldre som ikke har mulighet til å jobbe fra hjemmekontor, er det foreløpig kommet få regnestykker på.

Samtidig nærmer vi oss et trist jubileum. I mars neste år har verden levd i to år med korona. «Det var den pandemien» er fortsatt her. Smitteverntiltak som virket absurde og unormale for to år siden er blitt dagligdagse. Men vi stiller fortsatt opp om dem, fordi de fleste av oss ønsker å bidra til at helsevesenet ikke blir overbelastet, og at mennesker ikke dør unødvendig.

Tilliten mellom norske myndigheter, norske medier og folk flest er vårt viktigste våpen i kampen mot virussykdommen. Vi har kjempegod oppslutning om vaksinene. Norske helsemyndigheter har valgt en ærlig og åpen tilnærming om vaksinenes fordeler og ulemper, og vært åpne om vaksiner som ikke var gode nok. Det skaper tillit.

Gjennom disse to årene har redaksjonelle medier vært en god og viktig kilde til informasjon. Mange har fått den viktigste informasjonen fra NRK, lokalavisa eller VG.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nå er leserne opptatt av omikron. Denne uken har Agderposten i likhet med de fleste andre redaksjoner skrevet mye om den nye virusvarianten. Plutselig kom den oss nær, i form av en fest på Aker Brygge i Oslo.

De rundt 60 ansatte som var samlet på Louise Bar og Restaurant hadde neppe forestilt seg at helsesituasjonen deres skulle følges av hele verdenspressen etter at mange av dem nå er smittet med virusvarianten omikron.

Overskriftene er dramatiske. Men foreløpig har vi liten sikker kunnskap. Verdens helseorganisasjon (WHO) har ikke har fått meldinger om registrerte dødsfall som kan knyttes til omikron-varianten, foreløpig. Ingen av dem som ble smittet på det verdensberømte julebordet i Oslo er så langt blitt alvorlig syke, skriver NTB.

NRK valgte fredag å publisere en studie fra Sør-Afrika. Konklusjonen var at tidligere smitte gir dårlig beskyttelse mot den nye virusvarianten. Men skjønner NRKs lesere hvor usikker denne konklusjonen er? Det er lav vaksinasjonsdekning i Sør-Afrika. Studien forteller derfor ikke hvor godt eller dårlig vaksinene beskytter mot smitte. Den er heller ikke vurdert av andre forskere. Derfor er det også usikkert om den er godt nok utført eller ei.

Kommuneoverlegen i Bodø forteller samtidig til NRK at korsang er risikosport under koronapandemien. Vi har mye å være redde for - men redsel gir oss dårligere vurderingsevne når vi trenger den mest. Norske (og utenlandske) redaksjoner har nå et stort ansvar i å formidle smitteutbruddet på en balansert måte som ikke skaper unødvendig frykt. For foreløpig betyr smittetall noe helt annet enn hva de gjorde i mars 2020.

Sykehusene er presset. Men når vi journalister inviteres inn på intensivavdelingene har vi derfor et stort ansvar i å stille kritiske spørsmål, når ledere og leger forteller om varslede kriser. Handler krisen om mangel på vikarer, smitteverntiltak som hindrer folk i å komme på jobb, eller sykdom?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De siste rapportene fra Folkehelseinstituttet forteller at denne vinterens økning i innleggelser med luftveisinfeksjoner har startet unormalt tidlig. Så mange innleggelser som vi ser nå, pleier vi vanligvis å ha først rundt jul.

Men det er ikke korona som står for toppen av innleggelser med luftveisinfeksjoner. Ifølge våre fremste eksperter på smittevern ser den i hovedsak ut til å skyldes RS-virus hos små barn.

Det er det foreløpig få norske mediehus som liverapporterer om.