Agderposten

Meninger

De ønsker seg egentlig det samme

De ønsker seg egentlig det samme

KRONIKK: Jeg er nokså sikker på at Carrie Bradshaw, hovedkarakteren i den amerikanske TV-serien «Sex and the City» og den danske teologen og filosofen Søren Kierkegaard ikke ville vært enige om alt. Kanskje ville de vært enige om lite, men de ville muligens vært enige om mer enn vi tror.

De er enige om at livet er komplekst.  Følelsesmessig fullt av utfordringer. Balanse er vanskelig å få til. Og de ønsker seg magi.

Hverdagsmagi.

Simsalabim! Litt magi, tusen takk.

Gjerne en magisk og ekstraordinær opplevelse langt hjemmefra som gir uslåelig vakre bilder på sosiale medier. Uten hjelp av filter. Det glitrer. Det oppleves. Det beundres. Og for magien reiser vi langt, og lengre en langt.

Nordmenn har en reiseaktivitet både av og til en annen verden, viser en undersøkelse reiseaktøren Momondo har gjort. Og vi reiser mer enn svenskene. En seier til oss, eller? Det sier muligens heller noe om at vi har litt bedre økonomi og litt dårligere vær. Å reise vekk på ferie er en drøm for mange, og som for de fleste realiseres både en og fem ganger i løpet av et år.

Vi drømmer oss bort, og vi beundrer de som klatrer opp her, svømmer blant fargerike fisker der. Beundringen fortsetter når vi ser de ekstra modige spise krokodille og frityrstekte insekter på safari blant ville dyr, eller de som er i vakre luksusomgivelser på et litt ekstra glamorøst og fasjonabelt hotell.

Lot seg ikke imponere

Og vi beundrer og imponeres over det tilsynelatende mer spennende livet til de som opplever det annerledes. Men, hva er det egentlig vi beundrer? For vi beundrer mer enn stedet våre venner i sosiale medier besøker.

Beundrer vi de andres mulighet, de andres økonomi, de andres kropper på hvite strender, eller er vi oppriktig opptatt av sanden, havet, himmelen og lufta? Vi beundrer muligens med en lett tilslørt misunnelse? Men fri oss fra å skulle innrømme det!

Kierkegaard lot seg ikke imponere av dem som reiste verden rundt for å oppleve.

NTB scanpix - MAGIEN På safari, på cruise eller i Venezias gondoler finner vi magien. Og tar de magiske øyeblikkene med oss hjem, skriver dagens kronikør som leter etter hverdagsmagien.

MAGIEN: På safari, på cruise eller i Venezias gondoler finner vi magien. Og tar de magiske øyeblikkene med oss hjem, skriver dagens kronikør som leter etter hverdagsmagien.Foto: NTB scanpix

Utfartstrangen var ikke noe å juble for, men derimot lot han seg imponere over dem som klarte å oppdage magien i gjentakelsens ritual. Hverdagsmagien. Han var imponert over dem som gjorde sine indre reiser midt i den hverdagen som ofte kan oppleves både vanlig, kjedelig og grå. I et menneskets indre landskap var det mye å oppdage, mente Kierkegaard. I tillegg til menneskets indre reise var Kierkegaard opptatt av å se seg nøye rundt i sine omgivelser for å oppdage de på nytt.

Eller oppdage de for første gang. Han mente at magien i gjentakelsens ritual var mulig å avdekke. Den fantes. Den finnes.

Dette er magi

Hvor kan så magien i hverdagens enkle ritualer finnes? Kanskje i det rene friske vannet i ansiktet etter en god, eller dårlig, natts søvn? Den nykvernede mørkbrente kaffen i den hvite porselenskoppen hver morgen. En kjent og kjær stemme fra det fast radioprogrammet. En grov brødskive med ekte smør, ost og paprika som metter. Bilturen med musikk eller sykkelturen med frisk luft i fjeset på vei til jobb. Et «hei» fra en hyggelig kollega, en pause med en papiravis. Lyden fra grytene i det middagen lages ferdig til deg selv, eller noen du er glad i. En logrende hund eller en malende katt. Følelsen av en sofa som tar vel imot deg etter en lang arbeidsdag. Opplevelsen av forfriskende vind i håret på løpeturen. Det nystrøkne sengetøyet i en nyoppredd seng, hvis du er så heldig.

Hvorfor er dette magi? Det må du selv oppdage, sier Kierkegaard.

