ARENDAL: Lørdag åpner Kulturkammeret i Arendal. Foto: Frank Johannessen NO.RPAS.06925

For en som bor i Oslo, er det bare å bøye seg i støvet for byutviklingen i Arendal

Arendal er Sørlandets mest dynamiske by!

Lørdag åpner Kulturkammeret i Arendal. Kanalplassen får nytt liv. Aksen mellom Trefoldighetskirken og Poppes plass blir revitalisert, utendørsscenen på Kanalplassen blir mer attraktiv, og det vil bli en god strøm av mennesker som skal bruke det nye og oppdaterte kulturtilbudet i Arendal.

Kultur brukes i en rekke forskjellige sammenhenger med ulike betydninger. Vanligst er det å omtale kultur i forbindelse med tanke-, kommunikasjons- og atferdsmønstre hos mennesker.

Da Åse Kleveland ble utnevnt til kulturminister, hadde hun en overordnet visjon om at staten skulle gå foran som et godt eksempel å bygge bærekraftig, og vise at man skal tenke langsiktig gjennom kvalitet på byggene. Integrasjonen av gamle Kilden inn mot tidligere «Statens hus», åpner for at Arendal kommune selv går foran som et godt eksempel.

KULTURKAMMERET: Endelig, etter flere års planlegging og omfattende ombygging er Arendals nye kulturkammer lørdag klart for å ta imot alle som vil bruke det. - Her skal det være plass for alle, både de nesten uten forkunnskap og de proffe, sier kultursjef Linda Sætra. Foto: Liv Ekeberg

Innbyggerne har stadig flere sentrumsaktiviteter, og denne sommeren er tre torg i Arendal sentrum blitt bedre. Torvet ser bedre ut i 2020 enn i 2019, takket være at en totalrenovering av Torvet 3 nå går mot slutten, og bygget som nå står der er blitt en gave til omgivelsene. Jaktekaia kom så vidt i gang med å pilotere hva byrommet kan brukes til denne sommeren, og danner grunnlaget for å bli et viktig torg på Tyholmen i fremtiden.

Og så er det Kanalplassen som har fått det største løftet. Scenen har nå en flott bakgrunn, og går med ned Kirkebakken og skal videre til Pollen, er det utrolig flott nå enn hva som var før byggearbeidene begynte.

Forbindelsene gjennom sentrum for gående og syklende tar seg stadig opp, og med historiske Tyholmen, Pollen som fungerer bedre og bedre for hvert år, og livet på Sam Eydes plass, så går det sakte, men sikkert fremover for den stolte by ved Skagerrak.

Les også
Arendal anno 2020 – med Disney som forbilde?

At det skjer store investeringer i Arendals sentrum fra både det offentlige og private er en ressurs som få byer av Arendal har på samme måte som akkurat nå. Det er gode nyheter for Arendal sentrum at det blir triveligere, at uterom blir oppgradert, og at det skapes attraksjoner som lever gjennom hele året. Hva som skjer med de 4000 kvadratene som tidligere var Posten, Politiet og Kilden, er opp til byens innbyggere gjennom året.

Kulturlivet i Arendal blomstrer, og vil i større grad utvikle seg, til tross for pandemien vi er midt oppi.

Kulturlivet i Arendal blomstrer, og vil i større grad utvikle seg, til tross for pandemien vi er midt oppi. Og viktigst av alt: Dette vil gi positive ringvirkninger for bruken av sentrum. For noen år siden var vi mange som stusset over at både politistasjonen og brannstasjonen flyttet til Stoa fra indre by. Det kan man fremdeles lure på var et godt grep. Men ser man på bygningsmassen nå som skinner mot omgivelsene, så er det som skal åpnes i dag både smart og vakkert å se på.

Les også
Innseilingen til Arendal er ødelagt

Førsteamanuensis Erling Dokk Holm ved NMBU trekker ofte fram Arendal som et godt eksempel på en by som tenker riktig sentrumsutvikling. Dette standpunktet ble allerede presentert under Arendalsuka 2017, da temaet «Gode, grønne bærekraftige byer for alle» ble diskutert. Siden 2017 har parkeringsinfrastrukturen i sentrum blitt bedre, det har blitt jobbet godt med å aktivisere ledige lokaler i indre by, og de små og gode nyhetene kommer som perler på en snor år for år i Arendal.

Les også
Vi må få park, restaurant og utsiktstårn på Fløyheia

For en som bor i Oslo, med bakgrunn fra Trondheim og mange andre byer, er det bare å bøye seg i støvet for byutviklingen i Arendal, Sørlandets mest dynamiske by! Gratulerer med Kulturkammeret, Arendal.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

OLE WIIG: Imponert over Arendals byutvikling. Foto: NWS Arkitekter/Privat