Alternativene: Årsmøtet fikk valget mellom disse tre draktsettene. Selv om jentespillere ba om å få slippe hvite shorts, ble de nedstemt. Foto: Carl Christian Engstad

Skammens vedtak

I 2020 burde ikke gamle gubber få lov til å bestemme kleskoden til unge idrettsjenter.

Jentene i fotballgruppa til Lillesand idrettslag (LIL) hadde et ønske om å få slippe å spille i klubbens hvite shorts. Årsaken var høyst forståelig; shortsen blir gjennomsiktig når den blir våt. Det vil også bli svært synlig om jentene skulle «blø gjennom» dersom de har menstruasjon på kampdagen.

Flertallet på klubbens årsmøte sist onsdag ville ikke imøtekomme jentenes ønske. Tradisjoner var viktigere. Det er nesten ikke til å tro.

Basert på syltynne argumenter som «det har vært sånn i 100 år, og det skal ikke være dette årsmøtet som endrer draktene» og «det blir dyrt for foreldrene» bestemte altså årsmøtet at LIL-fargene ikke endres. Shortsene forblir hvite. Det var Lillesands-Posten som først omtalte årsmøtevedtaket, deretter fulgte Agderposten og VG, TV2 og P3 opp saken. Beslutningen har fått sosiale medier til å koke. «Dommen» over årsmøteflertallet er så godt som enstemmig: Dette blir for dumt. La jentene få spille i shortser de er komfortable med.

Mange idrettslag har stolte tradisjoner – og det er vel og bra. Men de bør være knyttet til lagånd og resultater, ikke drakter. Dersom argumentet «det har alltid vært sånn» skulle tillegges vekt, ville det blitt smått med endring og nyskaping i idrettsverdenen.

Da ville vi neppe hatt kvinnefotball, skihopping for kvinner eller jaktstart i skiskyting for den del. Heller ikke økonomi er et godt argument for å beholde de hvite shortsene. Da fotballekspert og tidligere Start-profil Jesper Mathisen skulle kommentere drakt-trøbbelet i Agderposten, undersøkte han prisene. Ikke overraskende kostet blå shortser nøyaktig det samme som de hvite.

Les også
Nettet koker: Slik reagerer idrettsprofilene på shorts-debatten

Det er ikke første gang idrettsjenters påkledning er gjenstand for påbud og diskusjon. Strandvollyballjentene kan nå velge om de vil spille i bikini eller annen påkledning. Påbudet om bikini ble opphevet før OL i London i 2012.

Les også
Jentene ba om å få slippe gjennomsiktig shorts. Disse stemte nei

Likevel velger de fleste kvinnene fortsatt å spille i minimale bikinier mens gutta spiller i shorts og singlet. Også på friidrettsbanen er det påfallende forskjeller i hvor mye hud kvinner og menn eksponerer. «Hudeksponeringen» kan neppe være motivert av ønsket om å prestere optimalt. I så fall ville det være nærliggende å anta at også mannlige friidrettsutøvere ville minimalisert påkledningen.

Les også
Fotballekspert om shorts-krangelen i Lillesand: - 1. april kom tidlig i år

Uansett motivasjon – det viktigste er at beslutningen ligger hos idrettsutøverne – hva de er komfortable med.

Fotballjenter anno 2020 må slippe å bekymre seg for om de har mensen på kampdagen eller om halve rumpa vises når det regner. Dette vedtaket kan ikke Lillesand idrettslag leve med.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I en tidligere versjon av denne lederen publiserte vi et bilde som ikke viste avstemningen av det konkrete vedtaket.