FERIEFØLELSE: Litt enkel, hyggelig ominnredning hjemme kan gi den gode følelsen av å være på ferie. Foto: Cecilie Thunem-Saanum

Fire gode råd til hvordan du kan få feriefølelsen hjemme hos deg selv

Denne sommeren er det som om jeg er blitt fritatt fra et eller annet – fremfor å være fratatt frihet eller muligheter.

Nå skjer det. Nå er sommeren her. Denne helgen begynner skoleferien over det ganske land. Sommeren 2020 kan vi trygt omtale som «sommerferien som kom som julekvelden på kjerringa», for veldig mange av oss. Vi rakk så vidt å få hjulene i gang igjen, før ferien seilte inn.

Ferieplanene som pleier å være på plass, er foreløpig helt fraværende. De fleste av oss skal visst svært lite denne sommeren, ifølge en fersk undersøkelse fra sist uke (kilde: Ipsos, uke 24, 2020). Rapporten forteller at bare 4 prosent av befolkningen planlegger å overnatte på hotell i sommer, og kun 3 prosent tenker seg en tur ut av landet.

Så mye som én av tre nordmenn skal bare være hjemme. Vi fire i vår familie er sannsynligvis blant de «én av tre». Det er frustrerende og befriende på en og samme tid. Frustrerende, fordi Frankrike eller andre fjerne himmelstrøk lokker i år også, mens den muligheten nå er lagt lokk på. Det stritter litt imot for meg, akkurat det.

FERIEFØLELSE: Kanskje møbleringen av uteplassen kan få en ny vri i år? Foto: Cecilie Thunem-Saanum

Så var det dette med å fokusere på det en kan gjøre noe med, da. Og det er her det befriende aspektet kommer inn i bildet: For, jeg synes det er noe befriende ved at vi denne sommeren må endre på ferievanene våre. Flere ganger har jeg tatt meg i å tenke på hvilke muligheter det gir. Aldri har jeg vært så lite forberedt på ferien, aldri har sommergarderoben vært så smal, aldri har jeg hatt roligere puls på denne tiden av året, enn akkurat nå.

Koffertene skal jo ikke klargjøres, og jeg trenger ikke haste med å ta fram ferieklær, ordne med nye sandaler til barna eller finne noen som kan se til hagen vår, før flyet går.

Visst skal barna få sommersko. Men jeg har ingen tidsfrist på hjemmebane, ingen rutetid jeg må rekke, ingen billetter. Jeg har bare kjøleskapet, værmeldingen og familien min (forhåpentligvis i en litt annen rekkefølge) å forholde meg til, denne ferien.

Ro. Tid. Muligheter

Et eller annet sted i meg, merker jeg en helt egen ro – når jeg våger å kjenne etter. Denne sommeren kommer med større ro, mer frigjort tid og andre muligheter enn ellers. Det er som om jeg er blitt fritatt fra et eller annet – fremfor å være fratatt frihet eller muligheter, slik det fort kunne ha føltes.

Er dette sommeren hvor indre- eller ytrestyrt sosialt press blir mindre enn før? Er det nå vi kommer til å se at flere familier «bare er hjemme»? Er det i år det blir slik at de barna som «aldri skal noe» slipper å starte skolen med et nedlatende – eller i beste fall medlidende – blikk og et «har du ikke vært noe sted?».

Kanskje drømmer jeg litt. For, mange skal mye i ferien. Det vakre, langstrakte landet vårt byr på både enkle og mer luksuriøse opplevelser for den som vil og kan. Likevel aner jeg muligheten for et redusert sosialt press i deler av samfunnet vårt. Mange er mer forsiktige med både helse og lommebok denne sommeren.

Visst lugger det litt i sjela at kofferten ikke er pakket. Jeg lurer rett som det er på hvordan det blir å fortsette å bare være hjemme – mens jeg i smug ser på boliger på Airbnb og sjekker flypriser til et sted i Skandinavia. Men jeg har garantert godt av at det lugger litt, og jeg har funnet et fint kompromiss for å få feriefølelsen på hjemmebane: Når vi ikke kan reise hvor vi vil, får en bit av «hvor vi vil» komme til oss.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Her er noen ferietips, som kanskje kan virke for deg også:

Skap feriestemning hjemme

Tanken er at når vi ikke kan dra «dit», inviterer vi feriestemningen hit. Flytt rundt på innredningen hjemme, lag ditt feriested ved å gjøre litt om på terrassen, i stuen eller i andre deler av boligen. La omgivelsene dine speile stedet du skulle ha reist til, eller reisemålet som du drømmer om å besøke.

Ved å endre på de fysiske omgivelsene rundt oss, endrer vi lettere modus. Hverdagstakten blir en annen, og vi tenker nye tanker.

Det skal ikke så mye til for å endre litt på interiøret vårt: Et par planter, en sommerlig duk – eller skatter fra en ferie du tidligere har vært på. Bruk gjerne sommerhatter, sommerkjoler eller strandvesker som dekor. Rydd bort jakkene som henger i gangen resten av året, la sommerklærne få henge der – og la sandalene stå fremme selv om det regner ute.

Bryt hverdagsvanene

Bryt hverdagsvanene på samme måte som du må når du befinner deg på et nytt sted – om det er i en ferieby eller på en fjelltopp. Gå en annen vei enn den vanlige, når du skal på butikken – og prøv gjerne ut en annen butikk enn den du er vant med.

Lag en ny takt for fridagene, med nye rutiner og tidspunkter. Skyv gjerne middagen til sydlandsk «ut og spise»-tid, eller til når du normalt ville fyrt opp primusen for kvelden.

Test ut annen mat enn hva du ellers har på frokost- eller middagsbordet. Forsøk deg gjerne på retter fra den regionen du drømmer om å dra til. Skei ut med en ny kaffesmak, selv om du bare er hjemme på ditt eget kjøkken.

Bruk nærområdet på en ny måte

Oppdag turområder som du hittil ikke har besøkt. Gå innom butikken eller kafeen som du vanligvis bare går forbi. Mange av oss oppsøker spennende steder og attraksjoner når vi besøker nye steder – men vi har ikke vært på det lokale museet som vi passerer hver dag. Denne sommeren er en fin anledning til å fylle på med kortreiste opplevelser – og kanskje lærer vi også noe nytt om nærmiljøet vårt?

Gi deg tid

Hva enn du gjør: gi deg tid – og gi deg selv helt fri innimellom, om du har ferie eller ei. La oss verne om, og være, verdiene våre – og verdsette de mulighetene vi har. God sommer.

Cecilie Thunem-Saanum

Artikkelen fortsetter under annonsen.

FERIEFØLELSE: Cecilie Thunem-Saanum savner muligheten for å reise til Frankrike. Men samtidig gir denne sommeren nye muligheter for å se sitt eget nærmiljø med ferieøyne. Foto: Cecilie Thunem-Saanum