I suksesserien «Sex and the City», som på norsk ofte mistolkes til å handle om sex, men som faktisk handler om kjærligheten til the City, altså New York, fokuserer også hovedpersonen Carrie på sine nære omgivelser. Det er der magien ligger, i byen hun elsker. Hun lengter seg ikke bort, hun elsket sin hverdag omgitt av skyskrapere, gule taxier og høyhælte sko.

Men hun jobber hardt for å finne den, hverdagsmagien. Hun leter over alt, og som oftest finner hun den i en rutine (som kan ligne et ritual) eller en relasjon. Gjerne i kombinasjon. Men hverdagsmagien er ikke alltid lett å oppdage. Og kanskje gir vi oss ikke tid til å finne den. Kanskje vil vi ikke lete heller. Muligens er det lettere å finne den i en kortvarig reise inn i en annen verden. Der, på safari, på cruise, eller i Venezias gondoler finner vi magien. Og tar de magiske øyeblikkene med oss hjem. Men de blekner og visner litt etter hvert de også, og vi lengter oss bort igjen.

Noen reiser igjen allerede nesten før de har rukket å lande. Kierkegaard ville sett på dem som om de flyktet. Flyktet fra sin manglende evne til å finne balanse i eget liv. Kierkegaard anser det ikke bare som en flukt fra hverdagen, men som et bevisst eller ubevisst forsøk på å komme bort fra seg selv. Kanskje tar han feil. Men kanskje har han litt rett også. 

Kierkegaard og Carrie

Et av Kierkegaards poeng er at mennesker har en tendens til å skape seg drømmer og forestillinger om hvem man vil være, og hva som vil gjøre livet godt. Vi vil så gjerne være trygge, glade og interessante for andre Men forestillingen vår om hva som gjør oss trygge, glade og interessante kan være helt feil. Kanskje er muligheten for både glede, trygget og en interessant selvpresentasjon mulig å hente i umiddelbar nærhet? 

Selvfølgelig. Å bryte litt opp, bytte jobb, prøve en ny oppskrift, skifte frisyre, klippe skjegget, reise på ferie, oppleve noe nytt, følge en drøm. Gjerne! Men hverdagsmagien finnes ikke i det å lengte seg vekk. Den finnes i å gi innhold til de små og store tingene som omgir oss hver dag. Hverdagsmagien finnes nettopp der, i hverdagen. Muligens er det både uoriginalt og forslitt å snakke om magi. Moteadjektivet det nesten har gått inflasjon i. Men det skader vel heller ikke å gi hverdagen i sin enkelhet et rikere betydningsunivers.

Carrie Bradshaw reiste én gang på hyttetur og én gang over Atlanteren så lang som til romantiske og vakre Paris. Ingen av turene ble en suksess for hovedpersonen. Reisen ut understreket at det var hjemme i sine nære New York-omgivelser hun fant sin ro, sin lykke, sin balanse og seg selv. Der var hennes hverdagsmagi. «Lett å finne magien i New York», sier du. «Lett å finne magi på film», sier en annen.

Og jeg tar poenget.

Se dette bildet i full størrelse
KRONIKKFORFATTER Linn Iren Engemyr Knutsen er etisk sosiolog og flyktningekonsulent i Grimstad kommune.

KRONIKKFORFATTER: Linn Iren Engemyr Knutsen er etisk sosiolog og flyktningekonsulent i Grimstad kommune.

New York høres både mer magisk og mer forlokkende ut enn stedet jeg bor. Men, Kierkegaards utfordring går til alle, uansett bosted; Å lete etter magien i gjentakelsens ritual. Magien er ofte ikke vanskelig å la seg fange av i nye omgivelser. Det er derfor desto mer imponerende å oppdage den i hverdagslige omgivelser.

Dette er ikke kritikk av dem som reiser ut, klatrer høyt eller svømmer dypt. Det er et ønske om å oppleve dette som Kierkegaard så vakkert betegner som «magien i gjentakelsen ritual.»

Å finne verdi og litt magi i det enkle som omgir oss hver dag. I denne sammenhengen blir de litt oppbrukte uttrykkene «borte bra, men hjemme best», «det enkle er ofte det beste» og «velsignet er de enkle ting» helt riktige.

Jeg håper du i 2018 finner din hverdagsmagi der du er. 

Simsalabim og Godt Nytt År! 

Linn Iren Engemyr Knutsen

annonse